„Nem ördögtől való” az MNB és a PSZÁF összevonása?

LM

2011. december 15., csütörtök 07:55

„Nem ördögtől való” a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) összevonása, hogy egy sokkal szigorúbb és hatékonyabb felügyeleti rendszerben gondolkodjunk – mondta Varga Mihály Miniszterelnökséget vezető államtitkár csütörtökön reggel a tv2 Mokka című műsorában.

Az Országgyűlés alkotmányügyi bizottsága szerdán fogadott el módosító indítványt, amely szerint már a közeljövőben összevonhatják az MNB és a PSZÁF feladat- és hatásköreit, ellátásukra pedig egy új szervezet jöhet létre.

Az államtitkár elmondta, a kormány is tárgyal majd a javaslatról. Kifejtette: „Magyarországon is el kell gondolkozni, hogy ha az elmúlt években nem sikerült az állam eladósodását fékezni és a devizahitelek arányát csökkenteni, akkor vajon jól működött-e ez a rendszer.” „Úgy tűnik, hogy nem egészen” – mondta az államtitkár.

A bizottság módosító javaslata szerint – amelyet a 2012. január 1-jétől hatályos új alaptörvényhez kapcsolódó átmeneti jogszabályhoz nyújtottak be – az összevonásról és az új szervezet létrehozásáról sarkalatos törvény, pontosabban az új jegybanktörvény vagy a PSZÁF-törvény rendelkezhetne. Az előbbit kedden terjesztette be a kormány az Országgyűlésnek, és már január 1-jén hatályba is lépne.

Áttervezik a költségvetést

Varga Mihály a műsorban elmondta, a szerdai soproni kormányülés egyik legfontosabb napirendi pontja a költségvetés áttervezése volt. Mind a bevételi, mind a kiadási oldalon terveznek lépéseket, 100-150 milliárd forintos átcsoportosításra van szükség ahhoz, hogy az 1,5 helyett 0,5 százalékos növekedéssel tervezett költségvetés „életképes maradjon” és a 2,5 százalékra tervezett hiány ne változzon – mondta Varga Mihály.

A tartalékokhoz alapvetően nem terveznek hozzányúlni, továbbra is a közel 300 milliárd forintos védőhálóval számolnak. Hozzáfűzte ugyanakkor: szükség lehet arra is, hogy még egyszer felülvizsgálják a tárcák költségvetését, és ahol lehetséges, ott plusztartalékot képezzenek, vagy zárolást hajtsanak végre, mondta.

Fogyasztási adók

Az adóterhek növelése lassítaná a gazdasági növekedést, a kormány sorra átnézi a szóba jöhető tételeket, az egykulcsos személyijövedelemadó-rendszerhez nem fognak hozzányúlni, így maradnak a fogyasztási típusú adók (áfa, jövedéki adó), „ezeket a kormány tüzetesebben átvizsgálhatja” – jelezte Varga Mihály. Hangsúlyozta, hogy a sarokszámokat nem változtatják.

A Magyar Hírlap csütörtöki hírére reagálva, amely szerint létrejön a Pénzügyminisztérium, és ő lesz a miniszter, Varga Mihály azt mondta: azt, hogy egyáltalán lesz-e pénzügyi tárca, a kormány majd eldönti, ha szükség van rá, és a helyzet indokolja, a miniszterelnök hoz majd döntést.

Forrás: MTI

Szerkesztő ajánlja

Katona Mariann

Szigetvári Viktor: Visszalépünk két LMP-s javára

Az Együtt miniszterelnök-jelöltje szerint Habony Árpád inkább szak, mint ember, de a munkájához ért. Interjú.

Vég Márton

Titkos budapesti albérletek menekülteknek

Azt is eltitkolta a kormány, hogy 2016 augusztusa óta Budapesten már lakhatási program is van menekültek számára.

Molnár Csaba

Miért innák a legdrágább ásványvizet, ha sokkal többért nyerset is kaphatnak?

Az amerikai yuppie-k úgy veszik literenként 1800 forintért a tömény baktériumtenyészetet, mint a cukrot.

Majláth Ronald

Vádaskodásokkal és félelmekkel teli vita Macedónia nevéről

Ha nem kötnek kompromisszumot a görögökkel, az egykori jugoszláv tagköztársaság óriási árat fizethet.