Simor tovább titkolózik

NT

2011. november 4., péntek 16:25, frissítve: szerda 12:53

A Magyar Nemzeti Bank elnöke tovább titkolózik offshore cége ügyében – vélekedett Szijjártó Péter. A miniszterelnök szóvivője pénteki sajtótájékoztatóján elmondta: Simor András nem tett eleget az illetékes bizottság kérésének, miszerint arra kérték az MNB elnökét, igazolja, hogy valóban eladta ciprusi cégét, helyette Kövér László házelnöknek küldött levelet.

Szijjártó Péter szerint a Magyar Nemzeti Bank elnöke tovább titkolózik offshore cége ügyében. A miniszterelnök szóvivője pénteken újságírók előtt beszélt erről. Emlékeztetett arra, hogy az Országgyűlés költségvetési bizottsága október 18-án arra szólította fel a jegybank elnökét, igazolja, hogy valóban eladta ciprusi offshore cégét, Magyarországra hozta több száz millió forintnyi vagyonát és eleget tett az ezekből fakadó adófizetései kötelezettségének. Mint mondta, a bizottság azt kérte, hogy Simor András október 30-ig küldje meg az erre vonatkozó dokumentumokat, a jegybank elnöke azonban ennek nem tett eleget, hanem az Országgyűlés elnökének küldött levelet, „tovább folytatva a titkolózást”. Ezt a levelet Kövér László pénteken küldte tovább a költségvetési bizottság elnökének és a miniszterelnök szóvivőjének is – közölte újságírókkal.

Szijjártó Péter közölte: a levélben Simor András arról tájékoztat, hogy offshore cégének adásvételi szerződését elküldi a házelnöknek, de csak abból a célból, hogy ha egyszer mentelmi bizottsági eljárás indulna ellene, akkor ez a dokumentum ott legyen az Országgyűlés elnökénél. Hozzátette: a levélben Simor András azt is jelzi, hogy az adófizetésről szóló igazolásokat adótitokra hivatkozva nem küldi el, arról pedig nincs információ a levélben, hogy a vagyon hazahozatalára vonatkozó dokumentumokat becsatolta-e.

Szijjártó Péter azt is elmondta, hogy a levélben „megtalálható az a fenyegetőzés”, hogy a házelnök ne hozhassa nyilvánosságra és ne bocsáthassa a költségvetési bizottság rendelkezésre ezeket a dokumentumokat, „mindenféle titoktartási, adatkezelési szabályokra való hivatkozással”. „A helyzet tehát az, hogy a titkolózás tovább zajlik a Nemzeti Bankban, a jegybankelnök személyesen tovább titkolózik, ami elfogadhatatlan és tűrhetetlen” – jelentette ki Szijjártó Péter, aki szerint a mai napig nem láttak bizonyítékot arra, hogy a jegybankelnök valóban eladta offshore cégét, hazahozta a vagyonát és eleget tett adófizetési kötelezettségének. A miniszterelnök szóvivője közölte: a költségvetési bizottság jövő héten kétszer is ülésezik, így javasolják, hogy kerüljön fel a napirendre ennek a helyzetnek az értékelése.

Simor András levelében – amelyet a sajtónak is kiosztottak – arra hívta fel Kövér László figyelmét, hogy leveléhez csatolja az említett cég értékesítésével összefüggő dokumentumokat, arra az esetre, ha vagyonnyilatkozatával kapcsolatos a házelnökhöz eljárási kérelem érkezne. Simor András arra is felhívja a figyelmet, hogy leveléhez csatolt dokumentumok törvény által védett adatokat tartalmaznak, így erre tekintettel kéri a házelnököt, hogy az adatkezelés során ezek védelméről szíveskedjen gondoskodni. Az MNB elnöke közli azt is, hogy a levéllel együtt megküldött dokumentumokba a költségvetési bizottság tagjai – titoktartási nyilatkozat kitöltése mellett – betekinthetnek a jegybank titkárságán.

Simor András levelében azt is hangsúlyozza, hogy a cég értékesítésével összefüggő valamennyi adófizetési kötelezettségének eleget tett a hatályos törvények előírásai szerint, azonban ennek dokumentumai az adózás rendjéről szóló törvény alapján adótitoknak minősülnek, így ezeket nem csatolja leveléhez. A jegybank elnöke végül közli azt is, hogy szerinte a cég értékesítésével összefüggő dokumentumok mostani átadása minden törvényi kötelezettségén túlmutat. „Vagyoni helyzetemmel kapcsolatban a jövőben kizárólag a törvény előírásának megfelelően nyújtok tájékoztatást” – zárja levelét Simor András.

Forrás: MTI

Szerkesztő ajánlja

Lukács Csaba

Sokkoló képek Venezuelából, a buszsofőrből lett baloldali vezér hazájából

A caracasi magyarok naponta küldik az ijesztőnél ijesztőbb híreket az árak és a dollárárfolyam alakulásáról.

Lakner Dávid

Kádárista prostituáltnak áll a híres magyar színésznő

A Testről és lélekről című film főszereplője, Borbély Alexandra szerint merni kell nagyot gondolni. Interjú.

Póla Gergely

Minden második Orbán Viktoré 2017 kifejezései közül

Szavazzon, hogy a döntőbe jutott tíz szó és szókapcsolat közül melyik legyen a 2017-es év kifejezése.

Vég Márton

Seszták Miklósék nem aprózzák el, a miniszter köréhez került az Erzsébet hotel

Elvesztette közvagyon jellegét az egymilliárdért megvásárolt nyíregyházi szálloda.