Szovjet rövidfilmek is előkerülnek a fesztiválon

BL

2012. február 23., csütörtök 08:45

Az 1960-as évek közép- és kelet-európai rövidfilmjeibe nyerhetnek bepillantást az animációs és a rövidfilmek egyik legrangosabb európai fesztiváljaként számon tartott drezdai filmünnepen az érdeklődők tavasszal.

Az április 17. és 22. közötti filmfesztivál teljes kínálatában mintegy 300 alkotás szerepel, a különböző szekciókban összesen 64 ezer eurót osztanak ki, ezzel a drezdai az egyik legnagyvonalúbb filmünnep Európában. Az Ostwind (Keleti szél) nevű szekcióban összesen 38 rövidfilmet vetítenek az 1960-as évekből, közte jugoszláv, keletnémet és szovjet műveket is.

A keletnémet városban 1989-ben szervezték meg először a seregszemlét, amelyen a kilenc Arany Lovas-díjért 71 alkotás versenyez. Ebből 30 animációs, 41 pedig rövidfilm. A nemzetközi versenyben szereplő 42 produkció 19 országból, egyebek közt Kirgizisztánból, Uruguayból vagy épp Kínából származik.

Ősbemutatóját tartják majd Drezdában Izabela Plucińska lengyel rendező Afternoon című háromperces animációjának. A 37 éves alkotó 2005-ben Ezüst Medvét nyert a Berlinalén. A fesztivál vendégei között lesz Anton Corbijn holland filmes, fotós, rendező. Ő mutatja be Michael Stipe, az REM egykori énekesének Collapse Into Now című produkcióját, amely egy kísérőprogramban lesz látható.

Forrás: MTI

Szerkesztő ajánlja

R. Kiss Kornélia

Apátia lett úrrá a baloldali bicskei ellenzéken

A szír származású jelölt a migránskampány miatt visszalépett, a másik szocialista is idő előtt visszavonulna. Csak a Jobbik száll szembe a Fidesszel.

Katona Mariann, Hutter Marianna

Szél tanácsadója: Kósa azt mondta, magyar vagyok, nem afgán

Megszólalt a tanácsadó, akit Szél Bernadett javasolt a nemzetbiztonsági bizottságba.

Lándori Tamás

Sokmilliós támogatást nyert a tornyospálcai apagyilkos

A helyiek azt beszélik, új pirulákat írt fel orvosa az elkövetőnek újabb szörnyű tette előtt.