Több mint 3,1 milliárdból fejlesztik a kisvárdai kórházat

TK

2011. december 15., csütörtök 19:30

Több mint 3,1 milliárd forintból, uniós támogatás segítségével fejlesztik a kisvárdai Felső-Szabolcsi Kórházat; a beruházás részleteiről csütörtökön tartottak sajtótájékoztatót a szabolcsi városban.

A gyógyintézmény a beruházási költség kilencven százalékát a Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program (TIOP) keretében elnyert pályázatból finanszírozza, a fennmaradó tíz százalékot pedig önerőből biztosítja. A tervek szerint a 2013 nyarára elkészülő fejlesztés során a kórház főépületének közelében, a sürgősségi betegellátó osztályhoz kapcsolódva egy központi technológiai tömböt alakítanak ki, amelyben helyet kap a központi műtő, a központi steril és az intenzív osztály – tájékoztatta az MTI-t Harsányi Imre, az intézmény főigazgatója.

A kórház egyes osztályai a jövőben úgynevezett mátrix szervezeti struktúrában végzik a betegellátást: az átalakításnak köszönhetően a kórházban 133 ágyon belgyógyászati jellegű, 99 ágyon sebészeti jellegű osztály fog működni. A főépületben kialakítanak egy központi betegirányító és előjegyzési egységet, így a betegek a kórházba érkezés időpontjától számítva a lehető rövidebb időn belül juthatnak hozzá a számukra szükséges ellátáshoz.

A kórház új profiljaként létrejön a régióban egyedülálló, gyermek fekvőbeteg-ellátásra alkalmas rehabilitációs részleg is. A projekt egyik elemeként a kisvárdai kórházban bevezetik a telemedicina-rendszert, amellyel minimalizálható a filmalapú adattárolás, és lehetőség nyílik az elkészült digitalizált felvételek központi archiválására, a kórházon kívüli távleletezésre, illetve más térségből való adatfogadásra és leletküldésre.

A program egyben lehetőséget ad a kórházon belüli betegutak racionalizálására: lerövidülnek a betegutak, javul a diagnosztikai szolgáltatások elérhetősége és szétválasztják a járó- és fekvőbeteg-ellátást. Szabolcsban nem a kisvárdai az egyetlen, folyamatban lévő kórházfejlesztési projekt: a fehérgyarmati Szatmár-Beregi Kórház és Gyógyfürdő több mint 530 millió forintot fordít a jelenleg hat ággyal rendelkező sürgősségi centrumának fejlesztésére. Az állami és uniós támogatást élvező programban új szárnnyal bővül az osztály épülete, emellett orvosi eszközöket vásárolnak – hangzott el a beruházás alapkőletételén csütörtökön Fehérgyarmaton.

A szatmár-beregi térségben mintegy 90 ezer embert ellátó, az Egészségügyi Holding Zrt. tagkórházaként működő gyógyintézményben beléptető rendszer épül ki, korszerű sokktalanítókat, vizsgálókat és kezelőhelyiségeket alakítanak ki, valamint egy helikopter-leszálló is helyet kap az intézmény területén.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

A fehérgyarmati kórház sürgősségi osztálya új betegmegfigyelő szobákkal és sürgősségi műtőkkel gazdagodik, a támogatási összeg egy részét pedig mobil lélegeztetőgépek, defibrillátorok és ritmuszavar-kezelő berendezések beszerzésére fordítják. Az új, 16 ágyasra kibővített sürgősségi centrumban a kivitelezési munkálatok befejezése után, a tervek szerint 2012 szeptemberében kezdődhet el a gyógyító munka.

Forrás: MTI

Szerkesztő ajánlja

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top 20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.

Unyatyinszki György

Kósa Lajos édesanyja: Megvettem a fél megyét

Kérdezze a fiamat! Majd megkérem, hogy nyilatkozzon a nevemben – a 82 éves cégvezetőt kérdeztük.

B. Kovács Gergely

Petike fülfolyása és állandó pittyegésterror a vonatokon

A csend manapság luxuscikk, de a MÁV tájékoztatása szerint 2019-től itthon is üzembe helyezik a csendes kocsikat.