Ez a srác még okozhat meglepetéseket + Videó + Képek

Bárány Krisztián

2012. június 11., hétfő 12:47, frissítve: kedd 18:22

Az Egyesült Királyság egyetemeiről több ezren pályázhattak arra a díjra, amelyet idén a győri születésű Hutyán Péter nyert el. Az ifjú magyar mérnökhallgató szerény, de mer álmodni, a sikerrel pedig újabb kapuk nyílhatnak meg előtte. A Coventry Egyetem végzős magyarja elsőként az MNO-nak nyilatkozott.

Bláthy Ottó, Galamb József, Asbóth Oszkár és még sorolhatnánk azoknak a magyar mérnök-feltalálóknak a sorát, akik maradandót alkottak. Az idei Baroness Platt of Writtle Díj győztese, Hutyán Péter közel áll ahhoz, hogy felkerüljön erre a listára. Ugyan saját találmánya még nincsen, de a Coventry Egyetem történetébe már beírta a nevét. Négy évvel ezelőtt ugyanis Péter csapatkapitánysága alatt az Angliában népszerű Formula Student autóversenyen ötödikek lettek. Péter szerint a magyar virtus – ami számos magyar tudóst is jellemez – döntő a munkásságában. Sokan megbecsülik őt emiatt, úgy véli, pályázatát magyarsága még jobban megfűszerezte. Az MNO-nak webkamerán adott interjújában kiemelte: a magyar nép küzd, ameddig csak lélegzettel bírja.

„Ezt a díjat 10 évvel ezelőtt alapították, hogy évente megjutalmazzanak olyan mérnökhallgatókat, akik kiemelkedő teljesítményt értek el a tudomány és a technika terén. Ezenfelül a nyertes diák kiváló kommunikációs és vezetői képességgel kell, hogy rendelkezzen. A Baroness Platt of Writtle Díj a kapcsolatépítés terén felbecsülhetetlen érték és legfőképpen lehetőség. Lehetőség, hogy megismerjem az angol és a nemzetközi mérnökök krémjét, legbefolyásosabb tagjait. Továbbá megismertessem velük a nevem és a munkásságom. Ezzel a kitüntetéssel a munka terén sok ajtót fogok tudni kinyitni a jövőben.”


2012 – a sikerek éve

Hutyán Péter szerint a korábbi évek áldozatos munkája érett most be. Kiemelte, hogy mennyit jelentett számára az itthoni komoly elméleti alapú oktatás. Coventryben felturbózott követelményeknek kell megfelelni. Péter szerint amit egy gépészmérnök-hallgatónak meg kell tanulnia, azt meg is tanulják. A különbség az, ahogyan az elméleti tudást a gyakorlatban alkalmazzák. Amint a filmünkből is kiderült, a csapattársakkal együtt versenyautókat terveznek. A tudást így kis szériás gyártású, nagy teljesítményű, speciálisan egy célra kifejlesztett gépeken alkalmazzák.

„Négy év kiváló tanulmányi eredménye, plusz az egyéves gyakorlati munka az Audi Hungária Motor Kft.-nél, illetve 5 év folyamatos Formula Student tervezői, megmunkálói, csapatfőnöki munkájának gyümölcse a díj. Az 1500 szavas pályázati anyagban ki kellett fejtenem válaszokat olyan kérdésekre, mint például: Milyen módon és hol alkalmaztam az iskolapadban megszerzett tudást? Hogyan építem bele alkatrésztervezőként a megtervezett alkatrészbe a természetbarát technológiát és a biztonsági előírásokat? Miként segítettem csapattársaim munkáját mint csapatfőnök? Végül a mérnöki kar helyettes igazgatója írt véleményt a Coventry Universityn végzett tanulmányi munkámról. Ugyan nem tették közzé tételesen, miért én nyertem a díjat, annyit tudtomra adtak, hogy munkásságom, elért eredményeim és a személyes interjún nyújtott teljesítményem egyhangúan elkápráztatták a zsűri tagjait.”

Ezt a kitüntetést az Egyesült Királyság területén évente egy végzős mérnökhallgató nyeri el – mondta el az MNO-nak a fiatal mérnök. A győztes szerint a 2002-ben alapított díj idei felhívása volt az eddigi legkiélezettebb. Idén ugyanis két, mérnököket tömörítő szervezet (ImechE, IET) is hivatalosan hirdette meg tagjai közt a versenyt. A bizottság tagjai tehát gyakorlatilag egy tízezres nagyságrendű körből választották ki az elsőt. A kitüntetés 1000 font pénzjutalommal jár, ami Péter megélhetését és álmai megvalósítását is segítheti.

Tudták, hogy magyar vagyok, szerintem ez is vitt egy kis fűszert a versenybe.
Tudták, hogy magyar vagyok, szerintem ez is vitt egy kis fűszert a versenybe.


Irány Silverstone

Az ifjú magyar a pályázat után már az újabb kihívásra készül. A Forma–1 július 8-i Brit Nagydíja után 130 egyetemi csapat költözik a világhírű istállók helyére. A Coventry Egyetem színeiben pedig Péterék ismét történelmet akarnak írni. A 25 fős, végzős egyetemistákból álló csapat áldozatos munkával tervezte és építette meg a 2012-es Főnix 88-as autót. Mindannyian elszántak, hiszen versenymérnökök akarnak lenni. Péter szerint erre minden esélyük meg is van. Élni akarnak a silverstone-i lehetőséggel is. A magyar csapatkapitány megjegyzi, ezen a versenyen a legnagyobb nevű cégek, így Forma–1-es istállók is képviseltetik magukat. Volt már rá példa, hogy az egész csapatot szerződtették, ezért is gondolja úgy, hogy megéri az áldozatos munka – említi meg a fiatal kutató.

Azért mutogatok, mert a differenciál mű tartókat, lánckereket és a lánckerék tartót én terveztem.
Azért mutogatok, mert a differenciálmű-tartókat, a lánckereket és a lánckeréktartót én terveztem.

 

„Törekszem arra, hogy a céljaimat elérjem, s minél feljebb lépjek a ranglétrán. Célkitűzéseim között szerepel, hogy a mérnöki szakmában egyvalamiben sikerüljön szaktekintéllyé válnom. Kétfajta ember létezik, az egyik, aki tudja, hogy kihez kell menni, ha kérdése van, a másik, akihez mennek. Szeretnék én az az ember lenni, akit mások megkeresnek, ha kérdésük van. A következő lépcső szeptember 3-án jön el, amikor megkezdem gyakorló mérnöki pályafutásom a JCB Powersystemsnél mint hajtáslánctervező mérnök. Végzős gyakornokként nagy földmunkagépekbe fogok motoralkatrészeket tervezni. Ez a program másfél évig fog tartani, mialatt betekintést nyerek az egész cég működésébe. Háromhavonta új szegmenseket fogok megtanulni és másfél év után eldönthetem, hogy a JCB melyik részlegében szeretnék dolgozni, s ekkor véglegesedik a szerződésem is.”

A szerkesztő ajánlja

Lázár Fruzsina

A magyar költőnő, akinek el kellett fojtania nőiességét, hogy sikeres lehessen

Nemes Nagy Ágnesnek még mostoha sors jutott. Vajon a mai írónők átveszik a hatalmat az irodalomban?

Pintér Bence

Olyan vérfagyasztó a valóság, mint a legkegyetlenebb mese

Az elmúlt évtizedekben számos, a 13 gyermekét ágyhoz láncoló, megkínzó Turpin családéhoz hasonló eset került napvilágra.

R. Kiss Kornélia

Apátia lett úrrá a baloldali bicskei ellenzéken

A szír származású jelölt a migránskampány miatt visszalépett, a másik szocialista is idő előtt visszavonulna. Csak a Jobbik száll szembe a Fidesszel.

Katona Mariann, Hutter Marianna

Szél tanácsadója: Kósa azt mondta, magyar vagyok, nem afgán

Megszólalt a tanácsadó, akit Szél Bernadett javasolt a nemzetbiztonsági bizottságba.