Készen áll Rio az olimpiára?

Készen áll-e Rio az olimpiára? – Versenyfutás az idővel

2016. július 31., vasárnap 10:56

Augusztus 5-én kezdődik Rio de Janeiróban a nyári olimpia. Számba vettük, milyen problémák aggaszthatják a sportolókat, a nézőket és a szervezőket.

Zika-vírus

A magzatokban valószínűleg kisfejűséget okozó vírus, amely közeli rokonságban áll a dengue-láz és a sárgaláz kórokozójával, jelen van Brazíliában. A szervezők érthető módon igyekeznek eloszlatni az aggodalmakat: a vírust terjesztő szúnyogokból, hangzik az érvelés, csak minimális mennyiség marad a brazil télre (ez éppen most van), Rio polgármestere, Eduardo Paes pedig maga kezeskedett a sportlétesítmények napi szintű fertőtlenítéséért. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) sem tartotta szükségesnek a játékok elhalasztását. Ennek ellenére több sportoló is lemondta szereplését, köztük a világ négy legjobb golfozója vagy éppen Milos Raonic és Simona Halep teniszező. Tömegek azonban nem követték a példájukat – sőt, a „kényes” golfozókat számos kritika érte távolmaradásukért.

Szennyezett öblök

Nem a Zika-vírus jelenti az egyetlen egészségügyi kockázatot a latin-amerikai országban. A város melletti Guanabara-öböl a világtengerek talán legszennyezettebb szeglete, mégis ott rendezik a nyílt vízi versenyszámokat. Erik Heil német vitorlázó kéretlen szuvenírrel tért haza egy tavalyi, Rio de Janeiróban rendezett olimpiai tesztversenyről. A sportoló lábát ugyanis szinte minden antibiotikumnak ellenálló Staphylococcus, húsevő baktérium támadta meg, és ezzel a fertőzéssel sokáig kezelték egy berlini kórházban.

Csapnivaló infrastruktúra

Ha a fertőzésveszély körüli pánik nem lenne elég, az olimpiai infrastruktúrát is folyamatos kritikák érik. A kifejezetten az eseményre készülő új metróvonal – amely főként a rendezvények helyszíneit köti össze – még mindig nincs kész, várhatóan csupán pár nappal a megnyitó előtt sikerül átadni. A velodrom (azaz a kerékpáros-stadion) építése sem fejeződött még be. A USA Today híradása szerint építési szerződés körüli viták és folyamatos késések miatt jelenleg ott tart a létesítmény, hogy bár a versenyek lebonyolíthatók, a nézőtér még csak félkész. Június végén Rio de Janeiro mindenesetre 750 millió eurónyi (nagyjából 230 milliárd forint) gyorssegélyt kapott a létesítmények befejezésére és a közbiztonság garantálására.

Köztisztaságiak matracot pecáznak.
Köztisztaságiak matracot pecáznak.
Fotó: YASUYOSHI CHIBA / Europress/AFP

Gyenge közbiztonság

Ezen a héten 22 ezer katona érkezett Rióba. Az ő feladatuk az olimpiai létesítmények és a közutak, közterek védelme lesz. Teljes fegyverzetben és páncélos kocsikkal járőröznek a város utcáin. A katonák mellett rendőrök, a nemzeti gárda tagjai és tűzoltók vigyáznak a rendre és a biztonságra – az augusztus 21-ig tartó sportesemény végéig összesen 88 ezer ember. Ez Brazília történetének eddigi legnagyobb biztonsági akciója. Az előjelek mindenesetre aggasztók is lehetnek: néhány napja az olimpiai faluból ellopták az olimpiai bizottság dolgozóinak három laptopját, egy magas rangú katonai vezető pedig korábban arról beszélt, tökéletes biztonság nem érhető el, akárhány fegyveres is lepi el a környéket. Megeshet, közölte „megnyugtatásul”, hogy egy-egy terrorista éppen mostanában foglalja el a városban bérelt szállását, és csak a megfelelő pillanatot várja merénylet elkövetésére.

Olimpiai falu, gyalázatos állapotban

A héten a városba érkező külföldi delegációk közül nem egy rémisztő állapotokról számolt be az olimpiai faluból. A hollandok szerint a vadonatúj apartmanokban eldugult vécék, áramkimaradások, a falból csupaszon lógó villanydrótok és egyéb esetlegességek fogadták őket. Hasonlóról számoltak be az ausztrálok is, akik egyelőre inkább szállodákba költöztek. „Amikor megérkeztünk, sok szobában gázszag terjengett – nyilatkozta az ausztrál küldöttség vezetője. – Ezután terheléses próbát végeztünk, egyszerre kinyitottunk minden csapot és lehúztuk az összes vécét. A víz a falakon ömlött az alsóbb emeletekre.”

A hollandok nem adták fel, úgy döntöttek, maguk alkalmaznak helyi szakembereket, hogy rendbe hozassák velük a szállásukat. Ennek ellenére, nyilatkozta a csapat főnöke, nemigen bíznak benne, hogy minden elkészül a játékok kezdetére.

Rio de Janeiro polgármestere, Eduardo Paes igyekszik nem komolyan venni az aggodalmakat, és ígéri, minden rendben lesz. Az olimpiai falu vezetője ugyancsak így nyilatkozott, a legfontosabb összetevők máris megteremtődtek, a sportolóknak remek edzőpályák állnak rendelkezésükre és az éttermek is kifogástalanul működnek. Mi kell még?

Az olimpiai falu egyébként harmincegy, tizenhét emeletes toronyházból áll, melyek körül teniszpályák, uszodák, mesterséges tengerpart és hatalmas éttermi negyed kapott helyet.

Politikai viharok

Kaotikus állapotok uralkodnak a brazil belpolitikában is. Három hónappal a játékok kezdete előtt függesztették fel Dilma Rousseff elnök asszonyt, akit azzal vádolnak, hogy vesztegetésekből finanszírozta 2010-es és 2014-es választási kampányát, és a szavazatokért kozmetikázta az államháztartási mérleget. Rousseff pozícióját az állami olajvállalat, a Petrobras körüli korrupciós botrány is gyengíti. A konszern politikus vezetői egy-egy megbízásért cserébe állítólag pénzvisszaosztást kértek a nyertes felektől. Bár a hálózat feltehetően még Lula da Silva korábbi munkáspárti elnök idején épült ki, az ellenzék szerint Rousseff akkor is érintett lehet, ugyanis az időben ő volt a vállalat felügyelőbizottságának vezetője.

Gazdasági recesszió

Brazíliát hosszú évtizedek óta nem tapasztalt gazdasági recesszió sújtja, Rio de Janeiro állam pedig már pénzügyi válsághelyzetet hirdetett. Késik a nyugdíjak kifizetése, a rendőrök és a tűzoltók állítása szerint az ő bérüké is. A CNN Rióba látogató riportere néhány hete „Üdvözlünk a pokolban. Nem tudunk megvédeni benneteket!” feliratú plakátot látott a reptéren, amelyet állítólag a felbőszült rendőrök készítettek, hogy így jelezzék a probléma súlyosságát. Pedig nagy szükség lenne a munkájukra, a Rio környéki favellák rossz közbiztonsága ugyanis már régóta közismert. Rendőrök és bűnözők nem kímélik egymást, világszerte itt az egyik legmagasabb a lőfegyverrel elkövetett gyilkosságok száma.

„Jó szervezők a brazilok”

– Értesüléseim és a helyszíneken nemrégiben tett látogatásom tapasztalatai alapján azt mondhatom, hogy az olimpiai létesítmények elkészülnek határidőre – válaszolta lapunk kérdésére Maris Zsolt, a Sao Paulo és Rio de Janeiro szövetségi államban illetékes főkonzulunk. A diplomata szerint ez nem azt jelenti, hogy mindent sikerül száz százalékig működőképessé tenni, hiszen az ellenőrzésre már aligha lesz idő. Maris Zsolt úgy gondolja, ennek ellenére nem lesz gond, mivel a brazilok már korábban jó szervezőknek bizonyultak, például a 2014-es labdarúgó-világbajnokság és a 2007-es pán-amerikai játékok idején.


Úgy tapasztalja, hogy az egészségügyi helyzet (Zika-vírus, Dengue, Chicungunya-láz) nagyban javult annak köszönhetően, hogy a hatóságok kémiai védekezést is bevetettek az amúgy „téli hideg” miatt megtizedelődött szúnyogpopuláció ellen.


– Nem zárható ki ugyanakkor teljesen a fertőzésveszély, ezért a WHO ajánlásával egyetértésben továbbra sem javasolt várandós anyáknak a térségbe utazni – hangsúlyozza Maris Zsolt. A főkonzul úgy tudja, hogy megkezdődött a több rendezvénynek is helyet adó Guanabara-öböl fizikai szennyeződéstől való megtisztítása is. – Balaton tisztaságú vízre ugyanakkor senki se számítson, hiszen az öbölben több teherkikötő is üzemel, amelyek jelentős hajóforgalmat bonyolítanak le.


A főkonzul szerint Brazíliában a gazdasági és politikai válság ellenére a demokratikus intézményrendszer működőképes maradt.


– Az elhúzódó gazdasági válság következményeként ugyanakkor nőtt a munkanélküliek és ezzel párhuzamosan a vagyon elleni bűncselekmények száma is. Rio de Janeiro szövetségi államot és fővárosát talán az átlagosnál is nagyobb mértékben érinti a gazdasági visszaesés, mivel – a szomszédos államokkal összehasonlítva – csekélyebb iparral és mezőgazdasággal rendelkezik. Ebben a helyzetben megszaporodtak az utcai demonstrációk nemcsak az ipari vertikumban, hanem az adminisztrációban foglalkoztatott alkalmazottak körében is. Utóbbiak elmaradt béreik kifizetését követelik. A biztonsági erők masszív jelenléte és a föderális kormánytól kapott – az elmaradt bérek kifizetésére szolgáló – hitelek beérkezése miatt azonban kevéssé valószínű, hogy politikai akcióval zavarnák meg az olimpiai játékokat.


A főkonzul egyébként azt javasolja, hogy a kiutazók az útlevelüket az érkezést követően helyezzék biztonságba (a szállodák többségében van széf), utcára csak jó minőségű, lehetőség szerint színes másolatát vigyék magukkal (Brazíliában elfogadják személyazonosság igazolására a kártya formájú vezetői engedélyt is). Készpénzből csak 100-200 reálnyi összeget tartsanak maguknál, és kerüljék a drága ékszerek viseletét. Jelentős Brazíliában a hitelkártyákkal való visszaélés, az úgynevezett klónozás. Aki teheti, a hitelkártya mellett bankkártyát is vigyen magával, amellyel biztonságosabban fizethet, vehet fel készpénzt. A főkonzul óva int mindenkit attól, hogy a szórakozás hevében elfelejtse, hogy Rio de Janeiro a világ egyik legveszélyesebb városa, így arra kéri a kiutazókat, hogy az eseményeken kívül eső városrészeket és favellákat lehetőség szerint ne látogassák. Az utazók vezetékes víz helyett inkább palackozott vizet fogyasszanak, üdítőknél és koktéloknál pedig kerüljék a jégkockákat.

 

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016.07.30.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.