Vigyük haza a zenészt!

2016. október 27., csütörtök 14:45, frissítve: csütörtök 16:42

Az Open Air Radio és a Volt Produkció szervezésében megvalósult B oldal fotókiállítás utolsó állomásához érkezünk október 28-án. Jótékonysági aukció keretében tér vissza az Akvárium Klubba a kiállítássorozat, amely közben megjárta a Voltot, a Szigetet és a Strandfesztivált is. Az árverésen befolyt összeget a szervezők felajánlják az országban egyedüliként csak sérültekből álló társulat, a Baltazár Színház javára. Az alapkoncepció az volt, hogy régi külföldi és magyar albumok borítóját készítik el hazai arcokkal. Ebből kiindulva az a kreatív elképzelés született, hogy ne az albumok képeit reprodukálják a szereplők, hanem a címet formálják új képpé.

 
Palotai Zsolt – Anima Sound System: Tedd a napfényt be a száma
 Fotó: Szűcs Barbara
 

A fotók látványa feltölt, jobban megnézve előtérbe kerülnek az apróbb részletek, átgondolhatjuk a szavak értelmét egy-egy borítón. Rájövünk, milyen az, amikor a cím életre kel. Mint annál a kriminél, amelyet az első olvasásnál nem tudunk összekapcsolni a címmel, de a történet végén minden értelmet nyer.

Pritz Péter fejében született meg az ötlet, egy éjszaka alatt 20-25 címet sikerült összeírnia, majd kitalálta hozzájuk az arcokat. A 27 képi ötletből 25 megvalósult, az odaképzelt személyek vállalták a szerepet, azonosultak a hozzájuk rendelt címekkel.

Támogatták az ötletet, és vállalták a szereplést többek között a Belga zenekar tagjai, Kiss Tibor, Lovasi András, Papp Szabolcs, Zságer Balázs, Pásztor Anna, Pajor Tamás. A képeknek történetük is lett a fotózás alatt. Pajor Tamás például eredetileg a Depeche Mode Playing The Angel című lemezének szereplője lett volna. Jó kép lett, megelevenedett, de Pajor szóvá tette, hogy nem érzi annyira magáénak ezt a Depeche Mode-os dolgot. Felvetette, hogy mi lenne, ha inkább egy Bob Dylan-albumot testesíthetne meg. A Nobel-díjas Dylan 1980-as, keresztény korszakában született Saved lemezre esett a választás. Pajor így azonosulni tudott a Megmentve című képpel.

 
Pajor Tamás – Bob Dylan: Saved (megmentve)
Fotó: Szűcs Barbara
 

Az egyértelmű kép-személy kategóriába sorolható a Hívás Londonból is. A London Calling a The Clash lemeze, és természetesen egy piros telefonfülke volt az elképzelés, hogy egyértelmű legyen minden. A régi Morrison’sban van is piros telefonfülke, a Quimby zenekar számára budapesti karrierjük kezdetén meghatározó helyszín volt szerda esténként a hely.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

A Belgára nagy hatással volt a Bizottság zenekar, így ők a Jégkrémbalett című borítót reprodukálhatták. Legutóbbi lemezükön együtt dolgoztak Wahorn Andrással, aki egy meztelen nőt mindenképpen szeretett volna a fotóra. A jégkrémen való elcsúszás a balettintézetben jó ötletnek tűnt, de nem adta volna át a balett szó jelentését. Ezért arra gondoltak, hogy májusban, a még hűvös időben az új helyszín legyen a hűvösvölgyi Nagyrét, mivel akkor nem látogatják sokan. Találtak egy aktmodell lányt, meglett a helyszín és az elképzelés is. Viszont amikor elkezdték volna a fotózást, megjelent egy iskoláscsapat, futva. Meztelen nő, kisgyerekek, tanárnő, mi kellhet még?

 
Belga & Wahorn András – Bizottság: Jégkrémbalett
 Fotó: Szűcs Barbara
 

A fotókat Szűcs Barbara készítette. Egy-egy példány készült belőlük, ezekre licitálhatnak az érdeklődők. Az aukciót Baksa-Soós Attila vezeti majd az Akváriumban pénteken. A zenészek ellenszolgáltatás nélkül vállalták a munkát, ők borítóméretben megkapják emlékként a másolatokat.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.