Borús, esős időt hoz az első őszi hétvége

MN

2017. augusztus 31., csütörtök 18:11

A meteorológiai ősz első napján még meleg, napos időre számíthatunk, elszórtan várható csapadék. Hétvégén egy hidegfront alakítja időjárásunkat, vasárnap pedig már erősen felhős lehet az ég, és akár tíz fokot is mérséklődhet a meleg – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) előrejelzéséből.

Pénteken az ország keleti harmadán estig túlnyomóan derült, napos, száraz idő lesz. A Dunántúlon gyengén és erősen felhős időszakok egyaránt előfordulnak, délutántól, estétől pedig már a középső megyékben is egyre több lesz a felhő. Délelőtt a Dunántúlon – főként a nyugati, északnyugati felén – lehet helyenként eső, zápor, zivatar. Délutántól, estétől a keleti megyék kivételével elszórtan várható csapadék. A Dunántúlon és a Duna–Tisza közén a megélénkülő északnyugati szelet néhol erős lökések kísérhetik, a keleti tájakon általában mérsékelt marad a légmozgás. Zivatarfelhő környezetében viharos széllökés is lehet.

Öt megyére (Győr-Moson-Sopron, Somogy, Vas, Veszprém és Zala) a heves zivatar, Vas és Zala megyében pedig emellett felhőszakadás miatt is elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire 12 és 19 fok között alakul, az ország keleti felén azonban néhol 10 fok alá is lehűlhet a levegő. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 28 és 33, a Nyugat-Dunántúlon 23, 27 fok között valószínű.

Szombaton a Dunántúlon jobbára erősen felhős vagy borult lesz az ég, másutt eleinte többórás napsütés valószínű, majd délutántól ott is erősen megnövekszik a felhőzet. Délelőtt még csak elszórtan, délután viszont már egyre több helyen várható eső, zápor, keleten zivatar is lehet. Helyenként jelentős mennyiségű csapadék hullhat. Az északnyugati szél megélénkül, a Dunántúlon helyenként megerősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 14 és 20, a legmagasabb nappali hőmérséklet nyugaton csupán 20, míg keleten még 30 fok körül alakul.

Vasárnap rövid napos időszakok mellett erősen felhős lesz az ég. Több helyen várható eső, zápor, a Tiszántúlon esetleg zivatar is kialakulhat. Főként az ország keleti tájain jelentős mennyiségű csapadékra van kilátás. Az erős északi szelet a Dunántúlon egy-egy viharos széllökés kísérheti. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 13 és 18, a legmagasabb nappali hőmérséklet 18 és 23 fok között alakul.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Richárd

Titkos kommunikációs stratégia oldalanként 450 ezerért Cegléden

A város fideszes önkormányzata hivatalosan üzleti érdekből rejtegeti méregdrága tervét.

Tompos Ádám, Schuszter Csaba

„Jelentsen fel, úgysem fog történni semmi”

A Központi Nyomozó Főügyészség előtt a fideszes „jelölt” karácsonyi csomagjának ügye.

Majláth Ronald

Szélesedő szakadék, és egy elveszett nemzedék

Egyre nehezebb tapasztalatlan fiatalként boldogulni a globalizált világban.

Pallagi Marianna

Aggódnak a magyarok, amiért ukrán katonákat telepítenének Kárpátaljára

A helyi magyarok úgy vélik, hogy a nacionalisták után a frontot megjárt harcosok is célba vennék őket.