Hófúvások és sarkvidéki időjárás várható

2018. február 22., csütörtök 18:06, frissítve: péntek 07:22

Északkelet felől rendkívül hideg, sarkvidéki eredetű levegő áramlik hazánk fölé, így a hétvégén és a jövő hét elejétől zimankós napokra kell készülni – közölte Facebook-oldalán csütörtökön az Országos Meteorológiai Szolgálat. Mint írták, a nyugati, délnyugati megyékben még növekedhet a hótakaró, másutt olvadni fog.

Veszélyjelzésében péntekre a meteorológiai szolgálat havazás miatt Baranya, Somogy és Zala, hófúvás miatt Vas és Zala megyére adott ki elsőfokú figyelmeztetést. A minimumhőmérséklet −4 és +1 fok között valószínű. A nappali maximumom −1 és +5 fok között alakulnak, délkeleten lehet legenyhébb az idő.

A hétvégén napközben is mínuszokra kell készülni, a leghidegebb helyeken −15 Celsius-fok alá is hűlhet a levegő. Csütörtökön a Mátrában és a Bükkben szinte „magashegységi hóviszonyok” uralkodtak. A Kékestetőn csaknem 80 centiméteres volt a hó vastagsága. Tegnap Bükkszentkereszten és Lillafüred-Jávorkúton 59 centiméteres, Sopron Brennbergbányán 42, Mátraszentimrén 40, Hárskúton 35 centiméteres hó volt, de a többi magasabban fekvő településen is 10–20 centiméter körüli volt a hóréteg vastagsága.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. csütörtök reggel azt közölte: hat megyében – Győr-Moson-Sopronban, Vasban, Zalában, Veszprémben, Somogyban és Baranyában – nehezítette hófúvás a közlekedést. Ezekben a megyékben csütörtökön akár óránként ötven kilométeres széllökések is lehettek. Az utakról a havat a visszahordás veszélye nélkül csak a viharos széllökések befejeztével tudta eltakarítani a közútkezelő. Mint írták, a társaság szükség esetén a szerződéses alvállalkozóit is az utakra rendeli, hogy a hófúvásos szakaszokon folyamatosan be tudjanak avatkozni. Arra kéri az autósokat, hogy fokozott óvatossággal, az út- és látási viszonyoknak megfelelően közlekedjenek és csak megfelelő téli gumikkal induljanak útnak.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.