Jövő héten búcsút inthetünk a jó időnek

MN

2017. november 5., vasárnap 16:10, frissítve: vasárnap 16:40

Nyugat felől lassan mozgó, hullámzó hidegfront közelíti meg a Kárpát-medencét, azonban a tőlünk keletre elhelyezkedő hatalmas anticiklon feltartóztatja, ezért hétfőn csak a Dunántúl nyugati, délnyugati tájait borítja be a frontfelhőzet, és ott fordul majd elő eső, záporeső. A hét többi napján azonban már egyre borúsabb, esős idő várható – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) előrejelzéséből.

Hétfőn a Dunántúl nyugati, délnyugati felén, harmadán túlnyomóan borult időre számíthatunk több helyen esővel, záporesővel. Az ország többi részén csapadék nem várható, inkább csak fátyolfelhőzet szűri a napsütést, illetve elsősorban északkeleten a hajnali órákra átmenetileg köd és alacsony szintű rétegfelhőzet képződhet. A Nyugat-Dunántúlon többfelé erős lökések kísérik az északi szelet, másutt helyenként megélénkül a keleti, északkeleti szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 0 és +5 fok között alakul, de északkeleten egy-két fokkal hidegebb, nyugaton enyhébb lehet a hajnal. A legmagasabb nappali hőmérséklet az ország nagy részén 11 és 16, a Nyugat-Dunántúlon 7 és 10 fok között várható.

Kedden délnyugaton, nyugaton több lesz a felhő, másutt változóan vagy gyengén felhős lesz az ég. Nyugaton, délnyugaton szórványosan várható eső, zápor, máshol csapadék nem valószínű. Az északkeleti, keleti szél megélénkül, helyenként meg is erősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 0 és +7, míg a legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 16 fok között várható.

Szerdán délnyugat felől megnövekszik, megvastagszik a felhőzet, és egyre többfelé alakul ki eső, zápor. Északkeleten eleinte még több-kevesebb napsütés várható, ott csak néhol lehet zápor. A keleti, északkeleti szelet kezdetben élénk lökések kísérhetik, majd mérséklődik a légmozgás. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 3 és 8, a legmagasabb nappali hőmérséklet 9 és 14 fok között várható.

Csütörtökön többnyire erősen felhős, párás időre számíthatunk, szórványosan várható eső, zápor. Mérsékelt marad a légmozgás. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 3 és 9, a legmagasabb nappali hőmérséklet 9 és 14 fok között valószínű.

Pénteken is erősen felhős időre számíthatunk, helyenként várható kisebb eső, zápor. A Dunántúlon az északnyugatira forduló szél többfelé megélénkül, néhol meg is erősödik. Keleten mérsékelt marad a légmozgás. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 2 és 7, a legmagasabb nappali hőmérséklet 8 és 13 fok között valószínű.

Szombaton többnyire ugyancsak felhős időnk lesz, néhol valószínű kisebb eső, záporeső. A nyugati, északnyugati szelet élénk, időnként erős lökések kísérik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 2 és 7, a legmagasabb nappali hőmérséklet 8 és 13 fok között valószínű.

A szerkesztő ajánlja

Makrai Sonja, Ficsor Benedek, Vékony Zsolt

Hagyjuk tönkremenni az egyik legnagyobb építészünk műveit

Bierbauer (Borbíró) Virgil irányítása mellett épült újjá Budapest a második világháború után, ma mégis csupán két fő műve őrzi emlékét.

Lukács Csaba

Egy éjszaka a bécsi migránshotelben

Sötétedés után sétáltunk az osztrák főváros azon kerületében, ahol Lázár János fényes nappal is csak halkan mert beszélni.

Kósa András

„Maffiaállamban élünk, erre kellett rájönnünk az elmúlt hetekben”

Szlovákiában mélyreható és a jelek szerint pozitív változások indulhatnak Ján Kuciak újságíró meggyilkolása következtében.

Hajdú Péter

„Mi vagyunk a legerősebb ellenzéki párt”

A kormány gazdaságpolitikája a multikat segíti a kisvállalkozók helyett. Volner János szerint szó sincs az ország felzárkóztatásáról.