A Kopaszi-gát megvételéhez is az Eximbank kellett

MNO

2016. január 4., hétfő 11:47, frissítve: hétfő 11:55

Garancsi István a Kopaszi-gátat az állami tulajdonú, külügyi tárca felügyelte bank nyújtotta kölcsön segítségével vette meg a Válasz.hu értesülései szerint.

Tegnap jött a hír, hogy a Kopaszi Gát Kft.-t a Market-csoporthoz tartozó Market Asset Management Kft. és a River Dunainvest Kft. vette meg közel egyéves tárgyalássorozat után. A Market Asset Management Kft. Garancsi Istvánhoz, a Videoton labdarúgócsapatának tulajdonosához köthető, míg a River Dunainvest Kft. Kóbor Miklóshoz, aki egykor a Bajnai Gordon vezette Wallis tranzakciós igazgatója volt, s később Lepp Gyulával (a volt szabad demokrata gazdasági miniszter, Kóka János sógorával) lépett üzleti koalícióra.

Hetek óta tudott, hogy Andrew G. Vajna filmbiztos a TV2 megvásárlásához az önerőn kívül az Eximbanktól is kapott kölcsön, amit a filmbiztos a Népszabadság mai számában megjelent interjújában is megerősített – igaz, azt mondta, a bankok a finanszírozást szigorú feltételekkel és piaci alapon biztosították.

Most pedig a Válasz.hu arról írt, hogy az Eximbank Garancsiék számára is nyújtott kölcsönt a Kopaszi-gát megvételéhez, és nem is kis összeget: 52 millió eurót, mintegy 16,5 milliárd forintot, mely két és félszer nagyobb Vajnáénál.

Az Exim eredeti küldetése egyébként az, hogy a magyar exportőröket finanszírozási konstrukciókkal segítse, márpedig Garancsi ingatlanfejlesztésének, illetve Vajna médiabeszerzésének nincs köze a külkereskedelemhez. Ennek ellenére tény, hogy az Eximnek egy ideje vannak olyan „unortodox” termékei, amelyekben nyoma sincs az exportelvárásnak – írja a Válasz.hu.

A szerkesztő ajánlja

Majláth Ronald

Vádaskodásokkal és félelmekkel teli vita Macedónia nevéről

Ha nem kötnek kompromisszumot a görögökkel, az egykori jugoszláv tagköztársaság óriási árat fizethet.

MN

Esterházy vagy Jókai? Melyikük születésnapja legyen a magyar próza napja?

Esztétikai köntösbe bújtatott közéleti vita a háttérben? Az irodalmi szervezetek nem találják a közös hangot.

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.