A luxusalbérleteket is elkapkodják

MN

2017. június 12., hétfő 07:47, frissítve: hétfő 16:37

A kiadó budapesti lakások nagyjából tíz százaléka tartozik abba a csoportba, amelyet több mint 4000 forintos négyzetméteráron kínálnak. Ezek az otthonok átlagosan havi 400 ezer forintért bérelhetők ki, ennek ellenére 1–3 hónap alatt megtalálják lakóikat – derül ki az Otthontérkép.hu legfrissebb felméréséből.

A luxus árkategóriájú budapesti lakásokat általában 260–600 ezer forintos havi díj ellenében lehet kibérelni, nem ritka azonban a 800 ezer forintos ár sem. A jellemző méret 80–130, de persze vannak 200–300 négyzetméteres vagy még nagyobb hajlékok is.

„A luxus kategóriában nagyjából beálltak a bérleti díjak. Becslésünk szerint a nagy tetőteraszos vagy penthouse lakások díjai 2016 közepéig bőven az átlagot meghaladva emelkedtek, de a drágulás az elmúlt egy évben már csak 5-10 százalékos volt, s a következő egy-két évben is hasonló mértékre számítunk. A kereslet továbbra is élénk maradhat, ez pedig stabilizálhatja az árakat, csökkenés nem valószínű” – hangsúlyozta Mester Nándor, az Otthontérkép vezető elemzője.

A felső kategóriás kiadó lakások legnagyobb arányban (45 százalék) a belvárosban, az V. és a VI. kerületben fordulnak elő, áruk pedig bőven meghaladja a négyzetméterenkénti ötezer forintot. Ezt követi a II. és az I. kerület, amelyek szintén kedvelt célpontjai a tehetősebb közönségnek. Érdekes, hogy a luxusárú otthonok csupán pár százalékos arányban vannak jelen a IX. kerületben, az ár ott mégis megközelíti az ötezer forintos szintet.

A szerkesztő ajánlja

MN

Az én Jókaim – 193 éve született a „nagy magyar mesemondó”

A nagy elbeszélőre emlékezve arra kértük szerzőinket, meséljenek nekünk egy flekk Jókait.

Pethő Tibor

„Párttitkárok soha nem határozhatják meg az anyaszentegyház magatartását”

Az év elején mutatták be a Bulányi György piarista papról és a Bokor közösségről szóló dokumentumfilmet.

Vékony Zsolt

Egy szemérmes és roppant energikus ember – hetvenéves Cserhalmi György

Bár az utóbbi években több lesújtó dologgal is szembe kellett néznie, továbbra is kiemelkedő ikonja a magyar színjátszásnak.

Molnár Csaba

Az amerikai elnökválasztást befolyásoló orosz trollok mindennapjai

Tizenhárom orosz a Facebook és Twitter segítségével dróton rángatta az amerikai választók tömegeit.