A luxusalbérleteket is elkapkodják

MN

2017. június 12., hétfő 07:47, frissítve: hétfő 16:37

A kiadó budapesti lakások nagyjából tíz százaléka tartozik abba a csoportba, amelyet több mint 4000 forintos négyzetméteráron kínálnak. Ezek az otthonok átlagosan havi 400 ezer forintért bérelhetők ki, ennek ellenére 1–3 hónap alatt megtalálják lakóikat – derül ki az Otthontérkép.hu legfrissebb felméréséből.

A luxus árkategóriájú budapesti lakásokat általában 260–600 ezer forintos havi díj ellenében lehet kibérelni, nem ritka azonban a 800 ezer forintos ár sem. A jellemző méret 80–130, de persze vannak 200–300 négyzetméteres vagy még nagyobb hajlékok is.

„A luxus kategóriában nagyjából beálltak a bérleti díjak. Becslésünk szerint a nagy tetőteraszos vagy penthouse lakások díjai 2016 közepéig bőven az átlagot meghaladva emelkedtek, de a drágulás az elmúlt egy évben már csak 5-10 százalékos volt, s a következő egy-két évben is hasonló mértékre számítunk. A kereslet továbbra is élénk maradhat, ez pedig stabilizálhatja az árakat, csökkenés nem valószínű” – hangsúlyozta Mester Nándor, az Otthontérkép vezető elemzője.

A felső kategóriás kiadó lakások legnagyobb arányban (45 százalék) a belvárosban, az V. és a VI. kerületben fordulnak elő, áruk pedig bőven meghaladja a négyzetméterenkénti ötezer forintot. Ezt követi a II. és az I. kerület, amelyek szintén kedvelt célpontjai a tehetősebb közönségnek. Érdekes, hogy a luxusárú otthonok csupán pár százalékos arányban vannak jelen a IX. kerületben, az ár ott mégis megközelíti az ötezer forintos szintet.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.