Akár 30 ezer új lakás is épülhet

MNO

2017. február 24., péntek 10:47, frissítve: péntek 10:59

Egy év alatt 2,5-szeresére nőtt a kiadott építési engedélyek száma országosan, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken megjelent friss statisztikája szerint. A közel 32 ezer kiadott engedély 2008 óta a legmagasabb szám. A megépült közel 10 ezer lakás éves szinten 31 százalékos növekedést és egyben négyéves rekordot jelent.

Az OTP Ingatlanpont előrejelzése szerint ebben a mutatóban idéntől további felfutás várható. Építési engedélyekben Budapesten és a megyei jogú városokban közel háromszoros az éves növekedés, kisebb városokban az országos átlaggal megegyező, a községekben 80 százalékos.

– Bár a saját használatra, illetve családi házas formában épült ingatlanok száma is nőtt, a látványos megugrást az értékesítési céllal, többlakásos épületben épült lakások számában láthatjuk. 2017-ben, nagyjából 2010 óta, a legtöbb honfitársunk költözik majd új társasházi lakásba – mondta Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője. Hozzátette, az előző év a lakásépítők – és részben a vásárlók – számára jóval kedvezőbb piaci környezetet, látványos könnyítéseket hozott, amit a KSH által közölt mutatók ugrásszerű emelkedése is alátámaszt. Az OTP Budapesti Újlakás Értéktérképe szerint 2016-ban, csak a fővárosban 350 új lakásprojekt értékesítése indult el 11 ezer új lakással. A lakásépítők a fővárosi peremkerületekben és a vidéki nagyvárosokban is aktivizálódtak, az elmúlt évek visszafogott volumenei után újra több száz lakásos beruházások tervei jelentek meg.

Balogh László, a Nemzetgazdasági Minisztérium pénzügypolitikáért felelős helyettes államtitkára a köztévén úgy kommentálta a KSH adatait, hogy megtörtént a fordulat a lakáspiacon, közel 10 ezer új lakás épült, és az építési engedélyekre vonatkozó adatok szerint ez a dinamikus növekedés folytatódik az idén. Hozzátette, Magyarországon utoljára a válság előtt volt ilyen magas a lakásépítési vagy vásárlási szándék.

Árendás Gergely, a Property Market Ingatlanfejlesztő Kft. ügyvezetője az MTI-nek azt mondta, a következő egy-két évben nagyobb számban piacra kerülő újépítésű lakások megjelenése miatt a lakáshitelezési szektorban további jelentős versenyre lehet számítani a bankok között.

Mester Nándor, az Otthontérkép.hu vezető elemzője szerint látványosan megugrott a családi otthonteremtési kedvezménnyel (csok) megvásárolható új és használt lakások és családi házak száma.

Földi Tibor, a Cordia Zrt. vezérigazgatója azt emelte ki, hogy bár a lakásépítések óriási lendületet vettek tavaly, az építőiparon belül az épületek építésének volumene 2016-ban a megelőző három évben tapasztalt növekedés után számottevő csökkenést mutatott.

A szerkesztő ajánlja

Kuthi Áron

Nincs pénz a magyar múlt megmentésére

Nem csak templomokból áll az épített örökség a Kárpát-medencében. A megőrzésre a végtelen mennyiségű pénz is kevés volna.

Koncz Tamás

Méregdrága nyári elittábor a kormánytagok gyerekeinek

Kerényi Imre miniszterek trónörököseit várja a vörösberényi kolostorba, hogy ott körtáncot lejtsenek, és római stílusú hadi bemutatót tartsanak.

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.