Az Airbnb negyedével is feltolhatja az albérletárakat

SzE

2016. november 19., szombat 18:29, frissítve: hétfő 07:32

Budapest belső kerületeinek lakásbérleti díja 20-30 százalékkal magasabb lehet a fővárosi átlagnál, miközben ez a különbség 3-5 éve mindössze 10 százalék volt. A megugrás elsősorban a lakáshotelek elterjedésének a következménye.

Komoly átalakulás történt az elmúlt években a budapesti lakáspiacon, azon belül is az albérletpiacon. A díjak jelentősen megemelkedtek, amiben fontos szerepet játszott a lakáshotelek elterjedése. Az persze már korábban is igaz volt, hogy a belvároshoz közelebb eső területeken – jellemzően az V., VI., VII. és XIII. kerületben – drágábbak voltak az albérletek, de a differencia az utóbbi időszakban markánsan emelkedett.

A tulajdonosok a belvárosi kerületekben a hosszú távra kiadó lakásokért is 5-30 százalékkal több bérleti díjat kérnek az idei évben, mint a város egyéb területein, miközben 2010-ben ez a különbség csak 2-10 százalékos volt – derül ki az Ingatlan.com elemzéséből. „A bérleményekért az V. kerületben kell a legnagyobb felárat fizetni, ezek az átlagnál jellemzően 25-30 százalékkal drágábbak” – fejtegeti Balogh László, az ingatlanhirdetési portál vezető gazdasági szakértője. A konkrét bérleti díjakban a lakáshotelekhez kötődő prémium, más néven az Aibnb-hatás miatt egy 50 négyzetméteres V. kerületi lakásért havonta átlagosan 20 ezer forinttal kell többet fizetni a fővárosi átlagnál, míg az I., VI., VII. és XIII. kerületi lakásoknál 6-13 ezer forint a felár.

Vissza a régihez?

Az elemzés szerint a lakáshotelek elterjedése a turizmus felfutásával magyarázható, valamint azzal, hogy az a tulajdonosokat nagyobb bevételhez juttatja. Főleg ez az oka annak, hogy az elmúlt 2-3 évben sokan ezt választották a hosszú távú lakáskiadás helyett. „Miközben a kereslet folyamatosan emelkedett, sokan áttértek a rövid távú kiadásra. Ezért a hosszabb távra, például diákoknak szánt lakások bérleti díja a kínálat csökkenése miatt megnőtt” – emeli ki Balogh László. Ugyanakkor a lakáshotelek piacán a verseny is kiéleződött. „Azt látjuk, hogy nem minden ingatlan alkalmas a rövid távú kiadásra, ezért vannak, akik már nem itt versenyeznek, és inkább újra a hosszú távú kiadást választották. Ez abból is látszik, hogy az idei albérletszezon augusztusi csúcsán duplájára nőtt a kínálat: míg tavaly augusztusban csak 3 ezer hosszabb távra kiadó lakást hirdettek oldalainkon, addig idén ez a szám 6 ezerre emelkedett – így a szakértő.

Igaz az is, hogy a lakáshotelként történő hasznosítás elméletileg nagyobb bevételt eredményezhet a hosszú távú kiadásnál, de kockázatosabb, mivel nem garantált a kihasználtság. Például a budapesti lakáshoteleknél ez a mutató átlagosan 54 százalékos, vagyis a rövid távra kiadó lakások átlagosan majdnem minden másnap üresen állnak. Ez azt jelenti, hogy a hosszú távú kiadásnál egy jó bérlővel biztos a bevétel, a lakáshoteleknél azonban ez kétséges lehet.

Fehéredik az albérletpiac

A lakáshotelek piaca az utóbbi időben elég sokat fehéredett, azaz egyre többen adóznak bevételeik után. „Budapesten október végén több mint 6300 lakáshotelben lehetett megszállni, és ezek 75 százalékát a tulajdonosok be is jelentették az önkormányzatoknak” – mondta Balogh László a kerületi nyilvántartások adataira hivatkozva. A szakember utalt arra is, hogy bár Magyarországon egyelőre nem született hivatalos bejelentés arról, hogy bármilyen hatósági szigorítás lépne életbe a lakáshotel-kiadás terén, világszerte sok városban tettek ilyen lépést. Berlinben, Párizsban is szigorítottak a szabályokon, New Yorkban pedig október végén fogadták el azt a törvényt, amely megtiltja a 30 napnál rövidebb távú lakáskiadást. Az Ingatlan.com szakértője azt is kiemelte, hogy tőlünk nyugatabbra jóval nagyobb arányban bérelnek lakást lakhatás céljából, így ott a rövid távú lakáskiadás miatt bekövetkező bérleti díjnövekedés is sokkal élesebb társadalmi ellenállást váltott ki.

A szerkesztő ajánlja

Kuthi Áron

Nincs pénz a magyar múlt megmentésére

Nem csak templomokból áll az épített örökség a Kárpát-medencében. A megőrzésre a végtelen mennyiségű pénz is kevés volna.

Koncz Tamás

Méregdrága nyári elittábor a kormánytagok gyerekeinek

Kerényi Imre miniszterek trónörököseit várja a vörösberényi kolostorba, hogy ott körtáncot lejtsenek, és római stílusú hadi bemutatót tartsanak.

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.