Csok: több újdonság a rendeletben

Hajdú Péter

Hajdú Péter

2016. február 12., péntek 14:14

Két újdonság is feltűnt a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) szerdán közzétett rendeletében. Ilyen például, hogy bármekkora méretű használt lakást lehet vásárolni a csok segítségével, de legfeljebb 35 millió forintos értékhatárig. Az új lakás viszont bármennyibe kerül is, igényelhető hozzá a támogatás.

Több újdonságot is tartalmaz az a tegnaptól hatályos két rendelet, amelyben a kormány összefoglalta a csok részletszabályait. Így az új lakásba fektetők már nem csak akkor tarthatják meg már meglévő lakásukat, ha három gyermeket nevelnek vagy vállalnak. De az elmúlt hetekben elhangzott ígéreteknek megfelelően a tanyán élőkre is kiterjesztették a kedvezményeket, és a közmunkások is hozzájuthatnak a támogatáshoz. A csok segítségével megszerezhető használt lakások méretét az eddigi információkkal ellentétben nem maximálják.

A részletek

A használt lakásban gondolkodók egy gyerek után 600 ezer, két gyerek után 1,43 millió, háromnál 2,2 millió, négy vagy több gyerek esetén pedig 2,75 millió forint vissza nem térítendő támogatást igényelhetnek. Ha már megszülettek a gyermekek, akkor nincs korhatár a csokot igénylő szülők számára, ha nem, akkor a szülők közül legalább az egyiknek 40 év alatt kell lennie az igényléskor. A gyerekeket a terhesség 24. hetétől ismerik el 20, felsőfokú tanulmányoknál 25 éves korukig. Akiknek még nincs, legfeljebb két születendő gyermek után igényelhetik a támogatást, de ezt is csak akkor, ha házasságban élnek. Az első gyermeknek a vállalás után négy, a másodiknak nyolc éven belül kell megszületnie. A csok segítségével vásárolt használt ingatlan értéke nem lehet nagyobb 35 millió forintnál. A lakás hasznos alapterületének el kell érnie egy gyermek esetén a negyven, kettőnél az ötven, háromnál a hatvan, négy vagy több gyermeknél pedig a hetven négyzetmétert. Bővítésnek – amelyre szintén felhasználható a támogatás – pedig a legalább egy lakószoba hozzáépítése, illetve a tetőtér-beépítés számít.

Az új lakást vásárlók vagy építők kedvezményei jelentősen meghaladják a használt lakást venni szándékozóknak járó támogatás összegét. Az előbbiek egy gyermek esetén hatszázezer forint támogatásra számíthatnak, két gyermeknél ez 2,6 millió forintra emelkedik, míg három vagy több gyermek esetén tízmillió forint felső határ. A lakás vagy ház vételárát azonban nem korlátozza a rendelet úgy, mint a használt lakás esetén. Jelentős további segítség a három gyereket nevelőknek vagy vállalóknak, hogy tízmillió forintig legfeljebb három százalékkal kamatozó kölcsönt is igényelhetnek. Itt eltörölték a korábban létező harmincmilliós értékhatárt.

Ha valaki építkezik, legfeljebb 150 négyzetméter hasznos alapterületű lakás vagy legfeljebb 300 négyzetméter hasznos alapterületű ház megépítéséhez, illetve a telekvásárláshoz adó-visszatérítési támogatást igényelhet. Ennek feltétele, hogy a visszatérítés alapjául szolgáló anyag vagy szolgáltatás vásárlásáról számlát nyújtson be a család. A számlának 2015. január elseje után kellett megszületnie, az igénylés utolsó dátuma pedig 2019. december 31. lehet. A viszszaigénylést csak egyszer kezdeményezheti az építtető, és az öszszege nem lehet nagyobb, mint a benyújtott számlákon szereplő általános forgalmi adóé, de legfeljebb ötmillió forint.

Meg kell gondolni

Bár a csok számos kedvező lehetőséget kínál, szakértők arra figyelmeztetnek, hogy alaposan át kell gondolni a felvételét. Ha például nem születnek meg a vállalt gyermekek, vagy az egyéb feltételek teljesítése előtt felbomlik a házasság, akkor a jegybanki alapkamat ötszörösével emelten kell visszafizetni hatvan napon belül a támogatást.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016.02.12.

A szerkesztő ajánlja

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top 20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.

Unyatyinszki György

Kósa Lajos édesanyja: Megvettem a fél megyét

Kérdezze a fiamat! Majd megkérem, hogy nyilatkozzon a nevemben – a 82 éves cégvezetőt kérdeztük.