Egy jól megválasztott lakáskölcsönnel egy használt autó ára is megspórolható

2017. április 30., vasárnap 15:30, frissítve: hétfő 11:15

Jelentős változás következett be a hitelt fölvevők magatartásában a 2008-as válság hatására – nyilatkozta lapunknak a BankRáció.hu vezető elemzője. Gergely Péter szerint míg korábban szinte senki nem törődött a biztonsággal, és ezért a legalacsonyabb kamatozású, de rövid kamatperiódusos hiteleket keresték, a mostanában fölvett hiteleknél egyre nagyobb azok aránya, akik hosszabb kamatperiódusra adósodnak el. – Ez azért lényeges, mert utóbbi hiteleknél az infláció felfutása esetén sem kell attól tartani, hogy megnőnek a törlesztőrészletek. Ami egyben azt jelenti, hogy jövedelme ismeretében évekre előre tud tervezni az ember. Már csak azért is hasznos manapság a hosszabb időre fixált kamatozású hitelek fölvételében gondolkodni, mert már a múlté a nulla százalék közeli infláció, hiszen az idei évre is 2–3 százalék közötti pénzromlási ütemet várnak a szakemberek. Az emelkedő inflációt követve pedig a hitelek kamatai is emelkedésnek indulnak majd. Persze a hosszabb távú biztonságnak ára van: minél hosszabb a kamatperiódus, annál magasabb a kamat, és így a havi fizetési kötelezettség is – tette hozzá.

Arra is fölhívta a figyelmet a szakember: nem mindegy, milyen hosszú távra fixált hitelt veszünk föl. Az öt évre fixált kamatozású kölcsön ugyan valamivel olcsóbb, mégis megfontolandó, hogy a kicsit drágább tízéves kamatperiódusos hitelt vegye föl az ember. Kedvezőtlen esetben ugyanis az első öt év letelte után előfordulhat, hogy a magas infláció, illetve a kedvezőtlen gazdasági környezet miatt jelentősen megemeli a bank a kamatot, s így nagyobb mértékben nőhet a törlesztőrészlet a még hátralévő öt esztendőben. A tíz évre rögzített hiteleknél erre nem kell számítani. Gergely Péter hangsúlyozta, hogy papíron ugyan 15 év a felvett hitelek átlagos futamideje, de a valóságban nagyon sok esetben költözés vagy egyéb ok miatt előbb visszafizetik a kölcsönt. Ezért inkább azt mondhatjuk, hogy a gyakorlatban nagyon sok esetben csak tíz évig él egy hitel.

Ám az sem mindegy, hol, melyik banknál adósodik el az ember, ugyanis az 5-10 évre rögzített hitelek kamatai, illetve teljeshiteldíj-mutatói (thm) jelentősen eltérhetnek egymástól. A BankRáció.hu vizsgálata talált például olyan 10 millió forintos, tízéves futamidejű, tíz évig fix kamatozású kölcsönt, amelynek havi törlesztőrészlete alacsonyabb volt, mint egy másik hitelintézet ugyanilyen feltételek mellett nyújtott, de csak öt évre rögzített kamatozású hiteléé. Jól mutatja a szerteágazó kínálatot, hogy a legolcsóbb tíz évig állandó törlesztőrészleteket kínáló – 10 milliós és tízéves futamidejű – lakáshitelek thm-je 4,1 százalék körül van, a legdrágábbaknál pedig 7 százalék fölötti ugyanez az érték. Így a havi törlesztési kötelezettség 102–116 ezer forint között szóródik, attól függően, melyik banknál adósodik el az ember. Az említett lakáshitelek közötti különbségek pedig a teljes visszafizetendő összegben jelentős, milliós tételt jelentenek, ha tízéves kifutással számolunk. Ha például a fenti számokból következő, havi 14 ezer forintos különbséget vesszük figyelembe, akkor már egy év alatt is 168 ezer forint lesz a különbség a legkedvezőbb és a legkedvezőtlenebb hitel törlesztőrészletei között. Vagyis tíz év alatt csaknem 1,7 millió forintot – egy használt autó árát – spórolhat meg az, aki az olcsóbb ajánlatot választotta. Vagyis elmondható, hogy nem szabad leragadnia az embernek a saját bankjánál, érdemes más hitelintézetektől is ajánlatot kérni, hiszen jelentős összeget spórolhat meg, ha szán egy kis időt a legjobb ajánlat kiválasztására.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2017.04.29.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.