Egy panellakás is lehet nagyon drága, ha jó helyen van

MN

2017. augusztus 24., csütörtök 09:54, frissítve: csütörtök 11:34

Töretlen a panellakások népszerűsége – derül ki az Ingatlan.com friss elemzéséből, amely több mint húszezer hirdetés alapján készült. Bár kapcsolódnak bizonyos rossz előítéletek az ilyen házakhoz, a lakások akár 30 százalékkal is olcsóbbak lehetnek, mint téglából épült társaik, sokszor jobb az elosztásuk – több szobájuk van, mint az azonos alapterületű, régi lakásoknak –, és az elmúlt években jelentősen csökkent a fenntartási költségük is.

Ezek miatt a lakótelepi lakások iránti kereslet folyamatosan növekszik, de a panelpiacon belül jelentős árkülönbségek vannak országszerte és a fővárosi kerületek között is. Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint az idei első félévben a fővárosban a III. kerületi Lajos utcai lakótelep lakásai iránt volt a legnagyobb érdeklődés, a második helyén a XIV. kerületi Pillangó utcai lakótelep szerepel, a harmadik pedig a XIII. kerületi Gyöngyösi utcai lakótelep.

(Forrás: Ingatlan.com)

Az árak tekintetében más a sorrend: az újlipótvárosi lakótelepen hirdetik a legdrágábban a panellakásokat, az átlagos négyzetméterár ott 473 ezer forint. A hirdetési árak alapján a szintén XIII. kerületi Vizafogó utcai lakótelep lakásai is drágának számítanak 444 ezer forintos átlagárral négyzetméterenként. A XI. kerületi kelenföldi, albertfalvai és gazdagréti lakótelep lakásai mellett a III. kerületi Rómaifürdőn lévő panelek szintén négyzetméterenként 400 ezer forint feletti áron szerepelnek a kínálatban.

A III. és XIII. kerületi panelek viszonylag magas árait elsősorban az elmúlt évtizedben elvégzett energetikai korszerűsítések és a jó közlekedés indokolja, a XI. kerületi panellakások értékét a 4-es metró átadása jelentősen megnövelte az elmúlt években.

A fővároson belül a legolcsóbbak közé sorolhatóak az újpalotai, a békásmegyeri, az újpesti, valamint a kaszásdűlői lakótelepek, az itt található lakások négyzetméterára 285 ezer és 321 ezer forint között szóródik.

(Forrás: Ingatlan.com)

A vidéki városok közül a Budapest közelében lévő Érden, Pomázon lévő panellakások voltak a legnépszerűbbek az idei első félévben a keresések alapján, s a váci panelek is keresettek voltak.

Az árak is a főváros közelében lévő településeken a legmagasabbak. Budaörs a legdrágább, az ottani lakótelepen 386 ezer forintért hirdetik a lakások négyzetméterét, majd Budakeszi és Solymár következik 378 ezer, illetve 344 ezer forintos átlagárral.

Az országban legolcsóbban Komlón, Ózdon és Mezőhegyesen kínálják a panellakásokat, utóbbi településeken mindössze 53-67 ezer forint az átlagos négyzetméterár.

A szerkesztő ajánlja

Szabó Zsolt

Félig üres korsó: egyelőre nem lesz csendes a bulinegyed

Érvénytelen lett a helyi népszavazás a bulinegyedről, az egész VII. kerületben 43 520 ember szavazhatott. Riport.

MN

Az én Jókaim – 193 éve született a „nagy magyar mesemondó”

A nagy elbeszélőre emlékezve arra kértük szerzőinket, meséljenek nekünk egy flekk Jókait.

Pethő Tibor

„Párttitkárok soha nem határozhatják meg az anyaszentegyház magatartását”

Az év elején mutatták be a Bulányi György piarista papról és a Bokor közösségről szóló dokumentumfilmet.

Vékony Zsolt

Egy szemérmes és roppant energikus ember – hetvenéves Cserhalmi György

Bár az utóbbi években több lesújtó dologgal is szembe kellett néznie, továbbra is kiemelkedő ikonja a magyar színjátszásnak.