Egy panellakás is lehet nagyon drága, ha jó helyen van

MN

2017. augusztus 24., csütörtök 09:54, frissítve: csütörtök 11:34

Töretlen a panellakások népszerűsége – derül ki az Ingatlan.com friss elemzéséből, amely több mint húszezer hirdetés alapján készült. Bár kapcsolódnak bizonyos rossz előítéletek az ilyen házakhoz, a lakások akár 30 százalékkal is olcsóbbak lehetnek, mint téglából épült társaik, sokszor jobb az elosztásuk – több szobájuk van, mint az azonos alapterületű, régi lakásoknak –, és az elmúlt években jelentősen csökkent a fenntartási költségük is.

Ezek miatt a lakótelepi lakások iránti kereslet folyamatosan növekszik, de a panelpiacon belül jelentős árkülönbségek vannak országszerte és a fővárosi kerületek között is. Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint az idei első félévben a fővárosban a III. kerületi Lajos utcai lakótelep lakásai iránt volt a legnagyobb érdeklődés, a második helyén a XIV. kerületi Pillangó utcai lakótelep szerepel, a harmadik pedig a XIII. kerületi Gyöngyösi utcai lakótelep.

(Forrás: Ingatlan.com)

Az árak tekintetében más a sorrend: az újlipótvárosi lakótelepen hirdetik a legdrágábban a panellakásokat, az átlagos négyzetméterár ott 473 ezer forint. A hirdetési árak alapján a szintén XIII. kerületi Vizafogó utcai lakótelep lakásai is drágának számítanak 444 ezer forintos átlagárral négyzetméterenként. A XI. kerületi kelenföldi, albertfalvai és gazdagréti lakótelep lakásai mellett a III. kerületi Rómaifürdőn lévő panelek szintén négyzetméterenként 400 ezer forint feletti áron szerepelnek a kínálatban.

A III. és XIII. kerületi panelek viszonylag magas árait elsősorban az elmúlt évtizedben elvégzett energetikai korszerűsítések és a jó közlekedés indokolja, a XI. kerületi panellakások értékét a 4-es metró átadása jelentősen megnövelte az elmúlt években.

A fővároson belül a legolcsóbbak közé sorolhatóak az újpalotai, a békásmegyeri, az újpesti, valamint a kaszásdűlői lakótelepek, az itt található lakások négyzetméterára 285 ezer és 321 ezer forint között szóródik.

(Forrás: Ingatlan.com)

A vidéki városok közül a Budapest közelében lévő Érden, Pomázon lévő panellakások voltak a legnépszerűbbek az idei első félévben a keresések alapján, s a váci panelek is keresettek voltak.

Az árak is a főváros közelében lévő településeken a legmagasabbak. Budaörs a legdrágább, az ottani lakótelepen 386 ezer forintért hirdetik a lakások négyzetméterét, majd Budakeszi és Solymár következik 378 ezer, illetve 344 ezer forintos átlagárral.

Az országban legolcsóbban Komlón, Ózdon és Mezőhegyesen kínálják a panellakásokat, utóbbi településeken mindössze 53-67 ezer forint az átlagos négyzetméterár.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.