Energia: támogatás helyett jön a kamatmentes hitel

2017. április 4., kedd 12:12, frissítve: kedd 18:17

Csaknem féléves csúszás után, április 24-én kamatmenteshitel-program indul a lakások energetikai felújításának támogatására. A kabinet már többször beígérte az uniós forrásból megvalósuló projektet. Először tavaly októberre harangozta be a Magyar Fejlesztési Banktól (MFB) kérhető kölcsönök kiosztásának elindítását, később tavaly decemberre, majd idén január elejére módosította az első igénylések befogadásának időpontját, amit azután február végére, később április végére tettek át.

A hitelt fel lehet venni az energiahatékonyság javítására, így a fűtött és fűtetlen teret elválasztó nyílászáró szerkezetek cseréjére, energiamegtakarítást eredményező korszerűsítésre, az épületek nyári hővédelmének javítására, árnyékoló- vagy árnyékvető szerkezetek beépítésére, fűtési vagy használati melegvíz-rendszerek korszerűsítésére, kéménytechnikai fejlesztések elvégzésére, hőtermelő és hőleadó berendezések korszerűsítésére, cseréjére, illetve a meglévő bel- és kültéri világítási rendszerek energiatakarékos átalakítására, valamint a fűtött és fűtetlen teret elválasztó, nem nyílászáró szerkezetnek minősülő épülethatároló szerkezetek hőszigetelésére. A megújulóenergia-felhasználás növelésére is igényelhető támogatás, így például fűtési és használati melegvíz-igény kielégítése végett napkollektoros vagy napelemes rendszer telepítésére.

Legalább 10 százalék önerő szükséges a felújításokhoz, a további 90 százaléknyi rész pedig kamatmentes hitelként áll majd a lakosság rendelkezésére. Családi házak esetében maximum 10 millió forint, társasházaknál lakásonként maximum 7 millió forint igényelhető természetes személyek, társasházak, lakásszövetkezetek számára. A hitelösszeg alsó határa 500 ezer forint lesz, 2 millió forintig nem szükséges hitelfedezet. Amennyiben a hitelösszeg meghaladja a 2 millió forintot, akkor a hitelösszeg 70 százalékáig kell fedezetet nyújtani. Legfeljebb 20 év lehet a futamidő. A rendelkezésre álló keret mintegy 115 milliárd forint, amelyből hozzávetőleg 10 milliárd forint jut Budapestre és Pest megyére. A teljes hitelkeret 25 százaléka a társasházak, 75 százaléka a családiház-tulajdonosok számára lesz hozzáférhető. A kölcsönt az úgynevezett MFB-pontokon lehet igényelni, 2022. december 31-ig.

Mint arról beszámoltunk: számos családnak jelentős segítség lett volna, ha a kormány nem irányítja át a háztartásoktól a középületekhez azt a 90 milliárd forintos, vissza nem térítendő támogatási keretet, amiről az Európai Unió kész volt gondoskodni az otthonok energiatakarékossági átalakításához. A hitelprogram segítségével mintegy 30 ezer lakás újítható fel, miközben legalább 2 millió szorulna korszerűsítésre.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2017.04.04.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.