Érdeklik a lakásárak? Mutatjuk a számokat!

2016. április 7., csütörtök 16:06, frissítve: csütörtök 16:49

Jelentősen, 36 százalékkal nőtt az idei év első negyedévében azok száma, akik lakást vennének, közülük egyre többen keresnek új ingatlant. A budapesti új otthonok átlagos négyzetméterára 7 százalékkal nőtt, 553 ezer forintra. A vidéki városokban 4 százalékos volt az emelkedés, itt az országos átlag 323 ezerre jön ki.

Az idei év első három hónapjában alapvetően változott meg a hazai ingatlanpiac: az érdeklődők száma megugrott, a használt lakásoknál pedig folytatódott a tavaly megindult drágulás. Emellett az új lakások piaca is felélénkült – derül ki az Ingatlan.com negyedéves elemzéséből, amelyben a budapesti és a tízezernél nagyobb lélekszámú vidéki városokban lévő lakások, családi házak és telkek március végi átlagos négyzetméterárát vetették össze a múlt decemberi értékekkel a kínálati árak alapján. „Azt látjuk, hogy az érdeklődés jelentősen nőtt. A múlt év első negyedévéhez képest 36 százalékkal emelkedett az ingatlankeresők száma, és ők 40 százalékkal több ingatlanhirdetést néztek meg” – mondja Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Futnak az újak

A keresési statisztákból kiderül, hogy jelentősen megnőtt az új építésű lakások iránti kereslet: az idei első negyedévben kétszer annyian érdeklődtek ezek iránt, mint egy évvel ezelőtt. A szakember szerint ennek oka részben az, hogy az állami támogatások jelentősen magasabbak akkor, ha a családok ilyen otthont választanak. Viszont a növekvő érdeklődés nem jelenti azt, hogy a használt lakások háttérbe szorultak volna. Olyannyira nem, hogy az érdeklődők túlnyomó többsége – 90 százaléka – továbbra is használt ingatlant keres. Az alapterületet nézve az első negyedévben az 50-54 négyzetméteres otthonok voltak a legnépszerűbbek a keresők körében.

Az új lakások átlagos négyzetméterárai

Az új lakások átlagos négyzetméterára Budapesten a decemberi végi 517 ezerről 553 ezer forintra nőtt, azaz 7 százalékkal emelkedett. A fővárosban a kínálat 6,5 százalékkal bővült, március végén már közel 3200 új otthont hirdettek a fejlesztők.

Hamarosan jön a verseny

Az új lakások kínálatának növekedésében mindenképpen fontos szerepe van az áfacsökkentésének és a családi otthonteremtési kedvezmény kibővítésének. Ugyancsak emiatt lehet számítani arra is, hogy az új lakások iránti kereslet a jövőben sem csökken. Viszont az árak emelkedése a piacra kerülő új projektek miatt lassulhat, egyszerűen azért, mert több lakás közül választhatnak a családok. Emiatt Balogh László 2017 második felétől már inkább arra számít, hogy a beruházók fognak a vevőkért versenyezni, de nem feltétlenül az árakkal. Várhatóan inkább jobban felszerelt lakásokkal igyekeznek majd megnyerni az érdeklődőket.

Az Ingatlan.com elemzése szerint a tízezer főnél népesebb városokban az új lakások négyzetméterára átlagosan 6,13 százalékkal emelkedett, jelenleg 329 ezer forintra rúg. Az új otthonok ára a legnagyobb mértékben Pest és Csongrád megye városaiban nőtt: tavaly december végéhez képest mindkét megyében 7,3 százalékos volt az emelkedés, így Pest megyében március végén 307 ezer, Csongrád megyében pedig 296 ezer forintba került ezek négyzetmétere. További érdekesség, hogy Veszprém megyében budapesti árakon lehet új lakást vásárolni: itt 6,2 százalékkal emelkedtek az átlagos négyzetméterárak, jelenleg 550 ezer forintra rúg a fajlagos érték.

Nem garzonok kellenek

A használt ingatlanok ugyancsak drágultak az idei első negyedévben. Az ezek közül legnépszerűbb 50-70 négyzetméteres téglaépítésű lakások átlagos négyzetméterára a fővárosban 8 százalékkal emelkedett, jelenleg 451 ezer forintot tesz ki. A tízezer főnél népesebb vidéki városokban 14,6 százalékos volt az emelkedés, az átlagos országos négyzetméterár 196 ezer forintra nőtt.

A használt téglalakások átlagos négyzetméterárai

„Érdekes, hogy a legjelentősebb drágulás Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében történt, ahol december vége óta az 50-70 négyzetméteres otthonok átlagos négyzetméterára 15,1 százalékkal, 194 ezer forintra nőtt” – emeli ki Balogh László. Emellett több megyében is két számjegyű volt a drágulás: Veszprém, Bács-Kiskun, Pest, Csongrád és Heves megyében 10-14 százalékkal nőttek az árak, jelenleg 179-290 ezer forintért adják a otthonok négyzetméterét. A garzonok négyzetméterára jóval magasabb, mint az átlagos otthonoké.

Az 50-70 négyzetméteres paneleknél a fővárosi átlagos négyzetméterár tavaly decemberhez képest 7 százalékkal, 292 ezer forintra nőtt a kínálati árak alapján. A vizsgált vidéki városokban a szóban forgó panelek négyzetméterára 11,3 százalékkal, 162 ezer forintra emelkedett három hónap leforgása alatt.

A használt panellakások átlagos négyzetméterárai

A 90-300 négyzetméteres családi házak ára kevésbé emelkedik. A fővárosban például az átlagos négyzetméterár csak 4,9 százalékkal nőtt, jelenleg 281 ezer forintért adják ezek négyzetméterét.

A vidéki városokban 171 ezer forint volt az átlagár március végén, ami 0,6 százalékos drágulást, lényegében stagnálást jelent. Balogh László kiemelte, hogy vidéken a Tolna megyei városokban volt a legnagyobb mértékű az emelkedés: itt 13 százalékkal, 125 ezer forintra nőtt a vizsgált méretű használt családi házak négyzetméterára. Ugyanakkor több megyében is csökkenés volt tapasztalható: Baranyában és Vas megyében például 8-9 százalékkal mérséklődtek az árak.

A használt családi házak átlagos négyzetméterárai

A lakóövezeti és külterületi telkek ára kettős képet mutatott az első negyedévben: a fővárosban az átlagos négyzetméterár 40 ezer forintra nőtt, ami 14 százalékos drágulást jelent decemberhez képest, míg a vidéki városokban stagnáltak a telekárak. Itt egy négyzetméter parcelláért átlagosan 7 ezer forintot kell fizetni.

A vidéki városokban jelentős a szórás az árakban, Csongrád és Győr-Moson-Sopron megyében például 15-16, Pest megyében pedig 12 ezer forint a telkek négyzetméterára. Ezzel szemben Nógrád és Békés megyében az átlag 1-3 ezer forint.

A telkek átlagos négyzetméterárai

A telekárakkal kapcsolatban Balogh László kiemeli, hogy a lakástámogatási rendszer változása miatt sok helyen emelkedtek, hiszen a házépítést tervező családok a korábbi évekhez képest többletkeresletet jelentenek. Viszont egyes területeken ez nem számít, lévén a munkahelyek szempontjából hátrányos helyzetű településeken a telekárak továbbra is stagnálnak.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.