Adócsomag: a feje tetejére állhat az albérletpiac

2016. május 4., szerda 15:45, frissítve: szerda 17:05

A kedden benyújtott adócsomag-javaslat érinti a bérelt lakások akár 100 milliárd forintos piacát is: a lakóhelyüktől távol dolgozó alkalmazottaknak adott támogatás adómentessé válhat, sőt még adókedvezményt is kaphat a munkáltató. A javaslat fehérítheti a piacot, de egyben drágulást is hozhat. Mindezt úgy, hogy a bérlők által fizetett összeg nem feltétlenül növekszik.

„A tervezett lépések mindenképpen fehérítenék a bérlakások piacát, emellett ösztönöznék azt is, hogy az emberek lakóhelyüktől távolabbi településen is munkát vállaljanak” – mondta Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője a parlament előtt lévő adócsomagról. Kiemelte: adómentessé válhat a lakhatási támogatás, amennyiben a munkavállaló hetente legalább 36 órát dolgozik, állandó lakhelye minimum 60 kilométerre van munkahelyétől, vagy az oda- és visszautazás ideje meghaladja a három órát.

Adókedvezményért albérletet

A tervezett intézkedések kedvezőek a munkáltatók számára, hiszen a mobilizációt támogató cégek társasági adókedvezményt is kaphatnak. A lakhatási támogatás mértékét a minimálbérhez köti a tervezet: a foglalkoztatás első két évében annak 40 százalékát fizetheti adómentesen a munkáltató, a következő két évben negyedét, majd az ötödik évben 15 százalékot adhat. Mindez havi szinten több tízezer forintos támogatást jelenthet.

Az átalakítás a lakástulajdonosokat is érintheti, mivel az átalányadózásról szóló szabályok a jövőben a magánszemélyként bérbeadókra is vonatkozhatnak. Ugyanakkor több kérdés még nem tisztázott a tervezetben. „Egyrészt lehet úgy is értelmezni a javaslatot, hogy a lakhatási támogatásra csak az újonnan felvett munkavállalók lesznek jogosultak. Másrészt nem teljesen világos, ha valaki magánszemélyként az átalányadózást választja, akkor mennyi adót kell fizetnie” – mutat rá Balogh László. Az Ingatlan.com szakértője szerint a kínálat alapján a magyar piac mérete még óvatos becsléssel is 100 milliárdos nagyságrendű lehet évente, de a feketézés miatt pontos számot nehéz mondani. Mindenesetre ha a változások növelik a költözési hajlandóságot, az rövid és hosszabb távon is élénkíti a piacot, elsősorban a városokban.

Nyertesek és vesztesek

Ugyan a szerdán nyilvánosságra került tervezet még változhat, az valószínűsíthető, hogy az intézkedések kedveznek a munkáltatóknak és a munkavállalóknak egyaránt, előbbiek ugyanis kedvezményesen nyújthatnak támogatást a dolgozóknak, akik így kevesebből is megúszhatják a bérlést. A lakást kiadók számára a várható új szabályozás azért jöhet jól, mert a bérleti díjak akár úgy is növekedhetnek, hogy az a bérlőknek kevesebb pénzébe kerül. Balogh László szerint az új szabályok azoknak nem kedveznek, akik nem a fizetésükből fedezik lakásbérleti díjukat, ők a változásból csak az áremelkedést érezhetik meg. Ez különösen a fejlett és munkaerőhiánnyal küzdő településeken – például Budapesten, Győrben, Székesfehérváron és Kecskeméten – várható. Azokat a munkavállalókat is hátrányosan érintheti a javaslat, akiknek állandó lakhelyük és munkahelyük ugyanazon a településen van, vagy munkáltatójuk annak ellenére nem ad nekik támogatást, hogy jogosultak lennének rá.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.