Felújítaná családi házát? Mutatjuk, mennyit nyer vele

2016. április 15., péntek 09:49

Egy bérbeadó, felújítandó családi házban országos átlagban 360 forint a havi rezsiköltség négyzetméterenként, ezzel szemben egy normál állapotú épületben 328, egy felújítottban pedig 266. Amellett, hogy a korszerűsített családi házak rezsiköltsége 19-26 százalékkal alacsonyabb, legalább 30 százalékkal magasabb áron lehet őket eladni, ezért érdemes belevágni a felújításba.

Július 1-jétől családi házanként maximum 2,5 millió forintos állami támogatást lehet igényelni korszerűsítésre az összesen ötmilliárd forintos keret kimerüléséig. Abban az esetben, ha valamennyi pályázó a maximális összeget megkapja, akkor kétezer családi ház felújítására kerülhet sor a program keretében. Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője úgy véli, az otthonok felújítása – legyen szó lakásról vagy családi házról – igen időszerű, mivel a meglévő épületek jó része korszerűtlen, az utóbbi években pedig alig épültek új ingatlanok. Ebből adódóan a lakásállomány állapota feltehetően romlott. A 2011-es népszámlálási adatok szerint 2,5 millió családi ház található az országban, amelyek több mint kétharmada – 68 százaléka – 1980 előtt épült.

Nagyságrendi különbség

„A korszerűsítés hosszú távon mindenképpen megtérülő beruházás a családi házaknál is. A kiadásra hirdetett épületek adatai alapján azt látjuk, hogy a felújítandók rezsiköltsége négyzetméterenként 360 forint, ezzel szemben a normál állapotúaké 328, míg az újszerűként vagy felújítottként hirdetetteké 266” – emeli ki Balogh László. Hozzáteszi, hogy a számok rámutatnak arra, hogy a felújított családi házakban a rezsiköltségek átlagosan 19-26 százalékkal lesznek alacsonyabbak.

A fenntartási költségek csökkenése mellett a felújításból adódó értéknövekedést is érdemes figyelembe venni: a 2016-os hirdetések alapján a felújított családi házak négyzetméterára országos átlagban 238 ezer forint volt, ami 70 százalékkal magasabb, mint a felújítandó épületekre vonatkozó 140 ezer forintos átlag. Budapesten 30 százalékkal drágábban hirdetik a felújított családi házakat a felújítandóknál.

Versenyelőny a vevőnél

Az Ingatlan.com szakembere kiemeli, hogy a kisebb településeken még nagyobb a különbség: a községekben a felújított családi házaknál 172 ezer forint az átlagos négyzetméterár, szemben a felújítandók 80 ezres árával, ami több mint 100 százalékos differencia. Hozzátette: a települések méretének csökkenésével párhuzamosan nő a különbség, ami azzal magyarázható, hogy a kisebb településeken sokkal nagyobb a verseny a vevőkért.

A fenntartási költségeknél jelentkező különbségek és az értéknövekedés miatt azoknak is érdemes megfontolniuk a felújítást, akik esetleg nem jutnak állami támogatáshoz. Ebben segíthet, hogy a korszerűsítés akár lakástakarék-pénztári megtakarításból vagy banki hitelből is finanszírozható. Akár utóbbi is megérheti, hiszen a rezsiköltségek csökkenése miatt a kiadások egy része már rövid távon megtérül, hosszabb távon pedig mindenképp pluszba lendülhet a mérleg.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.