Fordulóponthoz érkezett az ingatlanpiac, nő az új lakások száma

MN

2017. május 3., szerda 08:18, frissítve: szerda 09:02

A Központi Statistikai Hivatal előzetes adatai szerint tavaly 131,3 ezer lakás cserélt gazdát a magyar lakáspiacon. Ez majdnem megegyezik a 2015-ös forgalommal, de az Ingatlan.com elemzése szerint még nem érkezett be az összes 2016-os adat, a végső számok növekedést mutatnak majd.

A hivatalos adatok alátámasztják azt a piaci szereplők által érzékelt trendet, hogy még tavaly is a használt lakások voltak a középpontban. Az összes adásvétel 97 százalékát adták a használt lakások, az új lakások eladása mindössze 3 százaléka a teljes forgalomnak.

Ugyanakkor az új lakások piacán is élénkülés tapasztalgató: tavaly az eladásra épített új lakásokból 5,2 ezer darab kelt el, ami jelentős, 67 százalékos növekedés annak ellenére, hogy még messze elmarad a válság előtti szinttől – 2007-ben 18 ezer új lakás épült eladási céllal.

Trendfordulót jelez azonban, hogy tavaly két és félszeresére nőtt az új lakásokra kiadott engedélyek száma. Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője arra számít, hogy az új lakások egyre jelentősebb részesedést kapnak a teljes lakáspiaci forgalomból.

A növekedés az árakban is látszik: a használt lakások 2016-ban országos átlagban az előzetes hivatalos adatok szerint 7 százalékkal, az újak jóval nagyobb mértékben, több mint 19 százalékkal drágultak. Ezen a téren jelentős területi különbségek vannak, leginkább Budapesten emelkedtek az árak: 17 százalékkal nőtt a használt lakások átlagára, az új építésűeké pedig 24 százalékkal.

A szerkesztő ajánlja

Szabó Zsolt

Félig üres korsó: egyelőre nem lesz csendes a bulinegyed

Érvénytelen lett a helyi népszavazás a bulinegyedről, az egész VII. kerületben 43 520 ember szavazhatott. Riport.

MN

Az én Jókaim – 193 éve született a „nagy magyar mesemondó”

A nagy elbeszélőre emlékezve arra kértük szerzőinket, meséljenek nekünk egy flekk Jókait.

Pethő Tibor

„Párttitkárok soha nem határozhatják meg az anyaszentegyház magatartását”

Az év elején mutatták be a Bulányi György piarista papról és a Bokor közösségről szóló dokumentumfilmet.

Vékony Zsolt

Egy szemérmes és roppant energikus ember – hetvenéves Cserhalmi György

Bár az utóbbi években több lesújtó dologgal is szembe kellett néznie, továbbra is kiemelkedő ikonja a magyar színjátszásnak.