Fordulóponthoz érkezett az ingatlanpiac, nő az új lakások száma

MN

2017. május 3., szerda 08:18, frissítve: szerda 09:02

A Központi Statistikai Hivatal előzetes adatai szerint tavaly 131,3 ezer lakás cserélt gazdát a magyar lakáspiacon. Ez majdnem megegyezik a 2015-ös forgalommal, de az Ingatlan.com elemzése szerint még nem érkezett be az összes 2016-os adat, a végső számok növekedést mutatnak majd.

A hivatalos adatok alátámasztják azt a piaci szereplők által érzékelt trendet, hogy még tavaly is a használt lakások voltak a középpontban. Az összes adásvétel 97 százalékát adták a használt lakások, az új lakások eladása mindössze 3 százaléka a teljes forgalomnak.

Ugyanakkor az új lakások piacán is élénkülés tapasztalgató: tavaly az eladásra épített új lakásokból 5,2 ezer darab kelt el, ami jelentős, 67 százalékos növekedés annak ellenére, hogy még messze elmarad a válság előtti szinttől – 2007-ben 18 ezer új lakás épült eladási céllal.

Trendfordulót jelez azonban, hogy tavaly két és félszeresére nőtt az új lakásokra kiadott engedélyek száma. Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője arra számít, hogy az új lakások egyre jelentősebb részesedést kapnak a teljes lakáspiaci forgalomból.

A növekedés az árakban is látszik: a használt lakások 2016-ban országos átlagban az előzetes hivatalos adatok szerint 7 százalékkal, az újak jóval nagyobb mértékben, több mint 19 százalékkal drágultak. Ezen a téren jelentős területi különbségek vannak, leginkább Budapesten emelkedtek az árak: 17 százalékkal nőtt a használt lakások átlagára, az új építésűeké pedig 24 százalékkal.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.