Használt otthonokra vadásznak az emberek

2016. július 13., szerda 19:15

A fejlesztők sorra kezdik meg új lakásaik építését, ezek iránt pedig egyre nő az érdeklődés. Legalábbis Budapesten: vidéken még mindig a családi ház a legkeresettebb ingatlantípus.

Egyre nő az új lakások iránti érdeklődés: idén júniusban a tavalyi év azonos időszakához képest 31 százalékos volt a növekedés, ám az arányok még így is alacsonyak. „Amikor januárban a családi otthonteremtési kedvezményt átalakították, a lakásépítés áfáját pedig csökkentették, igencsak felrázódott ezen ingatlanok piaca: az év elején kiugró volt az irántuk való érdeklődés, többek között a kormányzati lakásprogram bejelentése miatt. Emellett nőtt a kereslet a használtak iránt is” – mondja Balogh László. Az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője kiemeli, hogy a lakásárak tavaly tapasztalt dinamikus áremelkedése idén is folytatódott, de sokat vesztett a lendületéből: májusról júniusra csupán 0,6 százalékkal nőttek az árak. Emellett az is látszik, hogy az új építésű lakások kínálata egyelőre nem tart lépést a fokozott kereslettel. Ezek várhatóan csak jövőre kerülnek piacra nagyobb számban, így hiába fokozódik irántuk az érdeklődés, ténylegesen megvenni nem lehet őket.

Ez is az oka annak, hogy a legtöbben még mindig használt lakásokat nézegetnek: a keresések több mint 90 százaléka ilyenekre irányul. Azok száma, akik ilyen otthonok iránt érdeklődnek, 10,5 százalékkal emelkedett tavalyhoz képest.

Az Ingatlan.com szerdán kiadott elemzéséből az is kiderül, hogy Budapesten az ingatlanok iránt érdeklődőknek 62 százaléka használt téglalakást keres, míg 15 százaléka panelt. Az új építésű ingatlanok 8 százalékkal részesednek az összes keresésből, további 15 százalék pedig használt családi házakat nézeget.

Azoknál, akik a vidéki települések ingatlanjai iránt érdeklődnek, mások a preferenciák: a megyeszékhelyeken 40 százalékuk, míg a többi városban 65 százalék családi házat keres. A használt téglalakások iránt érdeklődőknél ez az arány 33 és 22 százalékos, míg a paneleknél 19 és valamivel kevesebb mint 5 százalékos. Balogh László kiemeli, hogy vidéken jól látszik, hogy a városok méretének csökkenésével a kereslet egyre inkább eltolódik a családi házak irányába.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.