Egekben a paksi ingatlanárak

Szabó Emese

Szabó Emese

2017. szeptember 12., kedd 12:12, frissítve: kedd 12:29

Új építésű, 100-130 négyzetméteres lakóparki lakások 50-80 millióért vagy kisebbek 30-40 millióért. Nyolcvan négyzetméteres panelek 22-25 millióért, a legolcsóbb, ötven négyzetméter körüliek nagyságrendileg 15 millióért. Van háromszáz-négyszáz négyzetméteres családi ház 210 millióért, 40-80 milliósból pedig meglepően széles a kínálat. A 15-20 milliós határ alatt szinte csak felújításra szoruló vagy rosszabb helyen lévő házakat találunk, lakásoknál is nagyjából 15 millió forint körül indulnak az árak. Nem valamelyik külső fővárosi kerület vagy vidéki megyeszékhely árait soroltuk, hanem a paksi felhozatalra vetettünk egy hosszabb pillantást.

– Való igaz, hogy vidéken általában a megyeszékhelyek és a megyei jogú városok viszik a prímet, azok a legdrágábbak, Paks viszont országos szinten is kivétel. Ugyan egyszerű városról van szó, de Tolna megyében itt a legdrágábbak az ingatlanok – mondja Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. Az atomerőmű most is rengeteg embernek ad munkát, a bővítés miatt pedig több lakásra lesz szükség.

A paksi lakások drágulása három éve tart: 2014 szeptembere óta – a bővítéséről szóló törvény 2014 februárjában lépett hatályba – a családi házak átlagos négyzetméterára 136 ezer forintról 204 ezer forintra nőtt, a lakások ára ugyanezen időszakban 207 ezer forintról 295 ezerre emelkedett. Persze az ingatlanpiaci drágulás 2014 végén mindenhol megindult, de mértéke más városokban nem volt ennyire kiemelkedő, s üteme sem ilyen jellegű. Nemcsak a növekedés jelentős, hanem az is, hogy a 300 ezer forintos árszintet vidéken csak az olyan „bezzegvárosok” lépik át, mint mondjuk Győr vagy Sopron.

Az Ingatlan.com statisztikái szerint Paks jelenleg a 27. legdrágább város az országban, az előbbi kettő mellett csak Balatonfüred, Siófok, Hévíz, Tata, Kecskemét, Debrecen, Székesfehérvár és Kecskemét, illetve a fővárosi agglomerációhoz tartozó egyes települések előzik meg. A drágulásban az elmúlt hetek-hónapok hírei mindenképp szerepet játszanak, a városba vetett bizalmat az sem ingatta meg, hogy az Átlátszó két hónapja megírta: a paksi atomerőmű telephelye földrengés-biztonsági szempontból nem éppen ideális. A piac továbbra is arra készül, hogy a városban óriási beruházás várható, több ezer munkahely jöhet létre. Ez Pakson ugyanúgy kiemelkedő drágulást hozott, ahogyan Győrben és Kecskeméten, csak éppen ott az autóipari cégek miatt.

A városban hirdetnek harminclakásos új projektet is, de főleg kisebb, tíz-húsz lakásos épületeket húznak fel a fejlesztők. Ezek nem kiemelkedők a budapestiekhez viszonyítva, viszont ahhoz képest, hogy egy Tolna megyei városról beszélünk, kifejezetten nagy a kínálat.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2017.09.12.

A szerkesztő ajánlja

Radványi Benedek

Burján Csaba: Amikor kijöttünk Phjongcshangba, korizni alig tudtam

Az aranyérmes gyorskorcsolyázót már az általános iskolában azzal cukkolták, hogy olimpiai bajnok lesz. Interjú.

B. Kovács Gergely

A magyar falu, ami kis túlzással a fél világnak készít fakanalat

Pedagógiai fenyítőeszköz, konyhai alapfelszerelés és a nemzeti minimum. Egy nógrádikum nyomában.

Szathmáry István Pál

Öt deka szerencse

Gyulai Líviusz a Székelyföldre keveredő olasz kőfaragókról, patkányinváziókról és egy befalazott motorbicikliről.

B. Molnár László

Egyre csak ömlik az állami támogatás a fociba

A taorendszer megjelenése óta csak a színvonal nem lett jobb. Kirívóan sok jut Felcsútnak.