Jövőre éri magát utol az építőipar

SzE

2016. október 17., hétfő 13:27, frissítve: hétfő 15:15

Augusztusban éves összevetésben 9 százalékkal csökkent az építőipari termelés, viszont a lakáságazat jól teljesített. Ezen a területen nőtt a cégek hó végi szerződésállománya is, ami további javulást vetít előre.

Az építőipari cégeknek még mindig nincs okuk nagy örömre, idén augusztusban ugyanis 9 százalékkal múlták alul a tavalyi eredményüket. A visszaesés az év egészére igaz: az első nyolc hónapban 22 százalékos volt a csökkenés – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal gyorsjelentéséből. Ezt az időszakot külön vizsgálva jól látszik, hogy augusztusban ugyan jobban teljesített az ágazat, mint a korábbi hónapokban, amikor két számjegyű volt a csökkenés, ám a számok továbbra is felemás képet mutatnak.

„Az épületépítés terén 7 százalékos volt a növekedés augusztusban, ez pedig jól mutatja, hogy ennek statisztikáira már rányomták bélyegüket az új fejlesztések” – értékeli a számokat Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. Ezt a bővülést portáljuk adatai is alátámasztják: bár az épületépítési alágazat augusztusi növekménye nagyrészt ipari, oktatási és sportlétesítmények építésének köszönhető, a lakáspiacon is érezhető a fellendülés. Idén például a beruházók által meghirdetett új építésű lakások iránt 42 százalékkal nőtt a kereslet tavalyhoz képest, a beruházók pedig 20 százalékkal több olyan lakást hirdettek meg, amelyek még csak épülőfélben vannak.

Felemás helyzet

A részletes adatokból látszik az is, hogy a lakásépítéseknél további fellendülés várható. Ezt az mutatja, hogy augusztus végén a cégek ilyen jellegű szerződésállománya 45,5 százalékkal volt nagyobb a tavaly augusztusinál. Ez a bővülés pár hónap késéssel jelenik majd meg a statisztikákban, aminek eredményeként az épületépítési alágazat teljesítménye 2017-től kezdve javítja majd számottevően az adatokat. Persze a teljes képhez az is hozzátartozik, hogy ebben az alágazatban idén augusztusban 20 százalékkal kisebb értékben kötöttek új szerződéseket a cégek, mint egy évvel korábban.

Az építőipar másik fontos alágazatnál ilyen növekedésnek nyoma sincs: az egyéb építmények volumenében 24 százalékos volt az augusztusi visszaesés, ami az uniós beruházások befejeződésével magyarázható. Az ugyanakkor még így is pozitív hír, hogy a meglévő szerződésállomány a tavalyit még így is 5,5 százalékkal felülmúlja.

A szerkesztő ajánlja