Kartellezett a Duna House és az Otthon Centrum

SzE

2017. január 10., kedd 13:58, frissítve: kedd 14:26

Összehangolta árpolitikáját, egyúttal bizalmas üzleti információkat osztott meg egymással keresztértékesítési együttműködéseik keretében a Duna House Holding Nyrt. és az Otthon Centrum Holding Kft., valamint a Duna House Franchise Szolgáltató Kft. és az Otthon Centrum Franchising Tanácsadó Kft. – derül ki a Gazdasági Versenyhivatal döntéséből.

A különböző jogsértésekért összesen 75 millió 680 ezer forint bírságot szabott ki a versenyhivatal a vállalkozásokkal szemben.

Titkos egyeztetés

A GVH vizsgálata feltárta, hogy a két hálózat 2013 áprilisa és 2014 júniusa között egyeztetéseket folytatott, amelyek eredményeként növelte a két hálózat bevételeit, erősítette piaci pozícióit. A felek egyeztettek az érintett területeken alkalmazandó százalékos és fix összegű megbízási díjak mértékéről, illetve a keresztértékesítéskor felmerülő jutalékról, meghatározva annak minimum százalékát és összegét, valamint az adható kedvezmény mértékét. A cégek az értékesítési folyamatra vonatkozó érzékeny üzleti információkat is megosztottak egymással.

Tiltás és szankció

A GVH határozatában kimondta, hogy a felek közötti szerződések tiltással vagy szankciókkal meggátolták a franchise partnerek szabad árképzését, és megtiltották a megbízásfelvételt más franchise partnerek területén. A hatóság értékelte azt is, hogy az eljárás alá vont vállalkozások piaci részesedése jelenleg meghatározó az érintett piacon, bár a jogsértések kezdetén alacsonyabb piaci részesedéssel rendelkeztek.

Mivel a cégek olyan egyezségi nyilatkozatokat nyújtottak be, amelyekben egyebek mellett önkéntesen elismerték a jogsértés elkövetését, így a GVH a velük szemben alkalmazott bírságot – a versenytörvény új, tavaly december 16-ától hatályos rendelkezései értelmében – 30 százalékkal csökkentette.

A szerkesztő ajánlja

Kuthi Áron

Nincs pénz a magyar múlt megmentésére

Nem csak templomokból áll az épített örökség a Kárpát-medencében. A megőrzésre a végtelen mennyiségű pénz is kevés volna.

Koncz Tamás

Méregdrága nyári elittábor a kormánytagok gyerekeinek

Kerényi Imre miniszterek trónörököseit várja a vörösberényi kolostorba, hogy ott körtáncot lejtsenek, és római stílusú hadi bemutatót tartsanak.

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.