Keresettek az extrákkal kínált lakások

2017. április 27., csütörtök 21:06, frissítve: csütörtök 21:26

Nagymértékben fellendült az elmúlt egy évben az újlakásépítések piaca, s ezzel egy időben megjelentek az extraszolgáltatások és -felszerelések is a beruházók kínálatában. A vevők ma már a lakás elhelyezkedése mellett egyre jobban figyelembe veszik a vásárláskor az ingatlan mellé megrendelhető többletszolgáltatásokat, például parkolókat, távvezérlő rendszereket vagy napelemes energiatermelő egységeket – derül ki a Duna House ingatlanközvetítő elemzéséből.

A tanulmány szerint a jelenleg zajló lakásépítési láz esetében egyértelműen az figyelhető meg, hogy rendkívül fontos a természet közelsége, még a zsúfoltabb belvárosban is. Ahol a lehetőség engedi, előkerteket, pihenőparkokat, közös használatú kerteket alakítanak ki a társasházak környezetében. Ahol nagyszabású parkosításra nincs lehetőség, mert a beépítettség gátolja, ott a tetőkertek terjedtek el nagy számban. Másik fontos kérdés az ingatlan megszerzésekor a parkolóhely megléte. A mély- és teremgarázsok a lakóparkok több mint 80 százalékában elérhetők, de sok lakáshoz járnak felszíni parkolóhelyek is. A mély- és teremgarázsok ára 2–5 millió forint között van, míg a felszíni parkolókhoz 1–2 millió forintért lehet hozzájutni.

A beruházások több mint 30 százalékában hangsúlyt helyeznek a biztonságra, és az épületet portaszolgálattal, biztonsági kamerával és szolgálattal, illetve ezek különböző kombinációival látják el. Ugyanakkor a piacon minden korábbinál nagyobb az érdeklődés az úgynevezett okosotthonok iránt. Ám sok esetben nem is magát az okosrendszert, hanem csak annak előkészítését tartalmazza a vételár. A szolgáltatás szintjétől függően a berendezések árai már 250-350 ezer forint körül kezdődnek, felső határ pedig gyakorlatilag nincs. A luxuskategóriás berendezések kétmillió forint körüli áron szereltethetők be. Ha alacsonyabbak a vevő igényei, megoldható, hogy csak egy-egy adott funkcióhoz szükséges eszközt, például mozgásérzékelőt, programozható termosztátot, redőny- vagy függönyvezérlést telepítsenek az ingatlanba. Ezek a felszerelések már ötvenezer forint alatt is elérhetők.

Kiemelkedő ajánlatnak tekinthető az a néhány, még átadás előtt álló projekt, amely passzívháznak minősül. A passzívházak óriási előnye az alacsony rezsiköltség, a fűtés díja éves szinten is csak 15-20 ezer forint. Hasonlóan kedvezően alakul a rezsiköltség azokban a házakban, ahová geotermikus (földhő hasznosításán alapuló) fűtést telepítenek. Ám ez az energiaforrás csak nagy energiaigény mellett kifizetődő a magas beruházási költségek miatt, így egy társasház már kitűnő helyszínnek számít. Jól kombinálható a rendszer napkollektor használatával, padló-, fal- vagy mennyezetfűtéssel. A geotermikus rendszerrel ellátott lakások átlagos négyzetméterára 660 ezer forint, de a szórás elég nagy: 400 ezer forint négyzetméterenkénti ártól kezdődik, és egymillió forint felett ér véget.

A társasházak tíz százalékában szerelnek fel napelemet vagy napkollektort. Ez a most zajló beruházások közül több mint 400 lakást érint majd. A napelemes ingatlanok négyzetméterárai nem magasabbak, mint az átlag, de a fenntartási költségek a későbbiekben alacsonyabban alakulnak. Ezeknek a lakásoknak az átlagos négyzetméterára 480 ezer forint körül van, 390 ezertől 590 ezer forintig terjednek az ajánlatok.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2017.04.28.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.