Könnyen lebukhatnak a szeméttel trükközők

2016. április 28., csütörtök 15:10

Magyarországon is egyre több település vezeti be az „okoskukák” használatát: a szemeteseket chippel látják el, ezáltal pedig könnyen kiszűrik azokat, akik nem fizetnek a szállításért, csak kiteszik házuk elé a zsákokat. Emellett lehetőség van a hulladék súlyának nyomon követésére is.

Chipes kukák váltják Mórahalmon az eddig megszokott műanyag zsákokat május közepén. Ennek együtt örül az ügyfél és a hulladékszállító cég, amely így könnyebben éri tetten a bliccelőket – írta meg a Délmagyar. A háromezer 120 literes kuka – kétszer 1500 kommunális, illetve szelektív – egyelőre az egykori Mórakert Szövetkezet egyik raktárában pihen. A 120 literes gyűjtőedényeket folyamatosan matricázzák a szemétszállítást végző Móraép Nkft. munkatársai.

„A kilencvenes évek óta a zsákos rendszer működött, ami okozott problémákat: a kóbor vagy szabadon hagyott háziállatok szétszedték a zacskókat” – mondta el a lapnak Németh Attila, a cég vezetője. A háromezer kukát, csipet és a hat gyűjtőkocsit pályázati pénzből szerezték be. A szemétszállítás díja az ingatlan lakóinak számától függ, a legkevesebbet – évi 6 ezer forintot – az egyedülállók fizetik. A legmagasabb összeg évi 19 ezer 500 forint.

A chipes kukákkal kiszűrik azokat, akik nincsenek benne a rendszerben. Ha egy másik címre regisztrált szemetessel találkoznak a cég emberei, a bliccelő bírságra számíthat – olvasható a Délmagyar cikkében.

De nem csak Mórahalmon vezették be ezt a megoldást: hazánkban egyre több településen jelennek meg az okoskukák.

Bajba kerülhetnek a „potyautasok”

Rupp Tamás, a BinControl Kft. ügyvezetője az MNO-nak elmondta: az általuk kifejlesztett, RFID azonosításon alapuló, hulladékgyűjtést dokumentáló rendszer Nyíregyházán, Szegeden és Vecsésen is megtalálható. A rendszert elsősorban azért hozták létre, hogy a nem szerződésszerű tevékenységeket megpróbálják kifehéríteni, és ezáltal a szolgáltató számára árbevételt hozzanak.

A visszaélésekkel kapcsolatban kiemelte: előfordul, hogy egy adott utcában kétszer megy végig a gyűjtőautó, ám valaki csak egy ürítésre fizet elő, a másikat pedig zsebből fizeti ki. Akadnak olyanok is, akik vásárolnak egy másik edényt a barkácsáruházban, amit ugyancsak kiállítanak azokon a napokon, amikor ürítés történik. De egyszerűen el lehet vitetni a zsákokban felhalmozódott hulladékot is – magyarázta az ügyvezető. Tehát a „potyautasokat” akarják kiszűrni, és azokat, akik korábban nem fizettek a szolgáltatásért, rábírni arra, hogy megtegyék ezt.

Az RFID azonosító érzékelésével időbélyeget és helybélyeget is rögzítenek. Ha a gyűjtőjárműbe úgy kerül hulladék, hogy ahhoz nem társítható felszerelt azonosító készülék, fotódokumentáció is készül – hangsúlyozta a cégvezető. A chip ellenáll az időjárási körülményeknek, és arról, ha egy vezetéket elvágnak vagy felnyitják az eszközt, tudomást szereznek. Emellett súlymérő eszköz telepítésére is van lehetőség, ami a hulladék tömegét is képes rögzíteni – tette hozzá.

Egyedi azonosító a kukákon Nyíregyházán
Egyedi azonosító a kukákon Nyíregyházán
Fotó: Balázs Attila / MTI

Korábban voltak, akik vonalkódos és QR-kódos rendszerekkel is próbálkoztak, ám az ügyvezető szerint ezek bizonytalan megoldások: az edényekre könnyen kerülhet olyan szennyeződés, ami megnehezíti a leolvasást.

Nőtt a szerződéses állomány

Kérdéseinkkel megkerestük Fazekas Andrást, az RF-IT Hungary Kft. ügyvezetőjét is, aki elmondta: az általuk kifejlesztett, mintaoltalom alatt álló rendszer – mely egyebek közt Sopronban, Kaposváron, valamint Nógrád megyei és Borsod-Abaúj-Zemplén megyei településeken is megtalálható – minden RFID-chippel ellátott edényt be tud azonosítani, és tökéletes biztonsággal meghatározza, hogy azt mikor és hol ürítették a gépjárműbe.

„Az általunk bevezetett területeken átlagosan tíz százalékkal nőtt a szerződéses állomány űrmértékre lebontva” – fűzte hozzá.

A rendszer előnyeként Fazekas András ugyancsak a „potyautasok” kiszűrését említette. Mint mondta, emellett az így összegyűjthető információk arra is alkalmasak, hogy online számlázás alapjául szolgáljanak.

Az ügyvezető igazgató kiemelte, hogy minden az önkéntes jogkövetők érdekében történik. „A rezsi jellegű szolgáltatásoknál mindig a fizetők vállalták magukra azoknak a költségét, akik nem fizettek” – fogalmazott, hozzátéve: ezzel a megoldással ugyanakkor jelentősen csökkenthető a szolgáltatást a rendszeren kívül igénybe vevők köre.

Terjednek az okoseszközök

Több vállalat is próbálkozott azzal, hogy okoskukák fejlesztésével könnyítsék meg a hulladéktárolást. A Sigfox például egy olyan eszközt fejlesztett ki, mely internetkapcsolat segítségével képes jelezni, ha a szemetes megtelt. A szerkezetet elsőként egy park közelében helyeznék el, hogy a munkások számára jelezze, mikor kell üríteni – közölte a Cnet.com.

Rob Griffin és Dave Pestka fejlesztésével, a GeniCannel pedig már bevásárlólistánkat is frissíthetjük a hulladék kidobása közben: csupán egy szenzort kell elhelyeznünk szemetesünkön, ami képes leolvasni a vonalkódot, ennek hiányában pedig megkérdezni, mit dobtunk ki. Az információt ezután szinkronizálja a felhasználó okostelefonjával, és hozzáadja egy listához – írja a Digital Trends.

Mint megírtuk, a Szecsuan tartományi Csengtu utcáin beépített wifiantennákkal rendelkező, tűz- és bombabiztos „okos” hulladékgyűjtőket vezettek be. A szögletes, öt milliméter vastag rozsdamentes acélból készült, többrétegű falú tárolónak rejtett része egy akkumulátor is. Hagyományosan a tetején lehet a szemetet beledobni, de két erre szolgáló nyílása automatikusan nyílik és záródik. Szintén automata fertőtlenítője révén elvben nem fog kellemetlen szagokat árasztani. A multifunkcionális kukák GPS-funkciójuknak köszönhetően üzenetet képesek küldeni a hulladékgyűjtőknek, ha már eljött az ideje az ürítésüknek.

Gondolatolvasó gépek vezérlik majd okosotthonunk

Okostelefon, okosautó, okosváros, okosotthon – a komputer mindenhova, így lakóhelyünkre is befészkeli magát. Ez nem új jelenség, de az utóbbi évek trendjei szerint a működésoptimalizálás után a számítógép az irányítás feladatát is átveszi tőlünk. Vajon megéri átadnunk egy algoritmusnak a vezérlést, és okosak-e valójában a ma okosnak nevezett használati tárgyak?

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.