LMP: Felgyorsíthatja a vidék elnéptelenedését a csok

MTI

2016. március 26., szombat 17:08, frissítve: vasárnap 16:00

Felgyorsíthatja a vidék elnéptelenedését a csok, mert sokan arra használják majd azt, hogy egy kistelepülésről egy nagyobba költözzenek – mondta Gerstmár Ferenc, a Lehet Más a Politika (LMP) önkormányzati szakszóvivője szombaton.

A szóvivő szerint a csok nem fog segíteni a „leszakadó” kistelepüléseken, sőt tovább nőhetnek a területi különbségek. Hozzátette: az eddigi tapasztalatok szerint az igénylők harmada, fele budapesti vagy Pest megyei, és ezeken kívül is szinte csak a jobb helyzetben lévő nagyvárosokból jelentkeztek a támogatásra.

A csok abban az esetben járulhatna hozzá az elvándorlás megállításához, ha összehangolnák a vidékfejlesztést, munkahelyteremtést és a közszolgáltatás javítását célzó intézkedésekkel – hangsúlyozta a politikus.

A szegényeken nem segít

„Ma az adózók fele a létminimum alatt keres, így hiába vállalnának gyereket, nem engedhetik meg maguknak. Ezeken a családokon nem fog segíteni a csok, hiszen a legtöbbjük nem is mer bevállalni egy tízmilliós hitelt” – mondta Gerstmár Ferenc.

Az LMP szerint előbb fel kell számolni a „dolgozói szegénységet”, csökkenteni kell az átlag alatt keresők foglalkoztatásának terheit, és be kell vezetni az „igazságos” többkulcsos adórendszert, a minimálbért pedig adómentessé kell tenni.

Ingyen telket tesznek hozzá

A kritikára a Fidesz is reagált: a párt hangsúlyozta, hogy az otthonteremtési program az új és a használt lakás vásárlását is olcsóbbá teszi, segíti a munkahelyteremtést, és mivel minden településtípuson elérhető, minden város vagy falu életképességét tudja javítani.

Sőt – tették hozzá – számos vidéki település jelentős helyi támogatással, például ingyen telekkel még ki is egészíti a kormányzati segítséget. Ilyen például Balassagyarmat, Jászberény és Jászapáti, ahol már januárban történt ilyen bejelentés. Húsvét vasárnapján már Csongrád is közölte, hogy jelképes áron kínált telkekkel segítik a családok életét. A parcellák leendő vevőinek csupán két feltételt kell teljesíteniük: igénybe kell venniük az otthonteremtési kedvezményt, és két éven belül meg kell kezdeniük az építkezést a telken.

A szerkesztő ajánlja

Hutter Marianna

Lázár János: Akit Gyurcsány támogat, az a szememben nem vásárhelyi

A miniszter szerint úgy viselkedtünk, ahogy a Rákosi-diktatúrában volt szokás. A vásárhelyi választásról beszélgettünk.

Kuthi Áron

Nincs pénz a magyar múlt megmentésére

Nem csak templomokból áll az épített örökség a Kárpát-medencében. A megőrzésre a végtelen mennyiségű pénz is kevés volna.

Koncz Tamás

Méregdrága nyári elittábor a kormánytagok gyerekeinek

Kerényi Imre miniszterek trónörököseit várja a vörösberényi kolostorba, hogy ott körtáncot lejtsenek, és római stílusú hadi bemutatót tartsanak.

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.