Már három százalék alatti thm is létezik

Hajdú Péter

Hajdú Péter

2017. július 9., vasárnap 11:56, frissítve: vasárnap 15:27

Örülhetnek a lakásvásárláson gondolkodók, mert 2017-ben hónapról hónapra csökkent a lakáshitelek teljes hiteldíjmutatója (thm). Újdonságként pedig megjelent az FHB jegybanki minősítést elért fogyasztóbarát lakáshitele is. Érdekes módon ugyanakkor ez a húszéves futamidőre nyújtott, tízmillió forintos összegű, fogyasztóbarát kölcsön nem a legolcsóbb, hiszen 4,64 százalékos thm-jével csak a harmadik az ötéves kamatperiódusúra nyújtott hitelek sorában. A bank tízéves kamatperiódusra kínált fogyasztóbarát lakáskölcsöne a dobogóra sem fér föl. Kamatozását tekintve ugyan listavezető, egyéb magas költségei miatt azonban csak a negyedik legkedvezőbb költségű hitel – olvasható a Bankmonitor elemzésében. A fogyasztóbarát minősítés jelentősége nem annyira a költségek csökkentésében áll, hanem inkább abban, hogy a feltételek egységesítésével sokkal könnyebben összehasonlíthatóvá válnak ezek a kölcsönök – nyilatkozta lapunknak az ügyben Sándorfi Balázs, a Bankmonitor.hu elemzője.

 

A fogyasztóbarát hitelek megjelenésétől sokan azt várták, hogy hatásukra egyre olcsóbbak lesznek az egyéb kölcsönök; erre csak részben került sor. Ugyan a hat hónapos kamatperiódusra kínált hitelek között már 2,85 százalékos thm-mel kínálják a legolcsóbbat, a korábban kifejezetten alacsony költséggel kínált, háromhavi kamatperiódusra fölvett kölcsönök thm-je viszont átlagosan másfél-két százalékponttal emelkedett. Ezzel szemben a fél évre vagy egy teljes évre fixált kamatozású termékek esetében 0,1 százalékpontos kamatcsökkenés tapasztalható.

A rövid kamatperiódussal kínált hitelek népszerűsége egyébként is csökkent, a devizahitelezés okozta sokkból tanulva az emberek egyre inkább a hosszabb távra fixált kamatozású hiteleket keresik. Így ma már a kihelyezett hitelek több mint felét öt évre, illetve annál hosszabb kamatperiódusra veszik föl a lakást vásárlók. Ez egyben azt is jelenti, hogy ezen kölcsönök körében erősödik a verseny, különösen hogy az első fogyasztóbarát hitel már a piacon van, s várható, hogy hamarosan újabbak jelennek meg. Sándorfi Balázs úgy véli, a fogyasztóbarát hitel megjelenésének csak mérsékelt hatása lesz a kamat-, illetve thm-szintekre. Ennek oka, hogy a piacon lévő hitelek kétharmada (150 ezer forintos havi fizetés esetében), illetve háromnegyede (250 ezer forintos havi fizetés esetében) már a fogyasztóbarát hitelek feltételeinek bejelentésekor megfelelt a kamat-, illetve thm-feltételeinek. Az egyéb feltételekben lehet szüksége módosításra azoknak a bankoknak, amelyek el akarják nyerni a jegybanki minősítést. Ezen feltételek módosítása szerinte nem okozhat komoly gondot a hitelintézetek számára.

Piaci elemzők az újfajta minősítés megjelenése kapcsán arra is fölhívják a figyelmet, hogy bár néhány nagy bank már a konstrukció meghirdetésekor kijelentette, ott lesznek az elsők között, egyelőre csak az FHB bukkant fel a piacon termékével. A magyarázat az lehet, hogy a nagyobb hitelintézetek még kivárnak, mikor és milyen termékkel jelennek meg a versenytársak, és ezek ismeretében dobják piacra majd a saját ajánlatukat.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2017.07.08.

A szerkesztő ajánlja

Tölgyesi Gábor

Meggyógyítani a törött szárnyú lelkeket – interjú Vásáry Tamással

A zongoraművész, karmester Cziffra Györgyről, a zenén túli jótékonysági koncertjéről és a kalandos hangversenyekről.

Lázár Fruzsina

Mennyit ér ma egy emberélet?

Ismeretségen vagy a jó szerencsén múlik az életben maradás, ha valaki gyors egészségügyi ellátásra szorul?

Vég Márton

Maffiamódszerekkel dolgozhattak Tiborcz Istvánék

Az ellenzék szerint az Elios csalásgyanús pályázatai az utolsó szöget jelenthetik az Orbán-rendszer koporsójába.

Szabó Zsolt

Félig üres korsó: egyelőre nem lesz csendes a bulinegyed

Érvénytelen lett a helyi népszavazás a bulinegyedről, az egész VII. kerületben 43 520 ember szavazhatott. Riport.