Még mindig drágulnak a panelek: mikor teszik ki a stoptáblát?

2016. május 21., szombat 12:25, frissítve: szombat 13:22

Iszonyatosan megdrágultak a lakótelepi lakások, a vevők főleg a felújítottakat keresik: ezek nem kerülnek annyival többe, mint amennyivel mutatósabbak és takarékosabbak, ráadásul hitel is könnyebben igényelhető rájuk. De vajon mi lesz akkor, amikor új lakások jelennek meg a piacon?

A panelek iránti kereslet az év első három hónapjában 32 százalékkal haladta meg a múlt év ugyanezen időszakában mértet, ezzel párhuzamosan pedig az áruk is erőteljesen emelkedett. A budapesti lakótelepi lakások áprilisban átlagosan 304 ezer forintos négyzetméteráron keltek el, ami éves összevetésben 31 százalékos drágulást jelent. A felkapottabb lakótelepeken olyan otthon is van, amelyért 30 milliót kérnek az eladók.

Jászai Mari egykori lakása sem elérhetetlen

Ugyan a lakásvásárlás során a legfontosabb szempont általában az ár, de a vevőknek további különleges elképzeléseik is lehetnek. Fontosnak tarthatják az épület művészeti vagy építészettörténeti jelentőségét, illetve az ingatlan egykori lakóinak személyét. Különösen igaz ez azokra, akik befektetési célból vesznek lakást – áll az OTP Bank közleményében. A kiadvány kiemeli, hogy jelenleg éppen eladó a legendás színésznő, Jászai Mari egykori, szecessziós stílusú lakása, amelyet a neves építész, Révész Sámuel tervezett. A vevők figyelmét a budapesti romkocsmanegyedben is felkelthetik neves épületek azon otthonai, amelyeket az előbbihez hasonlóan 25-27 millió forint körüli áron kínálnak.

Az áremelkedés a vidéki nagyvárosokban szintén hasonló, átlagosan 33 százalékos volt. Mindez átlagos négyzetméterárban kifejezve azt jelenti, hogy ezen otthonok fajlagos ára a múlt hónapban 272 ezer forint volt – derül ki az Ingatlan.com friss elemzéséből.

„Az igény még így is óriási, ami abból is látszik, hogy áprilisban országszerte több mint 50 százalékkal több érdeklődő keresett ilyen otthont, mint egy évvel ezelőtt” – emeli ki Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. Hozzáteszi, hogy a panelek népszerűségében szerepe van annak, hogy a nagyobb városokban sokak már nem tudják megfizetni a magas árakat. Nekik hatalmas előny, hogy a panelek még drágulásuk ellenére is 30 százalékkal olcsóbbak a téglaépítésű ingatlanoknál.

Ráadásul az elmúlt években a lakótelepi otthonok fenntartási költségei is mérséklődtek, sok helyre egyedi fogyasztásmérőket is felszereltek. A panelek népszerűségét jelzi az is, hogy értékesítési idejük kevesebb mint két hónap, átlagosan 50-60 nap, míg a téglalakások eladásához jellemzően több idő kell.

Az Ingatlan.com adatai szerint a panelprogramos felújított lakásokat a fővárosban átlagosan 4–6 százalékkal kínálják drágábban a nem korszerűsítetteknél, ami egy átlagos, 50–70 négyzetméteres ingatlannál több százezer forintos árkülönbséget jelent.

Ez a differencia nemcsak az alacsonyabb rezsi miatt vállalható, hanem azért is, mert ha valaki kölcsönből veszi meg a lakást, akkor a hitelbírálaton jobbak az esélyei. Ennek oka, hogy a korszerűsített panelek kedvezőbb elbírálás alá eshetnek, lévén hitelbírálati értékük magasabb, másrészt alacsonyabb a fenntartási költségük” – ezt már Gergely Péter, a Bankráció.hu hitelszakértője emeli ki.

A szakember szerint egyelőre elsősorban a használt lakások megvásárlására vesznek fel kölcsönt a családok, de hamarosan az újonnan épülő otthonokra is tömegével igényelhetnek hiteleket. Számottevő növekedés azonban csak jövőre várható, ennek megfelelően a kereslet is csak 2017-től kezdve tolódhat el az új építésű lakások irányába. Ekkor lehet számítani arra is, hogy a panelárak szárnyalása alábbhagy.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.