Még felfutás előtt a csok

Jelentősen emelkedtek az új lakások árai az elmúlt egy évben

2016. július 7., csütörtök 15:26, frissítve: csütörtök 15:29

Két év múlva kerülhetnek piacra azok az új lakások, amelyeket a csok iránti igényre építve kiviteleznek a fejlesztő cégek. A szakértő szerint egyelőre nehéz megbecsülni, mekkora lesz a tényleges igény. Az biztos, hogy egy év alatt ötödével nőttek az árak.

Az eddig napvilágra került adatok azt mutatják, a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) iránti igény valahol kétmillió forint körül alakul. Ez azt jelenti, leginkább használt lakások vásárlásához kérik az állami támogatást az emberek – nyilatkozta lapunknak a Balla Ingatlaniroda vezetője. Balla Ákos szerint nem kell ezen csodálkozni, hiszen új építésű ingatlanok egyelőre alig vannak a piacon, legfeljebb kisebb fejlesztésekről lehet beszélni. A nagy fejlesztő cégek csak a tavaly év végi, csokról szóló bejelentést követően kezdtek el mozgolódni, telket venni, és a részletek tavaszi megismerése után vágtak bele a tervezésbe, engedélyezésbe, jelenleg zajlik a kivitelező vállalkozások kiválasztása. Így arra lehet számítani, hogy az idei év végén, legkorábban ősszel indulnak meg a tényleges építkezések. S miután 2009 után teljesen leálltak a lakásépítések, a kivitelezők közül csak azok mernek 18 hónapos átadási határidőt vállalni, amelyeknek megvan a saját kapacitásuk az építésre. Azok a kivitelezők, amelyek alvállalkozókkal dolgoznak, inkább kétéves határidővel vállalják az átadást. Ebből következik, hogy legkorábban 2018 közepén, végén jelennek meg nagy tömegben az új építésű lakások a piacon. Azt pedig nehéz megbecsülni, hogy másfél–két év múlva hányan lesznek, akik úgy gondolják, csok igénybevételével vásárolnak majd lakást.

Kérdőjeles házikók

Létezik persze igény a családi házak iránt is. Ezek gyorsabban fel is építhetők, így a korán ébredők akár már idén is beköltözhetnek, de az ilyen ingatlanok iránt a magas ár miatt csak egy nagyon vékony réteg érdeklődik – tette hozzá. Kérdésünkre a szakember elmondta, aki nagy lakásszámú társasházban épülő új lakásra kéri a csokot, annak számolni kell azzal, hogy az indításkor meghirdetett áraknál magasabb összegen tud majd szerződni a kész lakásra. A rendelet szerint ugyanis csokszerződés megkötését követő 120 napon belül meg kell kapni a használatbavételi engedélyt. Miután a fejlesztő cégnek szinte a teljes összeget meg kell hitelezni, átlagosan nyolc százalékkal lehet magasabb árral számolni az eredetinél.

Bűvös hármas

Balogh László, az Ingatlan.com elemzője arra hívta fel a figyelmet, hogy tapasztalataik szerint az új lakások vásárlásához csokot igénylők jellemzően három gyermek után kérik a támogatást. Azaz tízmillió forint támogatást és tízmillió forint kedvezményes hitelt kérnek. Kérdés, hogy amikor ezt az egyszerre jelentkező nagy tömegű igényt kielégítették az elkövetkező két évben a fejlesztők, mekkora új igény mutatkozik, illetve hogy a várhatóan visszaeső kereslettel számolnak-e a fejlesztő cégek.

A szakember elmondta, idén júniusban az új lakások ára az egy évvel korábbi szinthez képest ötödével, az év elejéhez képest négy százalékkal nőtt. A fővárosban például egy év alatt 22 százalékkal, 544 ezer forintra emelkedett az új lakások négyzetméterára.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016.07.07.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.