Milliókat nyerhet, ha nagyobb lakásba költözik

2016. május 27., péntek 15:08, frissítve: péntek 15:10

Sokan csak azért vesznek új lakást, mert a régit kinőtték, ilyenkor 10-15 négyzetméternyi bővülés is elég lehet. Ez a mai négyzetméterárakkal számolva tetemes kiadást jelenthetne, viszont mivel a garzonok fajlagosan jóval drágábbak, a gyakorlatban nem feltétlen kell sokat ráfizetni.

Az ingatlanpiaci felpörgést nemcsak a befektetők nyüzsgése és a támogatással első lakásukat vásárlók megjelenése okozza: a vevőknek és az eladóknak egyaránt jelentős hányadát teszik ki azok, akik nagyobb lakásba akarnak költözni, ezért döntenek az adásvétel mellett. Nem kevés emberről van szó: mint a Duna House áprilisi adataiból kiderül, Budapesten az eladóknak több mint harmada, vidéken 30 százaléka ezért hirdeti meg lakását. A fővárosban messze ez a leggyakoribb értékesítési ok, kisebb lakásba csak az eladók 24 százaléka költözik, és öröklött ingatlant is mindössze 18 százalék értékesít.

Nagyobba olcsóbban

Ha a nagy átlagban vett négyzetméterárakat nézzük, akkor a pluszterület megszerzése komoly kiadást jelent, mindez viszont nem feltétlen van így, hiszen a garzonok négyzetméterára jóval meghaladja a nagyobb lakásokét.

„Az 50 négyzetméteresnél kisebb otthonok átlagos négyzetméterára eleve magasabb, mint a nagyobb, 60–79 négyzetmétereseké. Például Budapesten a 30–49 négyzetméteres ingatlanok átlagos fajlagos ára május végén 432 ezer forint volt, a 60–79 négyzetmétereseké viszont csak 408 ezer forintra rúgott” – mondta Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. Ebből következik, hogy egy kisebb, 45 négyzetméteres lakás átlagára 19,4 millió, egy 60 négyzetméteresé pedig 24,5 millió forint. Az előbbi számokból jól látszik az is, hogy Budapesten 4-6 millió forint pluszkiadással lehet 10-15 négyzetméterrel nagyobb otthonba költözni.

Rohannak a lakásárak
Van egy rangsor, amelynek eléggé az élére kerültünk: annak, amelyik azt mutatja, egy év alatt mennyivel drágultak az ingatlanok. Az árak csak a svédeknél szálltak el jobban, náluk több mint 12 százalékos volt az emelkedés, míg nálunk 10 százalék fölötti. Eközben az uniós átlag 4 százalék alatt maradt. A svédekkel való hasonlóság mindenképp érdekes, főleg hogy a mögötte álló okok részben azonosak, ugyanakkor nagyban különböznek. Ezt a kérdéskört nemrég megjelent cikkünkben alaposan körbejártuk.

Balogh László szerint a kis lakásoknál a 6 százalékkal magasabb négyzetméterár részben azzal magyarázható, hogy ezeknek az ingatlanoknak a vételára a szűkebb terület miatt összességében alacsonyabb, másrészt az ilyesmit többen is keresik. Utóbbinak kettős oka van, lévén a jól kiadható fővárosi garzonok nemcsak a befektetők kedvencei, vásárlóik közt egyre gyakrabban tűnnek föl a fővárosban élő egyetemisták szülei. Nekik az egekbe szökő bérleti díjak miatt sokszor inkább megéri lakást venni, és befektetésként tekinteni rá. Még akkor is, ha vélhetően a lakásárak ilyen mértékben már nem emelkednek tovább.

Túlértékelt négyzetméter

A megyei jogú vidéki városokban a helyzet hasonló a fővárosihoz: a kis lakások fajlagos ára ott is jóval magasabb. „A 30-49 négyzetméteres otthonokat 222 ezer forintos átlagos négyzetméteráron kínálják, míg a nagyobb, 60-79 négyzetmétereseket 204 ezer forintos áron hirdetik” – közölte Balogh. Mindebből jól látszik, hogy míg a fővárosban a már említett 4-6 millió forintos pluszkiadásból lehet 10-15 négyzetméterrel nagyobb otthonba költözni, addig vidéken ez már 2-3 millió forintból is megtehető. Ez összeg birtokában már egy szobával nagyobb vagy tágasabb helyiségekkel rendelkező lakásba is áttehetik főhadiszállásukat a családok. Aki ennél is többet, 4-6 milliót szán a lakhelyváltásra, az vidéken már 20-30 négyzetméterrel nagyobb otthonra is szert tehet.

Szaporodnak a hitelek

Mindezt mind többen teszik meg hitelből, lévén a csökkenő kamatok miatt a családok egyre bátrabbak. „Jelenleg egy 4-6 milliós kölcsön teljeshiteldíj-mutatója 4 százalék alatt is maradhat. Ezeknek a 6–12 havi kamatperiódussal folyósított kölcsönöknek hosszabb futamidővel 24–36 ezer forintos törlesztőrészletük lehet” – mondja Gergely Péter, a Bankráció hitelszakértője. A szakember szerint a vásárlóknak mindenképpen érdemes körültekintéssel választaniuk a bankok kölcsönei közül, mivel egy olcsó lakáshitelnél akár több millió forinttal is alacsonyabb lehet a visszafizetendő összeg. Érdemes megfontolni a több évre vagy akár a teljes futamidőre fixált törlesztőrészletű ajánlatokat is, amelyek valamivel drágábbak, de sokkal biztonságosabbak. Például a 20 éves futamidejű, 5 vagy 10 évre fixált kamatozású 4–6 millió forintos kölcsönök teljes hiteldíj mutatója 5-6 százalékos, így a havi törlesztés 26–43 ezer forintnál nem lehet több.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.