Moratóriumot javasolnak az airbnb-sek

Horváth Attila

Horváth Attila

2017. február 15., szerda 14:10, frissítve: szerda 17:01

Az egyelőre kérdéses, hogy pontosan milyen szabályokat hoz majd a kormányzat az Airbnb-vel, illetve a rövid távú lakáskiadással kapcsolatban. Mint beszámoltunk róla, több érdekképviselet alakult a közelmúltban, a Magyar Apartmankiadók Egyesülete részteles javaslatcsomagot dolgozott ki, amit eljuttattak a Magyar Turisztikai Ügynökségnek. Közölték, szeretnének a kormányzat partnere lenni, ezért elkészítették javaslataikat.

Az egyesület hangsúlyozta, az egyéb szálláshely szolgáltatási tevékenység jelenleg teljesen szabályozott. Hozzátették, valóban sok apartman működik feketén, de valószínűleg közel sem annyi, mint ahányan feketén adják ki hosszú távra a lakásaikat. Szerintük az apartmanozást felelőssé tenni a növekvő albérleti díjak miatt, nem indokolt, az elmúlt fél évből az derült ki, lassan megáll az albérletárak növekedése Budapesten, újra beáll egy egyensúlyi állapot.

Javaslataik között szerepel, hogy a szálláshelyközvetítő oldalakat, mint az Airbnb-t és a Booking.com-ot, kötelezzék arra, hogy csak olyan szálláshely hirdethessen, aki igazolja, hogy bejelentette az illetékes önkormányzatnál az apartmanját. Az adott szálláshelynek az önkormányzat által kiadott engedélyszámát kellene feltüntetnie a szállásközvetítő oldalán. Ez a módszer már több nemzetközi városban működik. Javasolják, hogy kötelezzék a szálláshelyközvetítő oldalakat az idegenforgalmi adó beszedésére. Emiatt szerintük az adóhatóság látókörébe kerülnek az apartmanozók. Közölték, mivel a kifizetések bankszámlára történnek, a hatóságnak könnyű ellenőriznie, hogy befizette-e az adót az egyéb szálláshely szolgáltató. Az egyesület szerint az önkormányzatoknak nem szabadna adminisztratív eszközökkel nehezíteni az apartmanok bejelentését, ilyen például a településképi bejelentés.

Szerintük fel kellene tüntetni az apartmanos elérthetőségét a szállás külső falán, ajtaján, hogy a társasház lakói közvetlenül és gyorsan fordulhassanak hozzá probléma esetén. A társasház folyosóin függesszék ki a csendre intő piktogramot, legyen rövid, szöveges, többnyelvű házirend. Hozzátették, érdemes lenne a jogalkotónak megfontolni az egyéb szálláshelyen maximálisan elhelyezhető ágyak számainak a csökkentését. Megfontolandó, hogy a társasházak pénzbiztosítékot kérjenek a szolgáltatóktól az esetleges károk fedezésére. Fontos azonban, hogy pontosan szabályozva legyen, ezt csak akkor lehet felhasználni, ha egyértelműen bebizonyosodik, hogy a szolgáltató vendégei okoztak kárt. Szerintük érdemes lenne azt is megfontolni, hogy egy évig ne kapjon senki új engedélyt, moratóriumot írnának elő, hogy hatékonyan tudják ellenőrizni a már meglévő szálláshelyeket. Azt is javasolják, hogy önkormányzati lakásban ne lehessen egyéb szálláshely kiadási tevékenységet folytatni.

Az egyesület szerint nem szabadna társasházi engedélyhez kötni a tevékenységet. Hozzátették, jelenleg a fegyverkereskedelemmel, a szerencsejátékkal és a szexuális szolgáltatások nyújtásával kapcsolatban kell a tevékenységet a társasháznak engedélyeznie. Fontos, ne lehessen tiltani vagy korlátozni a kiadható napok számát, és el kell kerülni, hogy radikálisan növeljék az adóterhelést. Szerintük nem szabad mindenben a szállodákkal azonos előírásokat alkalmazni. Például a tűzálló függönyök előírása érthetetlen az egyesület számára.

A szerkesztő ajánlja

Kuthi Áron

Nincs pénz a magyar múlt megmentésére

Nem csak templomokból áll az épített örökség a Kárpát-medencében. A megőrzésre a végtelen mennyiségű pénz is kevés volna.

Koncz Tamás

Méregdrága nyári elittábor a kormánytagok gyerekeinek

Kerényi Imre miniszterek trónörököseit várja a vörösberényi kolostorba, hogy ott körtáncot lejtsenek, és római stílusú hadi bemutatót tartsanak.

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.