Nem az ingatlankereskedők szezonja a nyár

2016. május 30., hétfő 15:11

Jelentős forgalom-visszaesést hozhat a nyári szezon az ingatlanpiacon. A lakások iránti kereslet csökkenése akár két számjegyű is lehet. A vásárlói igények visszaesése pedig a négyzetméterárak stabilizálódásához, illetve kismértékű csökkenéséhez vezethet. A panellakások számítanak továbbra is országszerte a legeladhatóbbnak.

Észrevehető mértékű, akár két számjegyű forgalomcsökkenést is hozhat a nyári szezon az ingatlanpiacon. A kereslet visszaesése pedig a lakásárak stabilizálódásához, illetve kismértékű csökkenéséhez vezethet – tudtuk meg a Balla Ingatlanirodák tulajdonos ügyvezetőjétől. Balla Ákos elmondta: az előző években nem volt jellemző a szezonalitás a piacra, mert egészen tavalyig szinte egész évben alacsony volt az ingatlanok iránti vásárlói igény. 2015-ben már erős forgalom jellemezte a piacot, s éppen a nyári szezon kezdetén indult be a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) első verziója. Így a forgalom a nyári idényben is élénk maradt. Ebben az évben azonban nincs olyan körülmény, amely a nyári hónapokban is fenntartaná a mostani, már-már túlzott mértékű piaci pezsgést. Emellett az ingatlanok túlárazottak, a használt és az új lakások négyzetméterárai között egyre olvad a különbség. Ez azonban várhatóan rövidesen változni fog, és az árak visszarendeződnek, a „helyükre kerülnek”.

Elemzők szerint az elmúlt időszakban a panellakások forgalma erősítette leginkább az ingatlanpiacot, s ez iránt az épülettípus iránt előreláthatólag továbbra is fennmarad az érdeklődés. Az Ingatlan.com tanulmánya szerint a panelpiacon a kereslet 32 százalékkal nőtt az idei év első harmadában a múlt esztendő azonos időszakához képest. A budapesti panellakások átlagos négyzetméterára idén áprilisban 304 ezer forint volt a kínálati piacon, ami 31 százalékos drágulást jelent éves összevetésben. A vidéki nagyvárosokban szintén hasonló mértékben, átlagosan 33 százalékkal, 272 ezer forintra emelkedtek a négyzetméterárak. Az ingatlanhirdetési portál elemzéséből az is kiderül, hogy a panelprogramban részt vett, vagyis felújított budapesti lakásokért 4-6 százalékkal többet kérnek az eladók, mint a többi házgyári lakásért.

Maradnak a panelek

Az országos lakáspiacon a használt lakások szegmense továbbra is élénknek mondható, a kereslet élénkül, bár a drágulás üteme a teljes piacon idén tavasszal valamelyest mérséklődött. A használt lakások piacán belül a panel különleges helyzetű, elsősorban azért, mert a téglalakásokhoz képest körülbelül 30 százalékos árelőnye van – jegyzi meg az elemzés. – Országszerte több mint 50 százalékkal több panellakás keresett vevőt idén áprilisban, mint egy évvel ezelőtt. A panelek népszerűségét jelzi, hogy az értékesítési idő kevesebb mint két hónap, átlagosan 50-60 nap, a téglalakások eladásához jellemzően több idő kell – mondta Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. A szakember úgy véli, a panelek népszerűségében szerepe van annak, hogy a nagyobb városokban sok ember számára már megfizethetetlen magasságokba emelkedtek az ingatlanárak. Ráadásul az elmúlt években a panellakások fenntartási költségei is mérséklődtek.

Gergely Péter, az Ingatlan.com-csoporthoz tartozó BankRáció.hu hitelszakértője pedig azt tapasztalta, hogy a korszerűsített panellakások lakáshitel-igénylésénél kedvezőbb elbírálás alá eshetnek a magasabb érték, illetve az alacsonyabb fenntartási költségek miatt. A szakértő szerint a még nem korszerűsített panelházak lakóinak érdemes az állami támogatással igénybe vehető társasházi lakástakarék-konstrukciókat elindítani, és azok segítségével végrehajtani a felújítást.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016.05.30.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.