Novák: Már csaknem ötvenezer családnak segített a csok

MN

2017. június 28., szerda 11:14, frissítve: szerda 15:20

Eddig csaknem ötvenezer családot támogattak a családi otthonteremtési kedvezmény segítségével, 126 milliárd forinttal – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkára szerdán sajtótájékoztatón, Budapesten.

Novák Katalin felidézte, hogy mintegy két éve vezették be a juttatást. Kiemelte, dinamikusan nő az érdeklődés, a támogatott családok és az igénylők száma. Csupán ez év májusában 10 milliárd forinttal emelkedett az e célra fordított összeg – tette hozzá. 2018-ban otthonteremtésre újabb 25 milliárd forinttal több jut, így jövőre már 236 milliárdot biztosítanak a különböző otthonteremtési támogatásokra – hangsúlyozta az államtitkár.

Hornung Ágnes, a Nemzetgazdasági Minisztérium pénzügyekért felelős államtitkára arról beszélt, hogy az otthonteremtési kedvezmény bevezetésének kettős célja volt: demográfiai és gazdasági. A gazdasági cél két irányban bontható tovább: rövid távon azt várták, hogy a csok segíti a gazdasági növekedést az építőipar felfutásával, a beruházásokon keresztül, hosszú távon pedig a demográfiai változás által hat, hiszen további munkaerő jelenik meg, emelkedhet a foglalkoztatottság.

Az államtitkár kijelentette, hogy 2016 a lakáspiaci fordulat éve volt, a 2017-es adatok alapján pedig további felfutást tapasztalnak, és még nagyobb bővülésre számítanak. Az idei első negyedévben a kiadott építési engedélyek száma csaknem 90 százalékkal, az épített új lakásoké 50 százalékkal nőtt. Az elért eredmények nemcsak a családi otthonteremtési kedvezménynek köszönhetők, hanem annak is, hogy kiegyensúlyozott a gazdasági növekedés, folyamatosan javulnak a foglalkoztatottsági mutatók, emelkednek a munkabérek, és adókedvezmények segítik a családok előrejutását – jelentette ki Hornung Ágnes.

Miközben mintegy másfél millió embert érint a lakhatási szegénység Magyarországon, a kormány egyetlen fillért sem fordít a fiatalok, az egyszülős családok és a rászorulók lakhatási problémáinak megoldására – így reagált Novák Katalin sajtótájékoztatójára Kanász-Nagy Máté, az LMP ifjúsági szakszóvivője. Hozzátette: pártja 50 milliárd forint költségvetési forrást biztosított volna 2018-ban állami bérlakás-építési és -felújítási programra, a kormány azonban úgy döntött, hogy továbbra is csak a tehetőseket támogatja.

Kanász-Nagy szerint legalább háromszázezer ember vár arra, hogy megfizethető bérlakáshoz jusson, és ötszázezerre tehető azok száma, akiket hátrányosan érintett a központi lakásfenntartási támogatás megszüntetése.

A szerkesztő ajánlja

Radványi Benedek

Burján Csaba: Amikor kijöttünk Phjongcshangba, korizni alig tudtam

Az aranyérmes gyorskorcsolyázót már az általános iskolában azzal cukkolták, hogy olimpiai bajnok lesz. Interjú.

B. Kovács Gergely

A magyar falu, ami kis túlzással a fél világnak készít fakanalat

Pedagógiai fenyítőeszköz, konyhai alapfelszerelés és a nemzeti minimum. Egy nógrádikum nyomában.

Szathmáry István Pál

Öt deka szerencse

Gyulai Líviusz a Székelyföldre keveredő olasz kőfaragókról, patkányinváziókról és egy befalazott motorbicikliről.

B. Molnár László

Egyre csak ömlik az állami támogatás a fociba

A taorendszer megjelenése óta csak a színvonal nem lett jobb. Kirívóan sok jut Felcsútnak.