Repesve várják az uniós források megnyílását

MTI

2016. április 14., csütörtök 16:45

Az elemzők az építőipari rendelésállomány növekedésére számítanak, az ágazat februári visszaesése várható volt – mondták csütörtökön az MTI-nek a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) friss jelentését kommentálva.

Az építőipari termelés volumene februárban 19,2 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. A termelés csökkenését – csakúgy, mint az előző hónapban – részben az uniós forrásból végzett munkák múlt év végi befejeződése, részben a magas bázis okozta – jelentette a KSH.

Koji László, az Építési Vállalkozások Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) elnöke kiemelte: várható volt, hogy februárban is csökkenni fog az építőipari termelés az egy évvel korábbi adatokhoz képest. A feszültséget többnyire az jelenti, hogy az építőipari teljesítménycsökkenés két számjegyűvé vált, és szerinte ez így is marad az első fél évben.

Év végére fölpörög

Az ÉVOSZ elnöke úgy látja, bizakodásra az adhat okot, hogy az előző hónaphoz képest a rendelésállomány nőni kezdett, de összességében még mindig 40 százalékkal kevesebb az egy évvel ezelőttinél. Reményeik szerint az év közepétől jelentősen nő majd a rendelésállomány, és arra számítanak, hogy az év utolsó hónapjaiban már pozitív lehet az építőipar termelése.

Koji László úgy fogalmazott: „sok pozitív dolognak kell történnie a hátralévő időszakban ahhoz, hogy az építőipar idei termelési értéke ne sokkal maradjon el a múlt évitől”.

A szakmai szövetség elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy május–júniustól várhatóan megnyílnak az uniós források, és ezzel a kormány számára lehetővé válik a két éve elhalasztott nagy építési beruházási célú közbeszerzések indítása.

Koji László elmondta: jelenleg legnagyobb mértékben a közösségi megrendelések hiányoznak az építőipar rendelésállományából, a lakásépítés segít, de ennek kedvező hatása az év végi, jövő év eleji termelési értékben fog megjelenni.

Átrendeződött a piac

Az Ingatlan.com MTI-hez csütörtökön megküldött kommentárjában Balogh László vezető gazdasági szakértő kiemelte: az összesített adat azt mutatja, hogy a szektorban átrendeződés figyelhető meg, az épületépítés alágazaton belül a szerződésállomány és az új szerződések volumene jelentősen növekedett, míg az egyéb építményeket magában foglaló alágazat teljesítménye folyamatosan és jelentősen csökken.

A szakértő szerint a következő időszakban a lakásépítések válhatnak az építőipar motorjává, a lakásépítések növekedéséhez pedig az új lakások iránti fokozódó kereslet, ezzel összefüggésben a kormányzati lakásépítési program kibővítése és az új lakásokra vonatkozó áfakulcs csökkentése is hozzájárulhat.

Az új lakások piacának élénkülésére utal az is, hogy az Ingatlan.com-on az idei év első három hónapjában országszerte 131 településen hirdettek épülőfélben lévő lakóingatlant, míg egy évvel korábban csak 58 településen kínáltak ilyen ingatlanokat – írta a szakértő.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.