Rizikós lakásfelújítások

Garancia csak akkor érvényesíthető, ha számlával igazoljuk a munkát

Bodacz Péter

Bodacz Péter

2016. május 24., kedd 13:43

Írásos szerződés és nyugta hiányában aligha érvényesíthetők a garanciával, jótállással kapcsolatos fogyasztói jogok. A visszaélések viszonylag nagy számban fordulnak elő a lakásfelújítások terén. A Budapesti Békéltető Testület azt javasolja, hogy a kiválasztott társaságot ellenőrizzük a nyilvános cégadatbázisban is.

Nagy körültekintéssel érdemes kiválasztani azt a vállalkozót, akire lakásunk felújítását bíznánk: a Budapesti Békéltető Testület tapasztalatai szerint sajnálatos módon nem azok a legrosszabb esetek, amikor az elvégzett munka gyenge minőségű, gyakorta előfordul ugyanis, hogy a megbízott mester egyszerűen lelép az anyagra, munkadíjra kifizetett előleggel. De szép számmal akad példa arra is, hogy a garanciális javításokat nem sikerül elvégeztetni.

Ominózus fürdőszoba

A szervezet egyik példája szerint egyik panaszosuk a fürdőszobájában akarta kicserélni a kádját zuhanyzófülkére. A munkára a kerületi kisokosból választott mestert, akivel szóban állapodtak meg a konkrét feladatokról, s a gyanútlan ügyfél előre kifizette a munkadíj jelentős részét is. A vállalkozás szorgalma azonban csak a meglévő fürdőszobai berendezések kiszereléséig tartott, mert azt követően már nem lehetett vele időpontot egyeztetni. A munka így befejezetlen maradt, a kifizetett díj pedig jócskán meghaladta az szolgáltatás értékét. Mivel azonban a felek nem rögzítették írásban a megállapodás részleteit és a megrendelés tartalmát, így annak utólagos bizonyítása nagyon nehéz volt. Ebben az esetben ugyanis legalább egy számla kellett volna a felek közötti vállalkozási szerződés létrejöttének bizonyítására, amit persze a fogyasztó nem kapott meg.

Eltűnt kivitelezők

Egy másik ügy kapcsán a fogyasztó a levélszekrényébe bedobott hirdetés alapján választott kivitelezőt a lakása nyílászáróinak cseréjére. Megállapodtak az árban, és erről írásbeli szerződést is kötöttek. A vállalkozó hat év garanciát vállalt a munkára, amelyet a megállapodásnak megfelelően el is végzett nyáron. Ősszel, a hűvösebb idő beköszöntével azonban kiderült, hogy az ablakokat nem jól rögzítették, és a lakás huzatos. A fogyasztó próbálta felvenni a kapcsolatot a vállalkozással a javítás miatt, sikertelenül. A pórul járt ügyfél szintén nem tudta ügyét sikerre vinni a békéltetőtestület előtt, mert a vállalkozás a megadott címről nem volt értesíthető. A fogyasztó által kért postai vizsgálat pedig megállapította, hogy a vállalkozás által megadott címen csak egy székhelyszolgáltató üzemelt korábban, amely viszont már megszűnt. Így pedig semmit sem ért a munkára vállalt jótállás, hiszen nem volt kinél érvényesíteni azt.

Legjobb a megelőzés

Az ezekhez hasonló esetek elkerülésére a békéltetőtestület azt javasolja, hogy csakis olyan vállalkozással kössünk szerződést, amelynek nemcsak a telefonszáma áll rendelkezésre, hanem a székhelye is megtalálható. A szerződésben érdemes rögzíteni a költségvetést, amelyet az előzetes árajánlat alapján lehet meghatározni. Az írásos megállapodás védi a fogyasztót is, aki ennek birtokában könnyebben érvényesítheti az igénybe vett szolgáltatással kapcsolatos jogait. Érdemes ellenőrizni a kiválasztott vállalkozást az interneten elérhető nyilvános cégadatbázisokon keresztül is, így már előzetesen meggyőződhetünk arról, hogy a vállalkozás ténylegesen létezik-e. Itt megtalálható a cég székhelye is. Ragaszkodjunk ahhoz, hogy az elvégzett munka után kapjunk nyugtát, a szavatossági vagy egyéb jótállási igényünket ezzel tudjuk érvényesíteni, akár a jótállási jegy hiányában is.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016.05.24.

A szerkesztő ajánlja

Tölgyesi Gábor

Meggyógyítani a törött szárnyú lelkeket – interjú Vásáry Tamással

A zongoraművész, karmester Cziffra Györgyről, a zenén túli jótékonysági koncertjéről és a kalandos hangversenyekről.

Lázár Fruzsina

Mennyit ér ma egy emberélet?

Ismeretségen vagy a jó szerencsén múlik az életben maradás, ha valaki gyors egészségügyi ellátásra szorul?

Vég Márton

Maffiamódszerekkel dolgozhattak Tiborcz Istvánék

Az ellenzék szerint az Elios csalásgyanús pályázatai az utolsó szöget jelenthetik az Orbán-rendszer koporsójába.

Szabó Zsolt

Félig üres korsó: egyelőre nem lesz csendes a bulinegyed

Érvénytelen lett a helyi népszavazás a bulinegyedről, az egész VII. kerületben 43 520 ember szavazhatott. Riport.