Tarthatatlan a hazai bérlakáshelyzet

Illés József

Illés József

2017. április 5., szerda 10:32, frissítve: szerda 10:37

Egyetlen nap alatt több százan írták alá azt a petíciót, amelyben a Habitat for Humanity Magyarország átfogó kormányzati intézkedéseket sürget a tarthatatlan hazai bérlakáshelyzet javítása érdekében. A szervezet azért indított kampányt, mert álláspontja szerint a néhány év alatt másfél-kétszeresére emelkedett albérletárak és a megfelelő jogi védőháló hiánya kiszolgáltatottá teszi a bérlőket, miközben a lakástulajdonosok helyzete sem elfogadható.

A szervezet felmérése szerint egy 50 négyzetméteres albérlet ára a fővárosban az átlagkereset csaknem 70 százalékát, egy vidéki nagyvárosban pedig majdnem 60 százalékát teszi ki. Különösen súlyosan érinti ez azokat, akik minimálbérből gazdálkodják ki a lakhatásukat – állapítja meg az elemzés, amely szerint egyes településeken már a legolcsóbb, 40–50 négyzetméter közötti alapterületű lakás is elviszi egy minimálbéres fizetés mintegy 80 százalékát.

A szervezet hangsúlyozza: hasonlóan nehéz helyzetben vannak az otthonuktól távol, a felsőoktatásban tanulók. Megélhetésük sokszor még rendszeres családi támogatás és diákmunka mellett is alig biztosítható. Számukra a havi 15 és 50 ezer forint közötti diákhitel sem jelent megoldást. A hiányzó bérlakások, illetve a megfizethetetlen albérletárak miatt ugyanakkor sokan nem tudnak oda költözni, ahol munkát találnának. A szabályozás és a jogérvényesítési rendszer hézagai miatt viszont a bérlő mellett a lakástulajdonos is problémákkal szembesülhet, mivel a jogviták, a kártérítési ügyek csak hosszadalmas és nagyon költséges procedúrák során rendezhetők – jegyzi meg a tanulmány.

– A Magyarországon bérelt lakásban élők anyagi és jogi problémákkal egyaránt szembesülnek. A szabályozás hiányosságai miatt a piaci viszonyok alig átláthatók, a bérlők hatékony védelme gyakorlatilag lehetetlen. A jelenség rendszerszintű, közvetlenül 600 ezer embert érint – ennyien laknak a becslések szerint magánbérlakásban. Közvetetten pedig sokkal többen érintettek, mindazok, akik egy jól működő bérlakásszektor hiányában nem jutnak megfelelő otthonhoz. A Habitat arra kéri a kormányt, hogy átfogó intézkedésekkel, fenntartható rendszer kialakításával tegye a bérlakást biztos és megfizethető lakhatási formává. Petíciónkkal nemcsak a jelenlegi állapotokra szeretnénk rávilágítani, hanem együtt gondolkodásra, társadalmi párbeszédre kívánjuk ösztönözni a jogalkotót, szakértőket és minden érintettet – fogalmazott Szegfalvi Zsolt, a Habitat for Humanity Magyarország ügyvezető igazgatója.

A Habitat for Humanity Magyarország tegnap óta online elérhető petíciója három irányelv mentén javasol megoldást a hazai bérlakáshelyzet gondjaira. A lakásbérlők és -kiadók nagyobb biztonságát jogaik és kötelességeik pontos törvényi meghatározásával, a viták rendezésének megfizethetővé, gyorssá és hatékonnyá tételével, illetve a felek jobb tájékoztatásával, valamint az ügyletek legális keretekbe foglalásának ösztönzésével biztosítaná. A szervezet új adózási szabályokkal érné el a bérlakások megfizethetőségét. Emellett a Habitat nonprofit lakástársaságok és lakásszövetkezetek megalakítását, illetve azok kormányzati támogatását sürgeti.

Egyes szakmai számítások szerint tíz éven át évi ötezer bérlakás felépítésére lenne szükség a rászorulók elhelyezéséhez. Ez évről évre hozzávetőleg 40 milliárd forint körüli kormányzati támogatást igényelne, amit az Európai Unió forrásaiból is lehetne finanszírozni – állítják szakértők.

Az alacsonyabb bűnözési ráta növeli a lakásárakat

Az elmúlt három évben az új lakásberuházások környékén folyamatosan csökkent a vagyon elleni bűnesetek száma, ami hozzájárult a lakások értéknövekedéséhez – derül ki az Otthontérkép.hu friss adataiból. A három éve a betörési toplistán folyamatosan élen álló Újbudán például 2014-ben 561 eset, 2016-ban már csupán 288 betörés volt, miközben az egy négyzetméterre jutó átlagár 375 ezer forintról 531 ezer forintra emelkedett. (MN)

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2017.04.05.

A szerkesztő ajánlja

Pintér Bence

„A rendszerváltás ígérgető politikusjelöltjei tudatlanok vagy demagógok voltak”

Romsics Ignác Mária Terézia átértékeléséről, a konstruktív mítoszrombolásról és a történész feladatáról. Interjú.

Németh Ványi Klári

Aki a gulágon nőtt fel

Az akkor mindössze tizennégy éves Nagy Rózsát 1945 januárjában hurcolták el Göncről. Az ő történetével emlékezünk a kommunizmus áldozataira.

Molnár Csaba

A rádiumlányok a női emancipáció hősei voltak, de az életükkel fizettek

„Nyald, mártsd, fesd!” – mantrázták az óragyárakban fillérekért dolgozó fiatal nők, akik szinte másodpercenként ettek a sugárzó anyagból.

Pápay György

A körzetek többségében nem tekinthető lefutottnak a választás

Néhány százalékos országos erősödés számos egyéni győzelmet hozhat az ellenzéknek.