Több ezer új lakás Budapesten – és ez csak a kezdet

2016. augusztus 1., hétfő 18:57

Csak Budapesten több mint 5 ezer új lakás jelent meg a piacon, az átlagos négyzetméterárak pedig jócskán 500 ezer forint fölé kúsztak. Egy év alatt több mint 20 százalékos volt a drágulás, ám nem várható, hogy a növekedés két számjegyű marad.

Az év első hat hónapjában 160 új budapesti projekt építését kezdték meg a fejlesztők, aminek köszönhetően közel 5200 társasházi lakás jelent meg a fővárosi kínálatban. Ezek az ingatlanok 2018 közepéig el is készülnek. Mindemellett mintegy 40, összesen nagyjából 7500 lakást tartalmazó beruházás előkészítését is bejelentették már a cégek – áll az OTP Jelzálogbank elemzésében. „Önmagában az is újdonságnak számít, hogy a legnagyobb beruházók előre publikussá teszik, hol fognak építeni a következő 4-5 évben. Nagy versenyre lehet ugyanis számítani, így megéri minél korábban elköteleződésre bírni a vásárlókat” – mondja Valkó Dávid, a cég ingatlanpiaci elemzője.

A kínálatbővüléssel párhuzamosan látványosan megnövekedett a kereslet is: idén január és június között összesen 2800 lakóparki otthont adtak el a fejlesztők, ami már önmagában többszöröse a válság éveiben mért értéknek. Mindez megfelel az év eleji várakozásnak, a szakértők ugyanis már akkor azt jósolták, hogy az új lakások áfacsökkentése és családi otthonteremtési kedvezmény kibővítése növelni fogja mind a fejlesztési hajlandóságot, mind pedig a vásárlási kedvet. Emellett a lakásépítési költség áfa-visszaigénylési lehetősége az önerős építkezések számát is megdobta.

Két kerületben nagy a pörgés

Szinte minden fővárosi kerületben indultak fejlesztések, de azért vannak kiemelt területek is: idén például három nagyobb és két kisebb társasház értékesítése indult el a X. kerületben, emellett egy 650 lakásos lakópark előkészületei is megkezdődtek. Ugyanígy az ugyancsak olcsóbbnak számító XVII., XVIII. és XIX. kerületekben is több nagyobb társasház jelent meg a kínálatban az eddig jellemző 3-4 lakásos sorházak mellett.

A társasházépítők kedvenc városrésze továbbra is egyértelműen a XIII. kerület: Angyalföldön 27, Újlipótvárosban pedig egy új beruházás lakásainak értékesítése indult az idei első fél évben, összesen 1500 lakással. Ezt a nagyságrendet a XI. kerület éri még el, ám ott 26 társasházban ennek mintegy fele, 800 lakás épül. Tíz feletti projekt emellett még a XIV., a II. és a III. kerületekben indult, itt azonban jellemzően kevesebb, átlagosan 15-25 lakás készül majd épületenként. A lakásszámot vizsgálva a XIII. és XI. kerületek után a VIII. és VII. következnek 450 új ingatlannal.

Fontos információ az is, hogy a kínálatban idén eddig megjelent 5200-ból 1300 lakás olyan társasházban van, amelyeket korábban már piacra dobtak, vagy akár szerkezetkészre meg is építettek, csak a válság miatt elhalasztották az átadásukat. Budapest minden részén találunk ilyet, de a legtöbb a XIII. kerület angyalföldi részén, illetve a VII. kerületben van.

Elmaradt az árcsökkenés

A felfokozott kereslet miatt az új lakások áfájának csökkentése nem igazán hagyott nyomot azok árcéduláján. Erre mutat rá az Ingatlan.com szintén hétfőn kiadott elemzése, amely szerint júliusban az új építésű lakások országos átlagos négyzetméterára a kínálati piacon 441 ezer forint volt, ami 31 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi adatot. Balogh László, a cég vezető gazdasági szakértője elmondta, hogy a 441 ezer forintos négyzetméterár csak a több mint 10 ezer hirdetésen alapuló elemzés átlaga, ezen belül hatalmas a szórás. Budapesten például 556 ezer forint az átlag, ami 23 százalékos növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest.

A Balaton-környéki fejlesztéseknek köszönhetően Somogy és Veszprém megyében szintén 500 ezer forint felett volt júliusban az átlagos négyzetméterár az új lakásoknál, ami 13, illetve 61 százalékos növekedést jelent. Fejér megyében 45 százalékkal, 354 ezer forintra, Pest megyében pedig 17 százalékkal, 351 ezer forintra nőtt az új építésű ingatlanok átlagos négyzetméterára. Győr-Moson-Sopron megyében – amelynek piacát az országos szinten is legjobb adatokkal rendelkező győri fejlesztések hajtják – 7 százalékkal, 322 ezer forintra nőtt az átlagos négyzetméterár. Hajdú-Bihar megyében, ahol Debrecen adja a lakáspiac motorját 12 százalékkal, 347 ezer forintra nőtt az ár.

Kellenek az ütőkártyák

Balogh László kiemeli, hogy bár éves összehasonlításban jelentős drágulás következett be, ha az idei adatokkal vetjük össze a júliusi négyzetméterárakat, akkor az is látszik, hogy a múlt év végén és az idei év elején volt egy drágulási hullám, ami országrésztől függően 3-10 százalékos volt. A második negyedévben azonban megállt az emelkedés, alig mentek feljebb az árak. Ez pedig egyértelműen a kínálat növekedésével magyarázható. A szakember példaként említette például, hogy Budapesten az új építésű lakások átlagos négyzetméterára lényegében nem változott, ma is 550-560 ezer forint között mozgott, Győrben pedig 320 ezer forint körüli árak voltak a jellemzőek. További komoly, két számjegyű drágulás sehol nem várható az új építésű lakások árában, egyszerűen azért, mert bővül a kínálat, ami egyre nagyobb versenyre késztetheti a fejlesztőket. Ez azonban árcsökkenésben aligha mutatkozik meg, sokkal valószínűbb, hogy a cégek a lakás felszereltségével – például konyhabútorral, kedvezményes vagy ingyengarázs felajánlásával – licitálnak majd egymásra.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.