Tömegek kerülhetnek utcára

Hajdú Péter

Hajdú Péter

2017. január 7., szombat 13:38, frissítve: szombat 20:02

Tízezrével kerülhetnek utcára azok az adósok, akik hosszabb ideje képtelenek fizetni hitelük törlesztőrészleteit, ha nem sikerül megegyezniük bankjukkal a tartozás átütemezéséről – írja a Világgazdaság. A Magyar Nemzeti Bank ajánlása alapján hozzávetőleg 66 ezer fizetésképtelen jelzáloghiteles ügyfelet kerestek meg a bankok, de több mint ötödük nem is reagált a kezdeményező levélre.

Schadl György, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnöke hangsúlyozta lapunknak, lehetetlen megbecsülni, mekkora lesz a fedél nélkül maradó családok száma, az azonban biztos, hogy többen kerülnek bajba, mint tavaly. Az elnök szavai szerint azonban a végrehajtások számának emelkedésére csak 2017 második felében kell számítani, a követeléskezelő vállalkozásoknak ugyanis fel kell készülniük az ügyek intézésére. S bár várhatóan több lesz a végrehajtási, illetve árverési fázisba került eset, mégsem ugrik meg túlságosan a piacra dobott ingatlanok száma. Egyrészt mert időre van szükség az adminisztrációhoz, másrészt mert ha túlságosan megemelkedne a megvételre kínált ingatlanok száma, az jó eséllyel az árak csökkenését idézné elő. Ennek elkerülése pedig jól felfogott érdekük a követeléskezelőknek, hiszen így mérséklődne a lakások eladásából származó árbevétel nagysága.

A jegybank statisztikája szerint a 66 ezer megkeresés alapján október végéig mindössze 2700 család tudott megállapodni tartozása átütemezéséről. Vagyis a megkeresetteknek alig valamivel több mint négy százaléka tudhatja biztosan, hogy nem árverezik el feje fölül a tetőt. Az adatok azt mutatják, akiknek sikerült egyezségre jutniuk a bankjukkal, azok jellemzően tartósan átütemezték a fizetési kötelezettséget, vagy fizetési moratóriumban tudtak megállapodni pénzügyi szolgáltatójukkal.

A megegyezési hajlandóságról szólva Schadl György arra is felhívta a figyelmet, hogy a hitelintézetek bizonyos hányada azzal is megelégszik, ha visszakapja a kölcsönadott tőkéjét. Ez akár jelentős engedményt is jelenthet a korábbi követeléssel szemben. A hitelintézetek megegyezési hajlandóságát növeli, hogy nincs apparátusuk és gyakorlatuk az ingatlankezelésben. Ennek következtében sok esetben akár többéves részletfizetésben is meg lehet velük állapodni. Ezzel szemben a követeléskezelők legfeljebb egyéves részletfizetést engedélyezhetnek. Mindebből logikusan következik, hogy még azelőtt érdemes keresni a megegyezés lehetőségét a bankkal, hogy követeléskezelőhöz kerülne az adósság. De azok számára sem veszett el minden, akiknek az ügye már valamely követeléskezelőnél kötött ki. A szakember szerint ugyanis még a megindított végrehajtások ügyében is mutathatnak megegyezési hajlandóságot a követeléskezelő cégek.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2017.01.07.

A szerkesztő ajánlja

Kuthi Áron

Nincs pénz a magyar múlt megmentésére

Nem csak templomokból áll az épített örökség a Kárpát-medencében. A megőrzésre a végtelen mennyiségű pénz is kevés volna.

Koncz Tamás

Méregdrága nyári elittábor a kormánytagok gyerekeinek

Kerényi Imre miniszterek trónörököseit várja a vörösberényi kolostorba, hogy ott körtáncot lejtsenek, és római stílusú hadi bemutatót tartsanak.

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.