Új időszámítás kezdődik a hitelezésben és a lakáspiacon

2016. február 19., péntek 16:40, frissítve: hétfő 12:18

A lakáshitelek iránti érdeklődés komolyan megnőtt éves összevetésben, a fővárosban a kereslet simán felszívja az új lakásokat. A bankok a jövőben mindenképpen kulcsszerepet kapnak, részben azért, mert ők folyósítják az állami lakástámogatásokat.

Az állami lakásprogram, a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) a kormányzati nyilatkozatok alapján a februári módosítás után véglegesnek tekinthető. Az egész rendszer arra épül, hogy ösztönözze a gyerekvállalást, hiszen ehhez mérten alakulnak a támogatások. A feltételrendszer bonyolult, és szigorú büntetést helyez kilátásba az ügyeskedők számára. A új konstrukcióval mindenképpen új fejezet nyílhat mind a lakáshitelezési piacon, mind a lakóingatlanok piacán, tavaly ugyanis főként készpénzes vevőkkel lehetett találkozni, és a bankok viszonylag kevés hitelt helyeztek ki. A hitelfelvételi kedv ősszel kezdett igazán növekedni.

Lökésre várva

„A lakáshitelek piaca még nem kapott lökést az új támogatás bevezetésétől, a bankok többsége pedig lényegében január közepére, február elejére készítette el csokos megoldásait. Azonban most megkezdődhet a felfutás, mert az érdeklődés adott” – mondta Gergely Péter, az Ingatlan.com-csoporthoz tartozó BankRáció.hu hitelszakértője. Hozzátette, hogy portáljukon január elejétől február közepéig 300 ezer hitelkalkulációt végeztek el a látogatók, ami az egy évvel korábbinál 43 százalékkal magasabb szám. Ezen belül a csokos hitelkalkulációk aránya 28 százalékos volt az idén. A szakember kiemelte, hogy a bankok szerepe kulcskérdés ebben a rendszerben, mert bár a támogatást az állam biztosítja, az érintettek a bankokon keresztül jutnak hozzá. A szabályok tehát hiába adottak, a hitelintézetek gyakorlatában adódhatnak különbségek például a saját erő tekintetében.

Új alapok, milliós különbségek

A szakember úgy látja, a lakáshitelezésben a csok várható hatása mellett azért is lehet új időszámításról beszélni, mert túl vagyunk a forintosításon, a belső kereslet élénkülése pedig a háztartások pénzügyi mozgásterének erősödésére utal. Ráadásul szép kerek számról indulunk, a hivatalos jegybanki adatok szerint a háztartások lakáscélú hiteleinek állománya tavaly decemberben alig több mint 3000 milliárd forintra rúgott.

Beindulhat a hitelpiac
Fotó: Hegedűs Márta / Magyar Nemzet

„A jelenlegi szabályozás többek között a háztartások esetleges túlzott eladósodását megakadályozó, jövedelemarányos törlesztési mutató fenntartható növekedését eredményezheti a hitelpiacon” – emeli ki Gergely Péter. Szerinte erre szükség is van, mert ez a piac nem volt túl pörgős, a bankoknak pedig van pénzük a hitelezésre, ezen belül a lakáshitelezésre. Legalább ennyire, ha nem még fontosabb, hogy a hitelhez tudatos döntés kell. Nemcsak azért, mert például a csok nagyon szigorú büntetést helyez kilátásba, ha valaki trükközik, például nem lakik életvitel-szerűen a támogatásból megszerzett lakásban, hanem azért is, mert a lakáshitel egy hosszú távú döntés, és a pénzügyi mozgástérnek megfelelően kell róla dönteni. Szintén nagyon fontos, hogy a bankok konstrukciói között jelentős különbségek lehetnek. 20–25 éves futamidőnél akár több millió forintot tehet ki ez a differencia, ezért érdemes összehasonlítani az ajánlatokat.

Egy húsz évre felvett, átlagosnak mondható, hatmillió forintos piaci lakáshitel havi törlesztésében akár tízezer forintos különbségek lehetnek, ez pedig nominálisan 2,4 millió forintos megtakarítást jelent a teljes futamidő alatt. Emellett fontos mérlegelni a piaci hiteleknél a kamatperiódust is, mert egy hosszabb távra, például öt évre rögzített kamatnál ez a rizikó mérsékeltebb, mint egy rövidebb, több hónapos kamatperiódusnál.

Nagyobb fordulatszám

A lakáshitelezés várható felfutása a használt ingatlanok piacára is hatással lehet. „Az ingatlanpiac jelentős élénkülésen megy keresztül: a magánszemélyek januárban 71 százalékkal több lakást és házat hirdettek meg oldalunkon eladásra, mint egy évvel ezelőtt, és a látogatók száma is 39 százalékkal nőtt” – mondja Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. Emellett a budapesti új lakások piacáról is egyértelmű élénkülésre utaló adat érkezett: december vége óta 7 százalékkal csökkent a 60–100 négyzetméteres új lakások kínálata, miközben az átlagáruk 8 százalékkal 40 millió forintra nőtt. A szóban forgó 60–100 négyzetméteres méretkategória azért fontos, mert az új lakások magas árszintje miatt ezek a lakások a legnépszerűbbek. Balogh kiemelte, hogy az irántuk mutatkozó keresletben szerepet játszhat a vásárláshoz igénybe vehető, tízmillió forint összegű, vissza nem térítendő állami támogatás is. Hozzátette azt is, hogy a friss adatok a kereslet fokozódását mutatják: az új lakásokat nagyon hamar lehet értékesíteni, az árakat pedig a növekvő kereslet felhajtja.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.