Zárul az ingatlanpiaci olló

Egyre csökken a különbség az új és a használt lakások ára között

2016. június 20., hétfő 13:27

Növekszik az eladósorba kerülő új építésű ingatlanok száma, s ezzel párhuzamosan csökken az új és a használt lakások átlagos négyzetméterára közötti különbség. A meglehetősen vegyes képet mutató országos piacot nézve Győr-Moson-Sopron megye kivételes helyzetben van, mivel ott a legmagasabb a tízezer lakosra jutó új lakások száma.

Nyomás alá kerülhet a használt lakások ára a következő időszakban a piacon megjelenő új lakások számának növekedése miatt – derül ki az Ingatlan.com elemzéséből. Június első felében az új lakások négyzetméterára országos átlagban 441 ezer forint volt, a használtaké pedig 337 ezernél járt, ami 104 ezres differencia. Ezzel szemben az év első hónapjaiban még 110–132 ezer forint volt a különbség országosan. Budapesten januártól májusig 100–120 ezer forinttal voltak drágábbak az új lakások négyzetméterenként, mint a használtak, de június elejére 93 ezer forintra mérséklődött a különbség.

Csökkenő különbségek

Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője elmondta, az árkülönbség úgy csökkent 100 ezer forint alá, hogy közben az új lakások kínálata folyamatosan bővül. – Egy 60 négyzetméteres budapesti lakásnál ez azt jelenti, hogy az új építésű lakás átlagosan hatmillió forinttal drágább, mint egy használt – mondta.

Az országos átlagon belül a különböző megyék megyei jogú városaiban lényeges eltérések vannak. Győr-Moson-Sopronban a kínálati piaci árak alapján júniusban az új építésű lakások átlagos négyzetméterára 338 ezer forint volt, ami mindössze 39 ezer forinttal haladta meg a használt lakások átlagértékét. Az Ingatlan.com szakembere szerint ilyen alacsony különbségnél a Győr-Moson-Sopron megyei ingatlanok esetében már reálisabb választás egy új lakás megvásárlása. Az Ingatlan.com szerint Győr-Moson-Sopron eleve kivételes helyzetben van a magyarországi lakáspiacon. A megyében tízezer lakosra átlagosan 5,3 új építésű lakás jutott az első negyedévben, ami messze a legmagasabb érték az országban, négyszerese az 1,4-es országos átlagnak, és több mint duplája a fővárosi 2,4-es adatnak.

Kikerülhet a stoptábla

Ha a következő időszakban zárul az árolló a lakáspiacon, az fordulatot hozhat. Ez ugyanis gátat szabhat a használt lakások drágulásának, így nem várható további áremelkedés ebben a szegmensben. Ha pedig túlkínálat alakulna ki az új építésű lakások piacán, akkor lejjebb is mehet a használt lakások átlagos négyzetméterára – jelezte előre a szakember. Szerinte azonban nagyon fontos, hogy a komolyabb árcsökkenés egyelőre nem érdeke a piaci szereplőknek, legyen szó akár lakástulajdonosról, akár fejlesztőről. Az új lakásokat építő cégek vevői számára ugyanis a használt lakás eladásából származó bevétel adja a fedezet nagy részét az újra.

Mint arról korábban beszámoltunk, nemcsak az ingatlan-, hanem az irodapiacba is visszaköltözött az élet az elmúlt időszakban. Ezt jelzi például, hogy a német KGAL alapkezelő vette meg az Eiffel Square irodaházat Budapesten.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016.06.20.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.