AC/DC-re korcsolyázott Tóth Ivett, a fanatikusok is odavannak érte

(Kangnung)

2018. február 21., szerda 06:20, frissítve: szerda 12:42

Míg a legtöbb versenyző valamilyen komolyzenére adta elő rövidprogramját otthoni idő szerint szerda hajnalban a téli olimpián, addig a magyar Tóth Ivett rockzenés bemutatójával pezsdítette fel a közönséget, s 53,22 pontos értékelése azt jelentette, hogy a pénteki kűrben is érdekelt lesz.

Ez már csak azért is jelentős, mert a négy évvel ezelőtti játékokon nem is volt műkorcsolyázónk. A 19 éves versenyző vb-20. helyével harcolta ki a kvótát, még tavaly márciusban, elsőként a magyar téli olimpiai csapatból.

A harmincfős mezőnyből 24-en juthattak tovább, Tóth Ivett 14.-ként mutathatta be gyakorlatát, ekkor annyi volt sejthető, hogy legalább ötven pontot el kellene érni, hogy az egyéni programban is szerepelhessen majd. Az 53,22-vel ez sikerült is, és a januári Eb-n, ugyanerre a gyakorlatra ítélt 50,70-hez képest is javított. (Tegyük hozzá: ősz elején sérült volt, lábközépcsonttörése miatt három hónapig nem edzett.)

Produkciója az említett rockos körítés – amelyhez természetesen öltözéke is passzolt – miatt is különleges volt, az AC/DC Back in Black, valamint Thunderstruck című számai nyújtották az aláfestést, ami a közönséget egyből megmozgatta. Rá is kérdeztünk nála, hogy mennyire áll hozzá közel ez a stílus, mert azért nehéz elképzelni, hogy az első sorban tombolna az ausztrál rockbanda koncertjén.

„A tavalyelőtti szezonban kezdtem el egy új koreográfussal dolgozni (a francia Benoit Richaud-val – a szerk.), aki egy modernebb személyiség. Tavaly egy Michael Jackson-programom volt, ezt az utat próbáltuk folytatni, vagyis hogy ne megszokott zenéket hozzunk, mint máskor.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Az AC/DC az én ötletem volt, de a koreográfusomnak is megtetszett, és segített is ellazulni.

Azt gondoltam, hogy ha egy ilyen nagy csarnokban AC/DC szól, akkor az nagyon élvezhető lesz.”

Nem tellett bele sok idő, s kiderült, nem csak a helyszínen volt az. A Twitteren rengeteg bejegyezés született a zeneválasztás kapcsán, s csupán egy órán belül több cikk is. A legtöbb hozzászóló rajong érte, van, aki új kedvencként tekint a magyar műkorcsolyázóra, s akad, aki azt írta: leszarja a műkorcsolyázást, de ez a produkció doppingszerként hatott nála.

Hogy egyet szó szerint is idézzünk: „Ummmm, ez a magyar műkorcsolyázó nadrágot, szöges övet és bőrmellényt visel, mialatt az AC/DC-re korcsolyázik, és azt hiszem, talán bele is szerettem az olimpiába.”

Tóth Ivett ugyanezt a gyakorlatot így mutatta be a januári Európa-bajnokságon:

Visszatérve a szakmai oldalra: az első olimpiáján szereplő Tóth Ivett elismerte, hogy izgult, és a tripla lutz végrehajtásánál hibázott (egy láb helyett kettőre érkezett, a többi kötelező elemet viszont jól végrehajtotta, még ha nem is mindig nagy lendülettel), de örül, hogy továbbjutott. (Végül a 23. helyen.)

A kűrjét magyar idő szerint pénteken hajnali kettőkor kezdődő programban mutathatja be, ám ekkor már ne rockra, hanem operára számítsunk: a Carmen adja majd az ütemet.

A szerkesztő ajánlja

Stier Gábor

Theresa May és a Nyugat sokat segített Putyinnak

Komoly reformokra a széles körű felhatalmazás ellenére sem számít a lapunk által megkérdezett politológus, Ilja Grascsenkov. Interjú.

Ficsor Benedek

Távolodás a politikától: a konszolidálódó MMA a Fekete-korszak után

Fekete György távoztával új korszak köszönt az akadémiára, de fiatalok nélkül hosszú távon bajosan működhet a köztestület.

Makrai Sonja, Ficsor Benedek, Vékony Zsolt

Hagyjuk tönkremenni az egyik legnagyobb építészünk műveit

Bierbauer (Borbíró) Virgil irányítása mellett épült újjá Budapest a második világháború után, ma mégis csupán két fő műve őrzi emlékét.

Lukács Csaba

Egy éjszaka a bécsi migránshotelben

Sötétedés után sétáltunk az osztrák főváros azon kerületében, ahol Lázár János fényes nappal is csak halkan mert beszélni.