AC/DC-re korcsolyázott Tóth Ivett, a fanatikusok is odavannak érte

(Kangnung)

2018. február 21., szerda 06:20, frissítve: szerda 12:42

Míg a legtöbb versenyző valamilyen komolyzenére adta elő rövidprogramját otthoni idő szerint szerda hajnalban a téli olimpián, addig a magyar Tóth Ivett rockzenés bemutatójával pezsdítette fel a közönséget, s 53,22 pontos értékelése azt jelentette, hogy a pénteki kűrben is érdekelt lesz.

Ez már csak azért is jelentős, mert a négy évvel ezelőtti játékokon nem is volt műkorcsolyázónk. A 19 éves versenyző vb-20. helyével harcolta ki a kvótát, még tavaly márciusban, elsőként a magyar téli olimpiai csapatból.

A harmincfős mezőnyből 24-en juthattak tovább, Tóth Ivett 14.-ként mutathatta be gyakorlatát, ekkor annyi volt sejthető, hogy legalább ötven pontot el kellene érni, hogy az egyéni programban is szerepelhessen majd. Az 53,22-vel ez sikerült is, és a januári Eb-n, ugyanerre a gyakorlatra ítélt 50,70-hez képest is javított. (Tegyük hozzá: ősz elején sérült volt, lábközépcsonttörése miatt három hónapig nem edzett.)

Produkciója az említett rockos körítés – amelyhez természetesen öltözéke is passzolt – miatt is különleges volt, az AC/DC Back in Black, valamint Thunderstruck című számai nyújtották az aláfestést, ami a közönséget egyből megmozgatta. Rá is kérdeztünk nála, hogy mennyire áll hozzá közel ez a stílus, mert azért nehéz elképzelni, hogy az első sorban tombolna az ausztrál rockbanda koncertjén.

„A tavalyelőtti szezonban kezdtem el egy új koreográfussal dolgozni (a francia Benoit Richaud-val – a szerk.), aki egy modernebb személyiség. Tavaly egy Michael Jackson-programom volt, ezt az utat próbáltuk folytatni, vagyis hogy ne megszokott zenéket hozzunk, mint máskor.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Az AC/DC az én ötletem volt, de a koreográfusomnak is megtetszett, és segített is ellazulni.

Azt gondoltam, hogy ha egy ilyen nagy csarnokban AC/DC szól, akkor az nagyon élvezhető lesz.”

Nem tellett bele sok idő, s kiderült, nem csak a helyszínen volt az. A Twitteren rengeteg bejegyezés született a zeneválasztás kapcsán, s csupán egy órán belül több cikk is. A legtöbb hozzászóló rajong érte, van, aki új kedvencként tekint a magyar műkorcsolyázóra, s akad, aki azt írta: leszarja a műkorcsolyázást, de ez a produkció doppingszerként hatott nála.

Hogy egyet szó szerint is idézzünk: „Ummmm, ez a magyar műkorcsolyázó nadrágot, szöges övet és bőrmellényt visel, mialatt az AC/DC-re korcsolyázik, és azt hiszem, talán bele is szerettem az olimpiába.”

Tóth Ivett ugyanezt a gyakorlatot így mutatta be a januári Európa-bajnokságon:

Visszatérve a szakmai oldalra: az első olimpiáján szereplő Tóth Ivett elismerte, hogy izgult, és a tripla lutz végrehajtásánál hibázott (egy láb helyett kettőre érkezett, a többi kötelező elemet viszont jól végrehajtotta, még ha nem is mindig nagy lendülettel), de örül, hogy továbbjutott. (Végül a 23. helyen.)

A kűrjét magyar idő szerint pénteken hajnali kettőkor kezdődő programban mutathatja be, ám ekkor már ne rockra, hanem operára számítsunk: a Carmen adja majd az ütemet.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.