Eljárás indult az orosz curlinges pozitív doppingtesztje miatt

MN

2018. február 19., hétfő 11:21, frissítve: hétfő 12:51

A nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) eljárást indított a vegyespárosban bronzérmes orosz curlingpáros férfi tagjának pozitív doppingtesztje miatt – írja az MTI.

A bejelentés vélhetően arra utal, hogy a B próba megerősítette az első vizsgálati eredményt. A CAS a tiltott szert nem nevezte meg, de az ügyet jól ismerő forrás arról számolt be vasárnap, hogy Alekszandr Kruselnyickij mintájában meldonium nyomaira bukkantak.

A játékok idején a CAS hozza meg a fegyelmi határozatokat doppingvétségek esetében, a lausanne-i székhelyű testület ezért az olimpia alatt Phjongcshangban is működik.

Az orosz culingesre, aki feleségével, Anasztaszija Brizgalovával harmadik lett a vegyespárosok versenyében, vélhetően felfüggesztés vár, illetve a pozitív doppingteszt az érem elvesztésével járhat. Amennyiben erre kerül sor, a NOB-nak újra kellene ellenőriznie a negyedik helyezett norvégok mintáit, és csak ha mindent rendben talál, akkor ítélheti oda a bronzérmet a skandinávoknak.

Az orosz curlinges pozitív tesztje azért különösen pikáns, mert az államilag irányított doppingrendszer miatt a NOB felfüggesztette az Orosz Olimpiai Bizottságot, s azzal kizárta a phjongcshangi téli játékokról, csak semlegesként, az ötkarikás zászló alatt engedélyezte az orosz sportolók indulását. A NOB-döntés nyomán azok a versenyzők, akik kvótát szereztek és indulási engedélyt kaptak, bizonyítottan tiszták, nem sértették meg korábban a doppingszabályzatot, és részt vettek a számukra előírt ellenőrzéseken, „Olimpiai Sportoló Oroszországból” (OAR) megjelöléssel szerepelnek Phjongcshangban.

Vasárnap egy neve elhallgatást kérő forrás jelezte, Alekszandr Kruselnyickij mintájában meldonium nyomaira bukkantak. Az oroszok a hírek szerint az ügyben találkoznak a NOB illetékeseivel, és a felek majd a B próba eredményét követően nyilatkoznak az esetről.

A Hír TV megjegyzi: a NOB korábban azt ígérte, hogy ha minden orosz sportoló tesztje negatív lesz, akkor a küldöttség a záróceremónián az orosz zászló alatt vonulhat, és nem kell az olimpiai szövetség zászlóját használniuk, de ez most veszélybe került.

Kreml: Korrektül járt el a NOB

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője nem kívánta kommentálni az Alekszandr Kruselnyickij pozitív doppingtesztjével kapcsolatos híradásokat hétfőn Moszkvában, de kijelentette, hogy a NOB korrektül járt el a helyzetben.

Arra intette az őt kérdező újságírókat, hogy várjanak a hivatalos moszkvai kommentárra a B doppingteszt hivatalos eredményének bejelentéséig. „A NOB ebben a helyzetben nagyon óvatosan és nagyon korrektül viselkedik” – jelentette ki.

(MTI)

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.