Forr az üst doppingfronton, pingpongoznak az oroszokkal a döntnökök

2018. március 3., szombat 10:55, frissítve: szombat 16:05

Alighogy véget ért vasárnap a téli olimpia, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) szerdán föloldotta az orosz ötkarikás testület felfüggesztését, ami miatt sportolóik nem szerepelhettek saját zászlajuk alatt a játékokon. Ez akár úgy is hangozhatna, hogy a doppingvád terhe elillant az orosz sportolókról és vezetőikről, ám a helyzet távolról sem ilyen egyszerű.

Phjongcshangban két doppingesetük is volt – a curlinges Alekszandr Kruselnyickij és a bobos Nagyezsda Szergejeva bukott meg –, bizonyára ezért sem oldották föl a korlátozást a zárünnepség előtt, meggátolva, hogy az orosz zászló alatt vonuljanak be a stadionba. Ám mivel minden más teszt negatív eredménnyel zárult, olimpiai bizottságukat – 15 millió dolláros büntetésük befizetése és a szervezetükben történt személycserék után – a NOB visszaemelte a többiekével azonos polcra. A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) szemében azonban továbbra is leminősített státuszban maradtak, továbbá nincs teljes felhatalmazással bíró doppingellenőrző szervezetük és központjuk.

A NOB és a WADA különöző szemléletéből fakadóan van is feszültség, amit lapunknak Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping-csoport vezetője is megerősített. – A WADA-nak nem tetszett a NOB döntése, és a közvéleményben is érezhető, hogy nem egységes az álláspont. Nyilván a doppingellenes ügynökség nem fog engedni visszaminősítési kritériumaiból, mert az eltiltásukat kiváltó McLaren-jelentést nem ismerték el, valamint a moszkvai és a szocsi labor adatbázisának átadását nem teljesítették,

így szó sincs róla, hogy Oroszország teljes egészében visszakapta eredeti státuszát, csak a NOB bizalmát nyerték vissza.

 
Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke egy tavaly decemberi NOB-ülésen: egyelőre nem látja a végét az oroszok doppingügyének
Fotó: Fabrice Coffrini / AFP
 

Jelen helyzetben minden versenynél kérdéses, hogy az adott sportági világszervezet miként engedi indulni az oroszokat (a most zajló fedett pályás atlétikai vb-n például semlegesként szerepelnek, ám a WADA-nak nem ez a kritériuma, hanem hogy ne versenyezhessen sáros sportoló). Ugyanakkor júliusban lesz egy WADA-ülés, ami akár enyhülést is hozhat. – Várjuk, hogy mi fog történni, nagyon erősen forr ez az üst – mondta Tiszeker Ágnes.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Hiába nem engedtek indulni számos orosz sportolót, ha a négy évvel ezelőtti olimpiát nem nézzük – egyrészt a számukra hazai pálya, másrészt az eredetileg 33 dobogós helyezésük számát szinte naponta átrendező doppingesetek, illetve azok fellebbezései miatt –, a mostani játékokon szerzett 17 érmük nem tér el az elmúlt időszak átlagától: 2002-ben 13-at, 2006-ban 22-t, 2010-ben 15-öt szereztek. Igaz, az aranyak száma mindannyiszor több volt a mostani kettőnél.

Ám Alina Zagitova műkorcsolyasikere mellett az egyik legfontosabb elsőséget, a férfi jégkorongozókét gyűjtötték be. Ráadásul úgy, hogy szembefordulva a kritériumokkal, a dobogón a győztes játékosok fittyet hánytak rá, hogy felcsendült az olimpiai himnusz, ők az orosz nemzeti dallamot énekelték teli torokból. Tovább emelte ennek jelentőségét, hogy miután hazatértek, elnökük, Vlagyimir Putyin a Kremlben nemcsak kitüntette őket, hanem megköszönte ezt a cselekedetet, kiemelve, hogy milliók ünnepeltek hasonló módon. A miniszterelnök, Dimitrij Medvegyev sem volt szűkmarkú: az összes érmest megajándékozta egy BMW-vel.

 
Alekszandr Kruselnyickij orosz curlinges volt az egyik, aki megbukott a doppingteszten
Fotó: Wang Zhao / AFP
 

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2018.03.03.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.