Hirscher aranyat szerzett, Dalibor a 32. és Kékesi a 35. lett

MTI

2018. február 13., kedd 09:10, frissítve: kedd 09:33

A jelenlegi legjobb férfi alpesi síző, Marcel Hirscher megszerezte a medálgyűjteményéből egyedüliként hiányzó olimpiai aranyérmet: az osztrák versenyző kombinációban győzött a phjongcshangi olimpia keddi napján. A két magyar induló közül Samsal Dalibor 32., míg Kékesi Márton 35. lett.

A hatszoros világbajnok és összetett világkupagyőztes sztár annak köszönheti sikerét, hogy az erősségének számító műlesiklásban a legjobb időt érte el, így a lesiklást követő 12. helyről ugrott az élre. Mögötte két francia szlalomspecialista szerezte meg az ezüst- és bronzérmet Alexis Pinturault és Victor Muffat-Jeandet személyében. Hirschernek eddig egy ötkarikás ezüstérme volt Szocsiból, melyet műlesiklásban nyert.

A lesiklásban 29. Muffat-Jeandet másodikként vágott neki a második futamnak, és a várakozásoknak megfelelően ő állította fel az etalonnak tekintett időt, amely Hirscher érkezéséig nem is forgott veszélyben. Az osztrák síző egészen elképesztő tempóban és hibátlanul cikázott a kapuk között, azaz nemhogy megőrizte több mint egy másodperces előnyét az addigi éllovassal szemben, de egy századot még hozzá is tett. Innentől jószerivel az volt az egyetlen kérdés, hogy a lesiklásban 10. Pinturault megőrzi-e 28 százados előnyét vele szemben, ám a válasz „nem” volt.

Ezt követően már csak a gyors számok specialistái következtek, akik sorra estek ki a technikás pályán, vagy egy másodperc körüli előnyük ellenére olyan hátránnyal értek célba, hogy nem veszélyeztették Hirscher első ötkarikás bajnoki címét. Az első futamban második norvég Aksel Lund Svindal például rajthoz sem állt, míg a legjobb Dressen végül a kilencedik helyre esett vissza.

A magyarok közül a szlalomspecialista Samsal Dalibor egy egészen jó, míg Kékesi Márton hektikus futamot produkált, de mindketten jelentőset előreléptek a sok kiesés és visszalépés miatt. Előbbi négy, utóbbi két versenyzőt előzött meg a második futamban összesítésben.

„Elégedett vagyok, mert a körülményekhez képest jól sikerült a második futam. A pálya jeges volt, emiatt kádak alakultak ki a kapuknál, nem lehetett jobban menni” – értékelt az MTI-nek a negyedik olimpiáján szereplő, de magyar színekben először induló Samsal Dalibor.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

„Az életemért küzdöttem. Hatalmasakat mentettem, nem egyszer, hanem legalább háromszor. Csoda, hogy pályán maradtam és nem estem ki. Persze így értékes másodperceket vesztettem. Ha nem hibázok, akkor az eredeti céloknak megfelelően a 30. hely közelében lehettem volna” – mondta Kékesi Márton.

Eredmények:

Alpesi sí, férfi kombináció, olimpiai bajnok:

Marcel Hirscher (Ausztria) 2:06.52 perc (1:20.56 p/45.96 mp)

2. Alexis Pinturault (Franciaország) 2:06.75 (1:20.28/46.47)

3. Victor Muffat-Jeandet (Franciaország) 2:07.54 (1:21.57/45.97)

...32. Samsal Dalibor 2:15.94 (1:25.17/50.77)

...35. Kékesi Márton 2:20.02 (1:26.08/53.94)

Az elmúlt két nap viharos időjárása után valamelyest melegedett a levegő, és a szél is alábbhagyott, így a férfilesiklás és a női óriás-műlesiklás elhalasztását követően végre megrendezhették az első alpesi számot, amelyre foghíjas lelátók előtt került sor.

A csaknem három kilométer hosszú dzsongszoni pályán Dressen rögtön első indulóként közel tökéletes futamot produkált. Legközelebb a norvégok klasszisa, Aksel Lund Svindal járt hozzá, de a pálya közepén lesodródott a tökéletes ívről, az ott összeszedett hátrányát pedig már nem tudta ledolgozni a célig, így hét századdal elmaradt riválisától. Mögötte szintén kis különbséggel az osztrák Matthias Mayer a harmadik és a szintén norvég Kjetil Jansrud a negyedik.

Az első kilenc helyen természetesen a gyors számok specialistái végeztek, a szlalomosok közül Pinturault volt a legjobb a maga 10. pozíciójával, de 1.04 másodperces hátránya kezelhetőnek tűnik a műlesiklás során.

A magyarok közül elsőként a horvát születésű Samsal indult el az 1370 méter magasan lévő rajtból. A szlalomspecialista óvatos menetet produkált, de Kékesi Márton se engedte annyira a léceit, ráadásul a cél előtti ugratónál kissé meg is billent a levegőben. Előbbi közel hat, utóbbi majdnem hét másodperccel maradt el a legjobbtól.

 
Kékesi Márton alpesi síző a phjongcshangi téli olimpia férfi kombináció lesiklófutamában a Dzsongszon Alpesi Központban 2018. február 13-án
Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI
 

„Rendben volt a futás” – értékelt az MTI-nek a negyedik olimpiáján szereplő Samsal, aki szerint azt nehéz lenne megmondani, mennyit lehet előrelépni a második, szlalomfutamban.

A magyar színekben először ötkarikás játékokon szereplő sportoló saját bevallása szerint nagyon élvezte a mostani napsütést, a pálya pedig jó volt. Jó kedvéről csak annyit mondott, számára azt nem a történések határozzák meg, hanem mindenkinek a saját döntése, hogy jól érzi-e magát vagy sem.

„Az edzésen nyolc másodperccel maradtam el az elsőtől, szóval sikerült javítanom” – mondta Kékesi, aki hozzátette, műlesiklásban nagyon sok pozíciót szeretne javítani, mivel a szlalompálya egyrészt technikás, másrészt rendkívül jeges, így szerinte nagyon sokan kiesnek majd a lesiklóspecialisták közül.

„Lehetett volna jobb is” – értékelt Stark Márton, az alpesi sízők szövetségi kapitánya.

Eredmények:

Alpesi sí, férfi kombináció, állás a lesiklás után:

1. Thomas Dressen (Németország) 1:19.24 perc

2. Aksel Lund Svindal (Norvégia) 1:19.31

3. Matthias Mayer (Ausztria) 1:19.37

...60. Samsal Dalibor 1:25.17

...62. Kékesi Márton 1:26.08

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.