Kiváló síeredmény az olimpián: Kékesi Márton 30.

(Phjongcshang)

2018. február 22., csütörtök 09:11, frissítve: csütörtök 10:42

Kékesi Márton 81-es rajtszámmal indult a férfi műlesiklók első futamában a téli olimpia csütörtöki napján, és sokakkal ellentétben nem ingott meg, az előkelő 38. helyen ért célba (a mezőny több mint a fele kiesett, 52-en jutottak át a célvonalon az első körben).

A folytatásban – amikor már jóval korábban elindulhatott a jongpjongi pályán – ha lassabban is ért le, előrébb tudott lépni, s végül 30. lett. Az első futamban az ideje 53,49 másodperc, a másodikban 55,56 volt, összességében tíz másodpercet kapott a győztestől.

Ez igencsak figyelemre méltó eredmény az első olimpiáján résztvevő 22 éves alpesi sízőtől, aki maga is kiemelte,

a top 30-at egy komoly határnak szokták nevezni a sportág berkein belül. 

Ez volt a célja a kedvenc számában, ez az eddigi legjobb eredménye, és pont az olimpián érte el. Kérdésünkre így összegzett: „Életem egyik legjobb, legértékesebb napja ez, amelyre mindig örömmel tudok majd visszatekinteni. Nagyon sok munka van benne, gyermekkorom óta rengeteg áldozatot hoztam ezért”. Rákérdeztünk, hogy visz-e haza valamit, ami majd emlékeztetni fogja erre, mire elmondta, a koreaiak sok mindennel elhalmozták már, de ő is vett szuvenírokat.

Nem árt még tudni, hogy a síelést háromévesen kezdő Kékesi Márton egy magyar márkájú síléccel, a tavaly elhunyt Kovács Barnabás szövetségi kapitány által fejlesztett Explosivval versenyzett, amelynek a dizájnját ő maga alkotta meg, s egykori mesterére is emlékezik azzal, hogy az ő nevét is felírta rá.

A versenyszám másik magyarja, Samsal Dalibor kiesett az első futamban – a 108 indulóból, mindössze 43 ért el helyezést –, utána tudtuk meg, hogy

a két nappal ezelőtti ezdésen az egyik kapu eltörte a hüvelyujját,

ám azt mondta, ez nem zavarta.

Ami az élmezőnyt illeti: a svéd Andre Myhrer lett a férfi műlesiklás olimpiai bajnoka, második Ramon Zenhaeusern Svájcból, harmadik Mario Matt Ausztriából. A nagy esélyes Marcel Hirscher nem tudta behúzni a két itteni aranya mellé a harmadikat is, mivel már az első körben kiesett, miután megbillenését követően elvétett egy kaput. Hasonlóan járt az első futam után az élen álló norvég Henrik Kristoffersen is.

 

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.