Olimpiai 5. hellyel melegített leggyengébb számában Liu Shaolin Sándor

Rövid pályás gyorskorcsolyázóink remekül kezdtek Phjongcshangban első versenynapjukon

2018. február 10., szombat 10:50, frissítve: szombat 16:29

A téli olimpia harmadik hivatalos versenynapján máris meg kellett, hogy élénküljön hazánk figyelme. A koreai világeseményen – európai idő szerint – szombat délelőtt 11 órától a rövid pályás gyorskorcsolyázó férfiak 1500 méteres versenyszáma teljes egészében műsorra került – Liu Shaolin Sándorral, Liu Shaoanggal és Burján Csabával. Ugyanígy a hölgyek 500 méteres előfutamai is (Keszler Andrea és Jászapáti Petra volt a két magyar szereplő), hogy aztán még a női váltónknak is szurkolhassunk: e szám 27 kört jelent a 111,2 méteres ovális jégpályán.

A versenynap előtt tudni kellett, hogy bár öt „éremesélyes” napunk is van a játékokon, ez valójában kevesebb. Férfi 1500-on ugyanis nem igazán voltak dobogós helyezéseink (az idősebb Liunak volt bronza egy világkupaversenyről). Ezeket inkább 500-on és 1000-en szállították a Liu fivérek, illetve kisebbikük, Shaoang még juniorként volt világverő minden távon. Ráadásul Korea, Kína, Kanada és Hollandia minden számban bivalyerősnek számít (a hölgyeknél még az olaszokra és a britekre is figyelni kell minden távon).

Férfi 1500 m

Liu Shaolin Sándor 10-es sisakban az első előfutamot kiválóan kontrollálva, futamgyőztesként ment tovább az elődöntőbe, ahol a második futamba osztották. A döntőbe jutásért legnagyobb ellenfele a holland Sjinkie Knegt volt, ők ketten előzgették egymást egy darabig, majd kevéssel a vége előtt egy bátor manőver közepette összeakadt az amerikai Kruegerrel (a magyar Krueger testvérével), de nagy szerencsénkre bírói döntéssel a magyart döntőbe juttatták, mivel a második helyen haladva csapódott falba.

 
Liu Shaolin Sándor bukása az elődöntő második futamában
Fotó: Aris Messinis / AFP
 

A kizárások és e miatti továbbjuttatások miatt nem 6, hanem lehetetlenül sok, 9 résztvevős a finálé: két hollanddal, két koreaival, orosszal, franciával, két kanadaival és egy magyarral.

A döntő: a 8. pozícióból indult Liu, és lassan kezdte a felzárkózást, pár kör után már az 5. helyen haladt, óriási harcban, a végén kicsit ki is engedve (fejcsóválástól kísérve) meg is tartotta ezt a pozíciót, olimpiai pontszerzés és tehát ötödik hely a vége. Jó indulás az olimpián, legrosszabb számában. (Koreai olimpiai bajnoki cím született 1500-on.)

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes
  • Liu Shaolin Sándor (M4): - Nem nekem szánták ezeket az érmeket, de ez egy nagyon pozitív ötödik hely. Ha az elején nincs lökdösődés, az érem is meglehetett volna, de ennek most örülök. Pozitív dolog, hogy nem zártak ki, mindent meg tudtam csinálni rendesen.

Öccse, a juniorász Liu Shaoang az előfutamból szintén bírói döntéssel, az őt kilökő japán Josinaga kárára jutott elődöntőbe. (Az, hogy a férfiak és a nők versenyében van magyar bírói testületi tag, azért nem rossz...) A döntőbe jutásért az iszonyatos lökdösődéstől viszont visszahőkölt és lelassított az utolsó körökre, korcsolyázás közben kétszer is kibillent. Már nem volt jelentősége, hogy utólag egy szabálytalan mozdulat miatt ki is zárták.

  • Liu Shaoang (M4): - Mindenki eléggé kapkodott, beleértve magamat is. Első olimpiám ez, de nem szomorkodom, messze még a vége. Nem vagyok kifejezetten 1500-as versenyző, bizakodó vagyok. Ahogy befejeztem a versenyzést, egyből elemeztem magam, hogy mit rontottam el. A korcsolyám jobb lett, mint amire számítottam, de még egy finomságot javítani kell rajta. Sanyinak mondtam, hogy szedje össze magát.

Ötödik előfutamban Burján Csabáért szurkolhattunk, aki az elején élre állt, de nem bírta a végét, 5. lett.

  • Burián Csaba (M4): - A legjobb formámban kellett volna, hogy legyek, hogy sikerüljön a továbbjutás. Fél másodperccel később jutott eszembe, hogy hajrázni kell, ezt más megtette helyettem. De nem volt azért ez olyan rossz. Remélem, a következő napokra meg tudok találni valamennyit magamból. Technikai dolgokra kell csak gondolni.

Női 500 m, előfutamok

A már harmadik olimpiáján szereplő, de igen magabiztosan, lazán, higgadtan nyilatkozgató Keszler Andrea futamát kétszer kellett elrajtoltatni, mivel az elsőben brit vetélytársával összerúgott a magyar versenyző. A futamból végül edzés lett, az olasz világsztár (világranglista-3.) Ariana Fontanával szinte kéz a kézben mentek végig az első és a második helyen. Szuper, továbbjutás!

  • Keszler Andrea (M4): - Nem sikerült úgy, ahogy szerettem volna, de jobbat mentem, mint a legjobbam. Várom a további versenynapokat.

Jászapáti Petra a világranglista 20. helyéről az utolsó előfutamban volt érdekelt Csoj Min Dzsong (Korea) társaságában, neki is kétszer kellett rajtolnia egy kiugrás miatt (ebben a sportágban egy kiugrásért nem bűnhődik senki). Kiváló rajt után Petra egy hármas esés egyik résztvevője volt, hátulról kisodorták, de felkelt és az olimpiai csúcsot megdöntő koreai mögött bejött másodikként, továbbjutott. Bravó!

Legyen örömhírünk az is, hogy a brit Elise Christie szerelméhez, Liu Shaolin Sándorhoz hasonlóan futamgyőztesként jutott tovább, ellenben három koreaiból kettő is kipottyant.

Női 3000 m váltó

A legfontosabb háttérinformációk: két 4-es csoportban küzdöttek a nemzetek, ahonnan az A- és a B-döntőbe lehetett bekerülni. A mi ellenfeleink az oroszok, a koreaiak és a kanadaiak voltak, utóbbiaknál tűntünk csak jobbaknak talán, az oroszokkal mindig is nagyokat meccseltünk, Korea pedig sajnos más színvonal; a világranglistát vezeti (Kanada a 3., Oroszország 4., de most a doppingbotrány miatt csak tartalékosan szerepel.)

Az elődöntő előtt 15 perccel jelölte ki Bánhidi Ákos a magyar négyesfogatot, Kónya Zsófia került ki a csapatból, Heidum Bernadett, Keszler Andrea, Jászapáti Petra és Bácskai Sára Luca állt rajthoz. A verseny elején a koreai váltó hibázott (estek), de pár kör alatt parádésan visszazárkózott. A hajrához közeledve az oroszok estek el, ami bezavart egy magyar váltás után, így Korea és Kanada került döntőbe az első két helyen, mi B-döntőzünk. Figyelem! Még ebből is lehet érem, ugyanis ha a fináléban kettős kizárásra kerül sor, a B-döntő megnyerésével érmet lehet szerezni. A hölgyek korcsolyázása minden dicséretet így is megérdemel. B-döntős ellenfeleink az oroszok, a japánok és a hollandok. Női váltónk Szocsiban (2014) 6. helyen zárt.

  • Jászapáti Petra (M4): - Nagyobb iramot kellett volna diktálnia elöl a koreai váltónak, akkor lehet, hogy másképp alakulnak a dolgok. A kaotikus futamban mindenki jól reagált, száz százalékot hoztunk ki ebből.
  • Keszler Andrea (M4): - Van, amire nem tudunk felkészülni, kicsúszik eléd egy orosz... 
  • Heidum Bernadett (M4): - Tavaly a vb-n borítottuk a papírformát az ezüstéremmel. Sok cicaharc volt, nehéz volt minden kört maximumra hozni, a B-döntőben reméljük, nem lesz ennyi összeakadás.
  • Bácskai Sára Luca (M4): - A lányok mondták, hogy ne izguljam túl, ez sikerült is. Nem csüggedhetünk, a jég csúszik, bármi lehet, ki kell hoznunk a maximumot a B-döntőből.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.